ПРОФЕСОР ВЛАДАН ПЕТРОВ, ЗА "НОВОСТИ": Које потезе може Вучић да повуче око Закона о експропријацији

С. С. Р.

07. 12. 2021. у 16:16

ПРОФЕСОР уставног права Владан Петров објашњава за "Новости" које могућности има председник Александар Вучић, а у вези Закона о експропријацији.

ПРОФЕСОР ВЛАДАН ПЕТРОВ, ЗА НОВОСТИ: Које потезе може Вучић да повуче око Закона о експропријацији

Фото: Принтскрин

- Пошто је саслушао мишљење непосредно заинтерованих грађана и установио да у Закону о експроријацији који је Народна скупштина усвојила, постоје одређена питања која нису на одговарајући начин уређења, председник Републике може вратити закон на поновно одлучивање Народној скупштини. Према Закону о председнику, он то може учинити и зато што један закон не уређује неку област на одговарајући начин.

Дакле, у овој ситуацији може искористити своје уставно овлашћење суспензивог вета, а то значи да може вратити закон и из разлога нецелисходности појединих законских решења. Народна скупштина може поново гласати о истом тексту закона, али не о измењеном. Или, Народна скупштина може одлучити да не гласа поново о закону, убеђена аргументима из образложења председника. Уколико се парламент буде одлучио за ово друго, закон се више не враћа председнику и судбина тог текста закона је окончана. Влада тада може од почетка да иницира законодавну процедуру како би у Скупштину дошао предлог закона о експропријацији у којем су исправљени недостаци које је и председник уочио, а након вишедневне анализе Закона о експропријацији. То је по мени једини исправни уставно-правни пут - навео је Петров.

Иначе, председник је раније данас рекао да се тражи решење како да се Закон о експропријацији стави ван снаге, а да то буде у складу са Уставом. Последње две суботе организоване су блокаде путева, уз објашњење да је закон писан како би се отворио пут компанији "Рио Тинто" за ископање литијума у подручју Јадра. Вучић је о томе разговарао са мештанима овог дела земље и они су му указали на могуће проблеме и изнели своје страхове око тог пројекта.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (7)