ВУЧИЋ У ДАТА ЦЕНТРУ У КРАГУЈЕВЦУ: Србија добила први суперкомпјутер у целом региону! (ВИДЕО/ФОТО)

Новости онлине

06. 12. 2021. у 11:09 >> 11:11

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић присуствовао је данас пуштању у рад прве Националне платформе за вештачку интелигенцију у нашој земљи, у Државном дата центру у Крагујевцу.

ВУЧИЋ У ДАТА ЦЕНТРУ У КРАГУЈЕВЦУ: Србија добила први суперкомпјутер у целом региону! (ВИДЕО/ФОТО)

Фото: Новости

Пуштању у рад поред Вучића присуствовали су и премијерка Ана Брнабић и амбасадор САД Ентони Годфри.

Вучић одговара на питања новинара

Председник Вучић је одговарајући на питања новинара рекао да је изузетно важно да људи остају у својим местима, као млади људи из Дата центра који су остали у свом Крагујевцу.

- Важно нам је да расте Крагујевац, да расте Ниш. Морамо брже и више да их снажимо, као велике центре. Наравно, ту су и Лесковац и Суботица, па Крушевац, Панчево и Зрењанин, и Краљево. Чачак је 13 по величини, али имају Научно-технолошки парк. Где год да кренемо има неког из Чачка - рекао је Вучић кроз смех, и додао да Чачани не могу да се помире што нису у првих десет највећих градова.

Фото: Принтсцреен/Пинк

Он је рекао да је екологија изузетно важна, и да је уско повезана са суперкомпјутером, пошто он омогућава да се прате климатски трендови.

- Важно је и да само не гледамо и не терамо оно што неко данас мисли да је тема. Суштински је то важно за раст БДП-а и за раст целе земље. Ми нисмо то ни сањали, када сам са Аном причао ја сам био скептик. Данас нам је у извозу ИТ сектор 9,2 одсто БДП. Више смо знања произвели за око милијарду евра. Нама је пре само 9 година пољопривреда била 11 посто, а данас је на 6 одсто - рекао је председник.

Вучић је истакао да то показује колико се Србија развила последњих година.

Председник је потом рекао да ће обилазница коштати 155 милиона у најбољем случају, пошто расте цена грађевинских материјала.

- 308 милиона евра нам је само канализација и пречистачи. То је екологија, све оно што није урађено 70 година. Све остало је надградња, а ово је основно. Све што нам предстоји, у Крагујевац ће бити уложена милијарда! То су улагања каква Крагујевац није видео у својој историји, и побољшаће живот свима. Крагујевац постаје гравитациони центар централне Србије, као што је то Ниш за југ и југоисток Србије - рекао је Вучић.

Обраћање председника Вучића

Председник Александар Вучић је рекао да он припада старијој генерацији која слабије разуме савремене технологије, али да је тек данас схватио шта је урађено у Крагујевцу.

- Део наше деце, који би ишли у Београд, а нажалост многи и у бели свет, имаће прилику да остану у Крагујевцу и да раде под најбољим могућим условима. Осим што смо ушли у тих 26 земаља која има платформу за ВИ, једна смо од ретких земаља која има и институт за ВИ. И то отвара неслућене могућности - рекао је председник.

Фото: Новости

Вучић је истакао да смо изгубили стотине хиљада људи од почетка деведесетих, и да је ово први пут да имамо људе који се враћају из САД и других земаља у Србију.

- Ви имате људе из Нвидие који се враћају у Србију. А за људе је важно да знају да је Нвидиа једна од најбољих компанија у свету у овој области. Данас када сам видео колики је тај суперкомпјутер, то је просто да се уплашите - истиче Вучић.

Он је рекао да ће држава за 50 одсто увећати плату људима који раде на вештачкој интелигенцији.

- Ја нисам неки велики стручњак, али сам разумео нешто. Концентрисаћу се не на стартапове, већ на ономе што значи живот за људе у Србији. На здравље. Ево примера. УАЕ има два суперкомпјутера, и није им довољно. Ми имамо један, први у региону. И видећемо да наставимо да улажемо. "Даца", робот, нам је данас говорила овде о болестима. Ми смо у стању да све примимо из наших здравствених центара, све снимке са мамографа, све рендгенске снимке и да их обрадимо милион у једном дану - рекао је председник.

Фото: Printscreen TV Pink

Вучић је рекао да правимо институт за секвенцирање генома, где се могу радити анализе свакога од нас и утврдити ко је склон којим болестима.

- Све то када урадите, на такав начин, процена је да се продужује живот за 10 или 15 година. То су сјајне ствари. Милион ствари је почињало у Шумадији, па ево и овај суперкомпјутер. И не могу ни да истакнем колико је ово важно за нашу научну заједницу, за наше факултете, за научне паркове - рекао је председник.

Он се посебно захвалио америчком амбасадору и представнику Нвидие који се путем видео-бима обратио окупљенима.

- Хвала вам на томе што видите напредак Србије у савременим технологијама, и што видите колико нам је важно све од дигиталних ауто-путева и суперкомпјутера. Моји арапски пријатељи су рекли - Када претекнете неку земљу, не можете бити задовољни, већ наставити да напредујете и претичете још веће и јаче - рекао је Вучић.

Председник је рекао да ће бити изграђен и посебан информатички објекат за безбедносне службе и војску.

Фото: Printscreen TV Pink

- Ја ћу да завршим са речима Стива Џобса, оснивача Епла. Ја сам се томе често одупирао. "Иновативност је способност да се промена перципира као прилика, а не као претња". И то је суштина, и нешто што свако од нас треба да запамти. Овај суперкомпјутер и Дата центар је велика шанса за Србију, и можда не можемо да стигнемо САД или Немачку, али можемо престићи многе земље сличне величине - казао је он. 

- Радостан сам и поносан што Србија себи ово може да приушти. Само суперкомпјутер кошта два милиона евра. Али није то био проблем, већ све ово направити, инсталирати, повезати се са страним партнерима. Живела Шумадија, живела Србија - рекао је председник.

Обраћање Ентонија Годфрија

Амбасадор САД Ентони Годфри је рекао да је овај Дата центар најмодернији у региону, и да представља корак напред за Србију која је на путу да постане регионални информатички лидер.

- Суперкомпјутери мењају свет око нас. Честитам председнику Вучићу и премијерки Ани Брнабић на труду да привуку инвестиције у растући сектор ИТ. Као што многи од вас знају, неке од највећих америчких информатичких компанија послују у Србији, и надају се да ће моћи да развијају партнерство са вашом земљом - рекао је Годфри.

Он каже да без велике подршке државе пословање многих страних информатичких компанија не би било могуће.

- Живела сарадња наших компанија и наших земаља - закључио је Годфри.

Обраћање Михаила Јовановића

Директор Канцеларије за ИТ Михаило Јовановић рекао је да данас са радошћу испуњавамо још један корак из програма Србија 2025.

- У питању је суперкомпјутер најбољих перформанси. Пример који показује како се Србија развија може се видети овде данас. Србија је сада другачија земља у односу на пре неколико година. Године 2017. дигитализација је постала један од приоритета тадашње владе, и многи су се томе подсмевали, а данас сви схватају колико је то важно за привреду и све нас - рекао је Јовановић.

Фото: Принтсцреен/Пинк

Он је потом додао да су се многи подсмевали и када је почела градња Дата центра, али су престали да се смеју када је изграђен за само годину и пет месеци.

- Овакав Дата центар не постоји у региону. Наша Влада је такође донела Стратегију развоја вештачке интелигенције, чиме смо постали једна од само 26 земаља у свету - рекао је Јовановић, и набројао све предности новог суперкомпјутера.

Директор Канцеларије за ИТ је објаснио да ће многи научни паркови, универзитети и образовне установе, као и здравствени систем имати велике користи од Дата центра.

Вучић обишао Дата центар

Окупљенима се прво обратила "Даца", систем вештачке интелигенције, који је објаснио предности савремених технологија.

Директор Дата центра је објаснио да је циљ привући што више младих и образованих људи, као што су Исидора и Лука, са којима је председник разговарао.

Фото: Новости

- Ја знам да ми не можемо да пратимо земље као што су САД и Јапан по питању вештачке интелигенције, шта мислите, да ли смо на добром правцу - питао је Вучић њих двоје, на шта су они одговорили потврдно.

Вучић је изразио задовољство чињеницом да млади одмах након школовања могу наћи добар посао у центрима попут овог у Крагујевцу.

Дата центар у Крагујевцу је опремљен и собом за одмор, у којој су председник Вучић и Ентони Годфри одиграли кратку партију стоног фудбала.

Фото: Новости

- Нема роштиљања, екселенцијо - рекао је Вучић Годфрију, и потом победио са 1:0.

После обиласка приказан је филм на ком се види како је овај савремени објекат никао за само годину и пет месеци.

Потом је у присуству председника Вучића потписан уговор о коришћењу Националне платформе за вештачку интелигенцију између директора Дата центра и декана техничких факултета.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (30)