ВУЧЕВИЋ О ПРЕДСТОЈЕЋИМ ИЗБОРИМА: "Вучић има моралну обавезу да се кандидује и да заврши оно што је почео у првом мандату"

Novosti online

03. 12. 2021. у 10:58

У СРПСКОЈ напредној странци није било речи о кадровским решењима за предстојеће изборе у Србији, већ се само причало о кандидатима за страначке функције, рекао је градоначелник Новог Сада и потпредседник СНС-а Милош Вучевић.

ВУЧЕВИЋ О ПРЕДСТОЈЕЋИМ ИЗБОРИМА: Вучић има моралну обавезу да се кандидује и да заврши оно што је почео у првом мандату

Фото: Град Нови Сад

Каже да му није јасно зашто странка још није кандидовала Александра Вучића за председника Србије.

Милош Вучевић је рекао да сматра да Александар Вучић има моралну обавезу да се кандидује поново за председника и да заврши оно што је започео у првом мандату.

- Ово све што се дешава ми делује као да нас води у бурну кампању и вероватно интенцију неких да могу да изборе замене улицом - истиче потпредседник СНС-а.

Додао је да је свестан да би требало радити на демократизацији друштва и јачању културе дијалога, али је рекао да нема дилему да ће сви учествовати на изборима.

- За нас који словимо као фаворити, мислим да ће бити тешки избори. Наша лествица је високо подигнута и ко жели да победи имаће тешку кампању - додао је.

Коментаришући разговоре са СПС-ом и сарадњу пред изборе, Вучевић је рекао да постоје различите пројекције и да се о томе размишља.

- Имали смо два састанка са колегама из СПС-а, формирали смо радна тела по одређеним питањима, видећемо, мислим да ћемо почетком следеће године морати да донесемо одлуку - додао је.

Надам се да ће бити убрзан процес експропријације

Вучевић је рекао да није ни погледао Закон о експропријацији, али да из праксе може да каже да је тренутно стање такво да постоје проблеми приликом решавања поступака у великим градовима. Каже да један човек који се инати може да заустави довођење водовода, канализације или пута у одређеном делу града.

Како је рекао, он је разумео да је интенција закона убрзање процедура и незаустављање великих инвестиција.

- Дозвољавам да се права цена утврђује у судском поступку, али немојте да заустављате радове - рекао је Вучевић.

Међутим, сматра да би требало сачекати и видети каква ће бити оцена правног тима председника Републике и да ли ће он потписати закон или неће. Нада се да ће, какав год закон буде донет – без обзира на то да ли ће овај бити потврђен или ће се радити испочетка – то убрзати процес експропријације.

"Неко је себи дао за право да ограничава грађанима да се крећу”

Говорећи о протестима и блокадама пута претходног викенда, рекао је да сматра да су пређене црвене линије тиме што је неко себи дао за право да спречава друге грађане да се слободно крећу.

- И онда то резултира даљом ескалацијом проблема. То је једна запаљива ситуација, и то никад није добро - рекао је Вучевић.

На питање о графитима у Новом Саду којима се позива на блокаду Моста слободе због Закона о експропријацији, Вучевић је рекао да свако има право да искаже политички став.

- Хоћу да замолим све грађане Новог Сада да буду стрпљиви и да дозволе људима који су по мени политички неодговорни, зато што ремете нормалан живот и на тај начин манифестују циљеве, да им дозволе да стоје тамо сат, два, три... Да замолим полицију да не буде никаквих проблема, да све прође што мирније - рекао је.

Коментаришући то што је такве протесте назвао "фашизмом", рекао је да сматра да је спровођење насиља ради политичких циљева "фашизам у политици".

- Ја нисам говорио са позиције програма, идеолошких аспеката, као да сам професор на ФПН. У погледу активизма сам говорио. Дозволите да имам право на мишљење - рекао је Вучевић и додао да легитимисање насиља уз наратив дехуманизације Вучића и СНС-а константно траје.

Нови Сад као Европска престоница културе

Нови Сад ће током дочека јулијанске Нове године организовати и церемонију поводом преузимања титуле Европске престонице културе. Градоначелник Милош Вучевић поручује да ће то показати разноврсност културе и да се нада да ће град бити достојан титуле у смислу понуде и онога што ће бити представљено.

Он је истакао да читава прича није ограничена само на 2022. годину и да све траје још од припреме апликације, представљања града као кандидата, али и саме понуде.

- Биће ту збир свега онога што чини европску културу. Ми јесмо део европске културне баштине - рекао је Вучевић.

Најавио је да ће бити много догађаја, концерата, изложби, али и јачања културног спектра, уређења инфраструктуре, пројеката и програма који би требало да утабају стазу за наредни период.

 - Пред нама је 2022. година као раскрсница куда треба даље да идемо. То је пут куда би Нови Сад требало генерално да иде. Култура је камен-међаш око кога се све врти, тачка окупљања и заједнички именитељ - поручује Вучевић.

Зашто урбанистички план за Нови Сад није на јавном увиду?

Говорећи о урбанистичком плану Новог Сада, Вучевић је рекао да он још није на јавном увиду зато што урбанисти имају пуну аутономију у свом раду и зато што се чекају овлашћења других носилаца јавних овлашћења.

- Мене то исто нервира као и грађане Новог Сада, зашто то дуго раде - рекао је и истакао да град има постојећи план док се нови не усвоји.

На питање о подизању новог насипа и зони коју неки називају “Нови Сад на води”, одговорио је рекавши да ће урбанистички план рећи да ли ће то бити грађено, а не градоначелник у некој емисији.

Тврди да је спорна само једна локација, односно бродоградилиште које већ дуго не прави бродове. 

(Јуроњуз Србија)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)