У БЛОКАДЕ КРЕЋУ И СА УГЉАНИНОМ: Протести "Еколога" најављени за сутра у 30 градова где ће запосести путеве

Е. В. Н.

03. 12. 2021. у 10:50

ИАКО су протесте под паролом битке за животну средину претходног викенда обележила груба кршења закона, па чак и немиле сцене насиља, блокаде путева, и то у чак 30 градова у Србији, најављене су и за сутра.

У БЛОКАДЕ КРЕЋУ И СА УГЉАНИНОМ: Протести Еколога најављени за сутра у 30 градова где ће запосести путеве

Фото Танјуг

Организатори опет планирају пресецање важних саобраћајница, попут Зрењанинског пута и Ибарске магистрале, што је, упозоравају надлежни, против Устава, и сигурно ће поново подићи ионако узавреле тензије, јер се много већи део грађана противи спречавању слободе кретања.

Последњих дана удружење грађанки које се назива "Лила револуција" позива да сви они који се противе "насиљу мањине над већином", изађу сутра на улице и "наоружани" кантама љубичасте фарбе обележе све аутомобиле који покушају да блокирају саобраћај.

С друге стране, у Новом Саду су осванули графити по тротоарима и фасадама којима се позива на блокаду Моста слободе, а Синдикат војних пензионера позвао је своје чланове да зауставе саобраћај на мосту Газела.

Фото В. Данилов

Председник Србије Александар Вучић поручио је у среду да "улица неће водити политику", али и да полиција "неће спречавати демонстрације осим ако не буде угрожен нечији живот, имовина или институције".

Рекао је и да је одмах потписао и један од два закона због којих су и организовани протести

- Закон о референдуму, а да други - Закон о експропријацији - још није, јер чека мишљења правних стручњака.

- Мој савет полицији је да се склони, да их пустите, и да се целој Србији покаже колико може да траје то малтретирање, и молим грађане да се уздрже од реакције, да не нападају те људе и да их пустимо да се иживљавају над нама неколико сати - навео је Вучић.

Из власти су и јуче упозорили да протести организовани под кишобраном екологије имају политичку димензију, као и да су финансирани и новцем из иностранства.

Фото Д. Миловановић

За потпредседницу Владе и министарку рударства и енергетике Зорану Михајловић нема дилеме да је једини програм опозиције противљење сваком пројекту и заустављање развоја. Она је рекла да предводници протеста желе по сваку цену да искористе питање заштите животне средине за долазак на власт.

- Очигледно смо ушли у изборну кампању и опозиција иде на све или ништа. Кажу да су против литијума, против путева, против инвестиција - то је њихов програм, а блокадама само желе да скрену пажњу на себе и да искористе ову тему како би дошли на власт.

И посланик и председник Јединствене Србије Драган Марковић Палма каже да се српска опозиција уместо аргументима бори силом:

- Грађанског рата у Србији неће бити јер народ добро зна ко организује протесте под паролом екологије - политичке партије које на тај начин желе да прикупе политичке поене.

Они се боре за слободу кретања, а блокирају ауто-пут. Није ауто-пут ничија дедовина.

Морамо да поштујемо законе и да се ја питам никакве блокаде не бих дозволио, а сви они који су нанели некоме тешке телесне повреде током протеста морали би у затвор док истрага траје - рекао је Марковић.

Иначе, председник Странке демократске акције (СДА) Санџака Сулејман Угљанин подржао је протесте и позвао "све санџачке патриоте, без обзира на веру и нацију", да им се прикључе.

Драган Ђилас, Фото Танјуг

ГРАЂАНИ СУ ЧУЛИ АРГУМЕНТЕ

ПРЕДСЕДНИК Вучић изјавио је јуче, поводом прекида у току преноса на РТС његовог обраћања, у среду увече, да су грађани све чули и да могу да мере аргументе свих страна.

- Није важно, пустите... Сви су све чули и сви све знају. Важно је да се чује друга страна, да се сви чују, да људи могу да мере по аргументима, да градимо демократију, да људи чују шта ко има да каже, да чују истину и да сами вагају - поручио је председник.

Из РТС су навели да је у току преноса обраћања председника дошло до кратког прекида сигнала, који је изазвала засад неименована особа, намерним извлачењем струјних каблова из возила за сателитско емитовање, због чега су упутили извињење гледаоцима.

* * * * * * * *

УОЧИ НАЈАВЉЕНИХ ОКУПЉАЊА МЕРЕ против СПРЕЧАВАЊа СЛОБОДа ГРАЂАНА

МУП УВЕО ПОСЕБАН БРОЈ ТЕЛЕФОНА ЗА ПРИЈАВЕ

ЗБОГ протеста који ће се сутра одржати широм Србије Министарство унутрашњих послова објавило је број телефона 0800104103 на који, како наводе, грађани могу да пријаве ако им због блокаде путева и саобраћаја буде ограничена слобода кретања или ако доживе неки вид насиља. У МУП истичу да грађани који се суоче са оваквом врстом проблема могу на једноставан и брз начин обавестити полицију о кршењу закона, починиоцима или регистрацијама возила која се користе за спречавање нормалног функционисања саобраћаја - пише у саопштењу.

Из дела опозиције окупљене око ССП Драгана Ђиласа, а која подржава протесте, поручили су да је ова одлука МУП застрашивање демонстраната. Потпредседница ССП Мариника Тепић написала је на "Твитеру" да сви грађани позову МУП и пријаве полицију. На то је одговорила премијерка Ана Брнабић:

- У суботу позовите МУП и пријавите полицију, каже Мариника. Кокошке у Моровићу су озбиљно забринуте да ће бити заборављене у мору Мариникиних спектакуларних изјава.

Хвала, Мариника, без вас би бављење политиком у Србији било досадно и сувише озбиљно - написала је премијерка.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)