ВУЧИЋ СА НАРОДОМ У ГОРЊИМ НЕДЕЉИЦАМА: "Хоћете ли рудник, или не - ви ћете донети одлуку" (ФОТО/ВИДЕО)

Новости онлине

04. 12. 2021. у 11:11 >> 16:42

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић обишао је данас западну Србију, пре свега Горње Недељице, где је разговарао са мештанима 18 села Јадарске долине.

ВУЧИЋ СА НАРОДОМ У ГОРЊИМ НЕДЕЉИЦАМА: Хоћете ли рудник, или не - ви ћете донети одлуку (ФОТО/ВИДЕО)

Фото: Принтскрин ТВ Пинк

Вучић одговара мештанима јадарских села

Председник је након излагања мештана одговарао на питања мештана 18 села Јадарске долине који су дошли да причају са њим.

- Најпре, Велико Село и мост на Јадру, урадићемо у најкраћем могућем року, зависи нам само од временских услова. Што се тиче примедби на рад неких министара, да вам кажем лако би ми било да кажем да је све тако, али тамо има много вредних и добрих људи - рекао је председник.

Вучић је казао да не може да доноси решења за дан или вече, али да ће саопштити шта је коначно решење.

- Сви сте ми говорили о депонији и одлагалишту, и то је оно што највише угрожава људе. Ту је дошло до промене, и као што знате, и сами сте рекли, пре 18 година сте хлебом и сољу дочекали Рио Тинто. Схватам да је велики страх због одлагалишта, пре свега због угрожавања животне средине, поготово у случају поплава и хемијског састава тих материја - истакао је председник.

Он је обећао грађанима да ће разговарати и видети какве су уговорне обавезе према Рио Тинту, али да ће тражити да се депонија и јаловиште склоне, и да компанија не може да рачуна само на свој профит.

Фото: Принтскрин ТВ Пинк

- И по том питању бићемо врло оштри и одлучни. Видели сте да сам вас саслушао, без викања. Потом, ви сте причали да вам неко одузима земљу. То вам не одузима држава, она није улазила у експропријацију. Земљу сте продавали приватној компанији Рио Тинто, и за то нисам крив нити треба да објашњавам то било коме - рекао је председник.

Вучић је истакао да ће цркву и гробље у Горњим Недељицама стави под заштиту државе, како би била заштићена.

- Оно што је за вас важно, неће се догађати у наредном периоду ама баш ништа. Хоћемо да погледамо како ствари стоје, да видимо шта може да се догоди. А онда ћемо да видимо, променићемо и закон, да не кажу да је то закон о експлоатационом пољу, како би морали да нам доставе студију изводљивости како би знали како људи живе - казао је он.

Председник је рекао да ће доћи за годину дана, када буде донета одлука, да поново разговара са мештанима.

- Они који штрајкују ваша места не знају ни где су на карти. Они мене не занимају, већ ви, и шта ви мислите. Предложићу Влади, разговарао сам и са Аном Брнабић, да направимо један зелени фонд за Западну Србију, где бисте ви учествовали. Хоћемо да ви будете ти који ћете имати већинско право како да трошимо тај новац - истакао је Вучић.

Он каже  да усвојени закони немају никакве везе са Рио Тинтом, и да је потписао закон о референдуму, који је усклађен са уставом и европским прописима, и да му не пада на памет да га мења.

- Што се тиче закона о експропријацији, ту сам ја у проблему. И зато ћу изаћи у понедељак са решењем. Ту смо испали нефер према Чачанима, на пример. Не можете да ми кажете да негде ар вреди много мање од других места. Разумем гнев људи у Чачку који се буне и питају што су Крушевљани добили мање. Мени се у том закону не свиђа рок од 5 дана који вам омогућава да некога оставите без имовине - казао је председник, па додао:

- Крајњи рок за потписивање закона је 10. децембар. Пошто закон није противуставан, ал пре него што га потпишем да направимо нови закон о изменама и допунама закона, и да иде по хитној процедури у Скупштину, а ако не да вратимо стари закон тим новим. Ја не могуда се играм са уставом Србије, али оно што вам кажем то ће бити испуњено - рекао је Вучић, на шта је поздрављен аплаузом.

Фото: Принтсцреен/Пинк

Он је казао да су прављене основне схеме за производњу батерија, и објаснио је процес рафинисања литијума, рекавши да када би само правили батерије у Лозници, у њој би порастао број становника на 190.000 људи.

- А замислите да доведемо неког од најмоћнијих немачких произвођача електричних аутомобила у Лозницу. Лозница би тада била други најбогатији град у Србији. Али то је све на дугом штапу - казао је председник.

Вучић истиче да свако мора да преузме одговорност на себе, и да ће додатно бити промењен закон, након чега ће бити рађена студија утицаја на животну средину, након чега ће поново разговарати.

- До тада, нико вам неће одузети ниједан објекат, и нико нема право на то. Одлуку о томе хоћете ли рудник или не, донећете ви. Али сви сте ми говорили о демографији, али ако наставимо по старом овде неће остати нико - рекао је он.

Председник је додао да већ у понедељак стижу људи из Електродистрибуције који ће радити све што треба на електромрежи, пре свега на мењању дрвених бандера бетонским.

- Што се демографије тиче, нама треба више фабрика, ово није довољно. Стадион који радимо је фантастична ствар за Лагатор и Лозницу. Што се цена тиче 16.000 евра је хектар, само да имате у виду да је у Војводини 12.000 евра - истиче Вучић, и још једном понавља да цркву и гробље у Горњој Недељици неће нико дирати.

Фото: Принтсцреен/Пинк

Он је потом говорио о захтевима за асфалтирање путева, што су углавном били захтеви већине људи који су вечерас разговарали са председником. Иако је цена велика - око 8 милиона евра, Вучић је казао да ће до краја јуна завршити све путеве о којима су мештани говорили, што је опет дочекано аплаузом.

Што се тиче зелене агенде и фонда, председник је рекао да ће од следеће године имати 10 милиона евра у том фонду, и потом позвао на одговорност локалних функционера.

- Ако говоримо о канализацији, ту ћемо одмах почети да улажемо новац. И то ми, мањи део ће бити из вашег зеленог фонда. Важни су и домови културе, и држава је спремна да инвестира у то - рекао је Вучић, и додао да му је гасификација важна, али да ако мештани то неће - њему је лакше.

Он је рекао да нема никаквог смисла да јаловиште и одлагалиште буде у долину двају река које плаве, и ако је то скупо за Рио Тинто да измешта - нека дође нови инвеститор.

- Морате да имате у виду то, то су много скупе и тешке ствари. На крају ћете ви доносити одлуку, и нико из Београда неће доносити никакву одлуку мимо вас. И ово око закона о експропријацији ћемо решити у наредних седам до осам дана - казао је он.

Председник је апеловао на људе који су разговарали са њим да погледају у будућност, и казао да држава никоме ништа неће одузимати.

- Ово су велике ствари које радимо, и огроман новац је уложен у Подриње. Ја сам пре свега забринут за Подриње због демографије. А сви знате да они који су продавали земљу Рио Тинту хтели су станове у Београду. А када их нису добили онда су се побунили. Па чекајте људи, ви сте везани за ово овде, знамо сви да вам је тешко. Али на крају ћете одлуку сами да доносите, сами и демократски - казао је он.

Фото: Принтсцреен/Пинк

Председник истиче да бесплатни сир има само у мишоловци, поводом свих политиканата који долазе и обећавају народу свашта.

- Ја се увек држим онога што кажем. Могу да закасним у нечему, али увек стојим иза своје речи - казао је Вучић.

Он је обећао да ће се лично ангажовати око јаловишта, и да ће бити против сваке одлуке пре него што се пита народ из Јадарске долине.

- Живео Јадар и живела Србија - закључио је председник на крају.

Почео разговор са мештанима јадарских села

Председник Вучић и мештани 18 села јадарског краја су потом у парохијском дому почели разговор.

- Ја нећу да вам држим говоре, дошао сам да вас чујем, да вас саслушам, и да видим постоји ли било каква могућност да нешто помогнемо или не - рекао је Вучић.

Председник месне заједнице Велико Село је рекао да је проблем мост преко Јадра, као и обилажење од 20 километара како би дошли до њива.

Борислав Карајчић, мештанин Горње Недељице се захвалио председнику што је дошао да разговара са свима, и пожалио се на нетранспарентност Рио Тинта, као и на план за спуштање две депоније у корита две реке.

Фото: Принтсцреен/Пинк

- Хоће ли наша држава стати иза нашег човека, иза нашег народа. Овде се појављују и ваши сарадници и министри, а без најаве, ја претпостављам да ви не знате шта је ту у питању. Свима смо писали, ниједан одговор нисмо добили. Потребни су нам одговори што пре - рекао је Карајчић.

Он је поновио да је највећи проблем депонија која ће уништити долину Јадра, и тражио је да се више уложи у пољопривреду. Такође се захвалио Вучићу што је дошао у село да их саслуша.

- Најбитније нам је да станете иза нас. Ми ћемо увек стати иза вас, и иза наше Србије. Ми немамо резервну отаџбину, Србија је наша земља. Хвала вам на разумевању и надам се да ће бити решен проблем - казао је Карајчић.

Миладин Ђорђевић је рекао да је дочекао Рио Тинто са хлебом и сољу, а да је потом фирма после показала своје право лице.

Фото: Принтсцреен/Пинк

- Највећи проблем је стална промена планова Рио Тинта. Ова јаловина је пребачена, сада је јужно одавде 18 километара. Пошто смо стално сарађивали са Рио Тинтом, они су нас прошле године позвали и тражили да инсталирају јаловиште у долини Јадра. А ми живимо од те долине. Ако нам узму равницу за јаловиште, то ће бити страшно. И ова долина је склона поплавама, ако се инсталира депонија у долину, вода ће се попети на места где никада није долазила - рекао је Ђорђевић.

Он каже да се плаши и зато што не знају хемијски састав те јаловине, и да ли је опасна због свог хемијског састава. Такође се захвалио председнику што је дошао у Горње Недељице.

Тихомир Карајчић је рекао да га највише занима шта ће бити са црквом и са гробовима његових предака, и да Рио Тинто мешетари и да не говори све информације.

Фото: Принтсцреен/Пинк

- Шта ће бити са другом зоном утицаја, то мене занима - питао је Карајчић Вучића.

Више мештана из села јадарског слива се жалило на лош квалитет асфалта и путева у њиховим селима.

Колико је интересовање народа да разговара са председником Вучићем и колико желе да их председник саслуша најбоље говори то што људи и даље чекају у порти цркве да уђу и разговарају са њим.

Једна мештанка је изразила забринутост због страха да ће бити затровано земљиште све до Београда, а многи грађани су се питали зашто страна фирма долази да вади руду у Србији, а не наше компаније.

Након излагања прве групе мештана, људи који су чекали испред су ушли у парохијски дом да се обрате председнику, који ће на сва питања народа одговорити на крају.

Вучић се обратио окупљенима у порти

Председник се обратио окупљенима у порти цркве, рекавши им да је дошао да реше проблеме.

- Желим да чујем ваше проблеме, сваку вашу примедбу, сваку вашу бригу. За неке можда нећемо наћи решење, али желим да вас саслушам, и да видимо шта је то што можемо, а шта не. Нећу да се додворавам било коме, позвао сам све да дођу, а да ли ће када заврше са блокадом да дођу то је њихов избор - рекао је председник.

Фото: Принтсцреен/Пинк

Он је рекао да није дошао да се политички прегања са било ким, и да га је народ изабрао.

- Мој посао је да вас чујем и да вас слушам, и дошао сам да одговарам на сва ваша питања. Уколико нисте задовољни питањима која други постављају, слободно питајте оштрије. Повео сам тим који има све податке, и све су способни да запишу. Ово се пре свега односи на питање рудника - казао је Вучић.

Сви су се потом упутили у парохијски дом где ће разговарати.

Председник Вучић стигао на разговор са мештанима

Председник Вучић је стигао у порту цркве у Горњим Недељицама, где су га дочекала звона и архимандрит Нифонт Павловић, од ког је председник узео благослов.

Вучић је затим ушао у цркву, где је пољубио икону и помолио се са свештеницима.

Њему је свештенство уручило поклон од владике Лаврентија - дивну икону Пресвете Богородице Тројеручице.

- Да вас чувају њене молитве, и живели нам на многаја љета - рекао је архимандрит Нифонт председнику. Вучић се интересовао за здравље владике Лаврентија.

Отац Нифонт се захвалио председнику на посети епархији  и црквеној општини а прота Мирко Вилотић упознао га је са историјом богомоље старе три века. 

Милинко из Доњих Недељица је питао шта ће бити са подземним водама ако почне да ради рудник, као и како ће се санирати нуспроизводи киселина које ће настати прерадом јадарита.

Фото: Принтсцреен/Пинк

- Грађани су ме питали и шта ће бити ако дође до еколошких инцидената, и како ће наша држава помоћи грађанима који су оштећени. Жао ми је што људи који су имали још нека питања нису овде - рекао је Милинко.

Мештани чекају Вучића

Мештани Горње Недељице чекају председника Александра Вучића у порти цркве у том селу.

Ту ће председник разговарати са мештанима 18 околних села и саслушати све њихове бриге, поготово око пројекта Рио Тинто.

Разговор је почео у 15 часова.

Председник у посети породици Росић

Председник Александар Вучић посетио је кућу Живадина и Даре Росић из Горње Недељице, а међу првима га је поздравио унук Лаза, који је хтео да се слика са њим. Домаћин му је показао где је планирано копање у склопу пројекта Јадар, на 250 метара од куће.

Фото: Принтскрин ТВ Пинк

- Хвала вам на дочеку, и хвала на гостопримству - рекао је председник домаћинима, а потом се насмејао када га је поздравио Живадинов брат, речима: "Где си Александре буразеру."

Фото: Принтскрин ТВ Пинк

- Ми нисмо на улици, ми смо на њиви. Ми радимо, као што и ви радите - поручио је домаћин председнику Вучићу.

Они су потом без присуства камера и новинара сели да разговарају.

Вучић у Коренити

Председник је посетио и породицу Митровић из Корените. 

Фото: Принтскрин ТВ Пинк

Он је саслушао шта њих мучи, и шта би они волели да виде у свом крају. На питање о изградњи пута једном засеоку ка Троноши, Вучић је уверио мештане да ће то бити урађено.

- Мене си замолио, добићеш сада. А ви ћете ми рећи да ли је то почело - рекао је Вучић.

Фото: Принтскрин ТВ Пинк

Један мештанин је Вучићу рекао да ће увек бити уз њега, без обзира шта се дешава, на шта му се председник захвалио.

- Послаћу овде министра Недимовића, да разговара са вама. Па ћете да му кажете шта је потребно овде све да се уради. Рекли су ми овде према Троноши да има заселака без добрих прилазних путева. Треба да заменимо и ове дрвене бандере бетонским, морамо и једну велику трафо станицу да урадимо - казао је Вучић.

Председник је позвао све да у три сата дођу у цркву, где ће саслушати мештане о свим питањима везаним за Рио Тинто.

- Хоћу да ми кажете шта вам смета, шта очекујете од своје државе. Најслободније то реците, никоме неће пасти круна са главе. Рекли су ми мештани овде да имају проблема везаних за сточарство, па ћемо видети - казао је Вучић.

Фото: Принтскрин/Тwиттер/ЛазиДетектор

Он се посебно интересовао за стање у каквом се налази локална школа "Мика Митровић", и рекао је да ће нешто посебно бити урађено због чињенице да ђаци немају фискултурну салу.

- Видим да има и младих људи и деце, и много сам срећан што вас све видим. Чуј, први председник који је дошао у ваше место. Све најбоље вам желим, живи били људи моји - поздравио је председник мештане Корените.

Председник у Коренити

Вучић обишао је данас пут који је изграђен код места Коренита, у срцу Јадра.

- Коренита је кључно место. Она је место спајања, и раскрсница. За оне који су бринули да ли ћемо стићи, стигли смо. Сада остаје да разговарамо са народом, о свим њиховим потребама, и о гасоводу - рекао је председник.

Он каже да је његова намера да цивилизовано разговара са људима, а не језиком улице или насиљем.

Вучић је одговорио и на претње Саве Манојловића, који је тражио укидање већ потписаних закона.

Фото: Принтсцреен/Пинк

- Он каже ако ја не укинем закон о референдуму, а мени не пада на памет да укидам, већ сам га потписао. Неће Србију водити ни Рокфелер ни Манојловић, осим ако не победе на изборима - рекао је председник.

Он истиче да улица никада неће водити политику Србије, и да су се намерили на погрешног човека ако мисле да ће нешто постићи претњама.

- Још једанпут се поставља питање. Људи, ви сте узели паре, и сада позивате на протесте против оних који нису то радили. Ту причам о Ђиласу и његовима. Има ту дивних људи, али то нису они са Врачара, пошто њих то не занима. Њих занима само њихов бизнис и да згубидане по кафићима - казао је председник.

Вучић је рекао да ће посетити Живадина и Дару Росић, пољопривреднике који имају троје деце из Горњих Недељица. 

- До Лознице ускоро стиже неколико брзих саобраћајница, то диже читав овај крај. Овај део земље ће процветати, то је оно што је важно.

Вучић на мосту на Сави

Председник је радницима пожелео срећан рад, и посебно је био изненађен тиме што овде раде и грађевинци из иностранства, попут једног Индијца, са којим је разговарао.

Фото: Инстаграм

Он је са радницима причао и о њиховом статусу, и један је директно питао председника зашто грађевинци немају бенефицирани радни стаж.

- Невероватан напредак је направљен. Преко овог моста ми ћемо већ следеће године да идемо. Овај мост премошћава Саву код Шапца. Два километра одавде су батинаши тукли људе пре седам дана. И још се хвалили тиме. Овде градимо потпуно нови ауто-пут да би заобишли села, и сада ће бити неупоредиво брже. Цео ауто-пут би требали да отворимо до средине 2023. године - казао је председник Вучић.

Фото: Принтсцреен/ТВ Пинк

Председник је рекао да се никоме није најавио, већ је дошао овде на сопствену иницијативу, на путу за Горње Недељице.

- За Срем и за Мачву то је друга димензија, за све становнике ових крајева. Велика ствар за нашу земљу. Много пара, али добро раде Азербејџанци. Срце вам трепери, милина када видите како се гради у нашој земљи све што није рађено годинама - рекао је председник.

Вучић каже да иде у Горње Недељице да решава проблеме, и да је понео чак и врећу за спавање и да ће бити на располагању мештанима колико год треба.

Фото: Принтсцреен/ТВ Пинк

- Ђилас узео паре од Рио Тинта, тих 700 и нешто хиљада евра. Ја нисам. И сада траже од људи да иду на протесте, након што су узели паре. То вам тако дође. Наше је да идемо са људима који су стварно забринути, а иза којих не стоји врачарска или нека инострана политика. Са таквим људима сам спреман да тражим решења. А са онима који руше не мене, него своју земљу, са њима нећу да разговарам - казао је председник.

Како је претходно најављено, председник би од 15 часова требало да разговара са свим заинтересованим грађанима са подручја 12 села Јадарског крајакоји су забринути због истраживања која врши компанија "Рио Тинто".

Вучић је позвао искључиво грађане тих села да присуствују скупу и није позвао своје присталице из Лознице, Крупња или било ког дела Србије да дођу на скуп.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (13)