БОРЕЉ КУРТИЈУ: Примените ЗСО, тражимо конструктиван ангажман

Танјуг

07. 12. 2021. у 19:55

ШЕФ дипломатије ЕУ, Жосеп Борељ, позвао је данас премијера привремнеих институција у Приштини, Аљбина Куртија, да се конструктивно ангажује на дијалогу са Београдом и да без изговора примени споразум о Заједници српских општина.

БОРЕЉ КУРТИЈУ: Примените ЗСО, тражимо конструктиван ангажман

Фото АП

-Договор о ЗСО је постигнут између представника власти две стране, у доброј вољи, у складу са међународним стандардима и у оквиру дијалога. Зато, извините премијеру ( Курти), али ми настављамо да тражимо примену овог споразума, поручио је Борељ.

Жосеп Борељ је на конференцији за медије у Бриселу реаговао на Куртијев одговор Тањугу о томе да ЗСО ”служи Београду, а не обичним, јадним грађанима Србије на Косову” којима он служи као ”демократски председник”.

-И ја сам такође демократа и нисам овде да служим нити једном политичару са било које стране. Дијалог је једини форум за решавање отворених питања. Желео бих да препознате значај дијалога како би сте превазишли пробелме који спречавају Косова да се интегрише у међународну заједницу, поручио је Борељ Куртију.

Курти је пре тога, на питање нашег извештача да ли се лично осећа одговорним када високи представник каже да не примећује доказе о контруктивности за наставак дијалога, и на питање да ли има план да примени обавезе из споразума о ЗСО, рекао да постоје 33 споразума између Приштине и Београда, а да званични Београд, како тврди, није спровео 2/3 тих споразума и да "Београд увек воли да напомене један споразум који није прошао тест на нашем Уставном суду"

Шеф ЕУ дипломатије нагласио је након састанка Савета за стабилизацију и придруживање ЕУ и тзв Косова да Унија од Приштине очекује наставак реформи, посебно у области борбе против корупције и организованог криминала као и да ”одржи фокус” на дијалогу о нормализацији односа са Београдом.

-Кључно је за Косово да се конструктивни ангажује на дијалогу који се видео под покривитељством ЕУ. То значи да мора да у потпуности поштује и примени све постигнуте договоре, без селективног ангажовања, закључио је Борељ.

Жосеп Борељ је на крају закључио да тренутно ”не постоји предуслов” за састанак председника Србије, Александра Вучића, и Аљбина Куртија у Бриселу јер, какко каже, не постоји сагалсност око конкретних резултата тог састанка који би били на добробит градајана.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)