ДРЕЦУН О НОВОМ БРИТАНСКОМ ИЗАСЛАНИКУ: Пич ће бити креатор хибридних активности на стету Србије

Novosti online

03. 12. 2021. у 16:44

ИМЕНОВАЊЕМ главног маршала ратног ваздухопловства Велике Британије Стјуарта Пича за специјалног изасланика те земље за Западни Балкан, Велика Британија жели да утиче на унутрашње процесе у Србији како би ослабила нашу позицију и на међународном плану и у преговорима са Приштином.

ДРЕЦУН О НОВОМ БРИТАНСКОМ ИЗАСЛАНИКУ: Пич ће бити креатор хибридних активности на стету Србије

Фото: принтскрин јутјуб

То је оценио председник скупштинског одобра за КиМ Милован Дрецун за тв Танјуг, наводећи да је Пич "стручњак за хирбридне активности".

-Мислим да ће он бити координатор и креатор многих хибридних активности које ће се изводити на штету интереса Србије и српског народа и Републике Српске, рекао је Дрецун.

Навео је да Велика Британија жели да се снажније позиционира на Балкану и додао да именовање Пича, између осталог, показује да им циљ није стабилизација прилика.

Дрецун је рекао да Приштина једностраним потезима изазива тензије и онемогућава наставак и напредак дијалога са Београдом.

-Тензије се стварају зато што Приштина неће да разговара и проблеме решава преговорима већ жели да их решава једностраним насилним акцијама и чак преварама, рекао је Дрецун.

Ко је сер Стјуарт Пич

Британски премијер Борис Џонсон именовао је за специјалног изасланика за Западни Балкан сер Стјуарта Пича, донедавног шефа Војног комитета НАТО-а, „тешкаша“ завидне биографије и с великим искуством у различитим деловима света, укључујући Косово, где је 2000. био командант НАТО ваздухопловних снага.

Према саопштењу британске владе, Западни Балкан се „суочава са највећом претњом по своју стабилност и безбедност у последње две деценије“. У одлуци о именовању специјалног изасланика британски премијер је навео да је „Уједињено Краљевство дубоко посвећено европској безбедности“, а да ће „велико искуство и стручност сер Стјуарта ојачати међународне напоре да се заштити мир и промовишу евроатлантске интеграције у овом кључном региону“.

Фото US Military

Сер Стјуарт Пич

Сер Стјуарт Пич је раније ове године поднео оставку на место председавајућег војног комитета НАТО-а, на којем је био од 2018. године, а претходно је био начелник Штаба одбране Уједињеног Краљевства.

Према речима историчара, проф. др Александра Растовића, ово именовање не слути на добро, с обзиром на то да се, како каже, ради о личности са завидном биографијом, некоме ко је поред тога што има изузетно образовање, такође и — војник.

-Он је прошао све етапе, од обичног пилота до маршала британског РАФ-а и заузимао је најважније и најодговорније позиције у британском војном естаблишменту, укључујући, ако се не варам, место начелника Генералштаба. Оно што је такође симптоматично је да је заузимао највише позиције у оквиру НАТО пакта, од команданта ваздухопловних НАТО снага за Косово почетком двехиљадитих година, па до председника тог врло значајног војног комитета у НАТО пакту. Дакле, ради се о једној комплексној личности која је врло инволвирана на простор Балкана, а с обзиром на то да је студирао и историју и географију, очигледно врло добро познаје овдашње прилике“, каже Растовић.

Постављање човека оваквог калибра за специјалног изасланика за нашег саговорника није изненађење.

-Од краја 18. и почетка 19. века Велика Британија је, као тада највећа империјална сила, била и те како заинтересована за простор Балканског полуострва, а та заинтересованост се протеже све до данашњих дана и овим именовањем специјалног изасланика. Дакле, ово је нешто наизглед ново, али у суштини је стара политика те заинтересованости, а оно што ме посебно брине је да се иза свега крије кључни принцип британске спољне политике према Балкану — та резервисаност према руском утицају на Балканском полуострву или чак отворена русофобија, која се кроз историју врло интензивно рефлектовала у балканском сегменту британске политике, указује Растовић.

Танјуг/rs.sputniknews.com

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (9)