ЗБОГ ШТЕТЕ ОД 500.000 ЕВРА: Општина Тиват поднела кривичну пријаву против Светлане Ђикановић

В. В.

02. 12. 2021. у 23:51

КРИВИЧНУ пријаву против Светлане Ђикановић и њених сарадника поднеће Општина Тиват због кривичног дела криминално удруживање, због чега је током четири године Општини Тиват и општинском Комуналном предузећу нанесена штета од преко пола милиона евра, саопштио је на конференцији за новинаре председник тиватске Општине Жељко Комненовић.

ЗБОГ ШТЕТЕ ОД 500.000 ЕВРА: Општина Тиват поднела кривичну пријаву против Светлане Ђикановић

Фото В. В.

Правда и расветљавање незаконитих радњи према Комненовићевим речима у фокусу локалне управе су након финансијске консолидације.

– Због тога желимо да поделимо информације о подизању кривичне пријаве због кривичног дела криминално удруживање у стицају са продуженим кривичним делима злоупотребе службеног положаја и кривичним делом преваре – објаснио је Комненовић и додао да је ово можда "крунски доказ начина како је хоботница ДПС режима исисавала новац из државног буџета и како су локална предузећа, у овом случају Комунално, увезивана у одређене пројекте који су били нелегални".

Према његовим речима интерна ревизија пронашла је уговоре који се односе на запошљавање у овом предузећу а преко Омладинске задруге, невладине организације, која је у континуитету обављала тај посао у периоду од 2016. до 2020. године.

– Власник Омладинске задруге је осумњичена Светлана Ђикановић која је била и председник УО Комуналног предузећа, истовремено и запослена у Општини Тиват. Тако је Омладинској задрузи из буџета овог предузећа током четири године пренето преко пола милиона ЕВра – навео је Комненовић.

По основу провизије од тог износа задрузи је ишло између 22 и 25 одсто,што значи да је Омладинска задруга од ових пола милиона евра више узимала за себе него радници који су били ангажовани за одређене послове. Општина је, каже Комненовић, наложила да се раскине уговор са Омладинском задругом, а сви радници који су запошљавани незаконито, сада су ангажовани преко конкурса и на одређено време.

Пријава против Светлане Ђикановић биће упућена специјалном државном тужиоцу а уколико он не покрене процедуру, Општина Тиват ће сама покренути утврђивање одговорности и предузеће кривично гоњење – поручио је Комненовић. Он је оценио и да је управо ово начин на који је ДПС управљао Тивтом протеклих 30 година, спречавао да град иде напред и урушаво интегритет и Комуналног предузећа и Општине.

Адвокат Предраг Савић објаснио је да је штетне последице и незаконит рад пријављене групе открила општинска Служба за унутрашњу ревизију на основу уговора који није правно ваљан и на основу незаконитих исплата. Навео је да не постоје захтеви друштва за ангажовање лица у којима би се знало за које послове се ангажују, на који период И колики је уговорени износ плаћања. Такође уговором није дефинисана провизија која се плаћа Омладинској задрузи а она која је фактурисана креће се од 22 до 25 одсто премда није познато на основу чега је утврђена. Имена лица на евиденцији не слажу се са именима лица која су исплаћивана.Ангажовани радници немају дефинисан статус у Црној Гори па су исплате писане на нека друга имена.

– Лица ангажована преко Омладинске задруге Тиват, радила су и по 12 месеци, мада је законски само 120 дана годишње. Привремени и повремени послови временски су ограничени, а након истека законског рока примењује се посебна процедура, објаснио је Савић.

Подношење кривичних пријава по основу свих утврђених неправилности које буду откривене, биће настављено, најавили су из тиватске локалне управе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)