МИНИСТАР СЕЛАКОВИЋ: Признања Србији на реформама које се спроводе

Танјуг

02. 12. 2021. у 18:10

МИНИСТАР спољних послова Србије Никола Селаковић се на маргинама 28. Министарског савета ОЕБС-а састао и са својим колегом из Шпаније од кога је, како је рекао, добио чврсто уверење да ће у прва три месеца наредне године сигурно доћи у званичну посету Београду.

МИНИСТАР СЕЛАКОВИЋ: Признања Србији на реформама које се спроводе

Фото: Танјуг

- То је за нас свакако добра вест и трудићемо се да, као и увек, будемо одлични домаћини нашим пријатељима из целог света - рекао је Селаковић.


Истакао је да су Србија и Шпанија пријатељске државе које се међусобно подржавају по питању територијалног интегритета, као и да је Шпанија један од промотера нашег европског пута.

Селаковић је рекао да је 28. Министарска конференција ОЕБС-а изванредна прилика да се размотре сва питања којима се ОЕБС као највећа безбедносна регионална организација у свету бави, питањима која оптерећују Европу, централну Азију и северну Америку.

Такође, додао је да је то прилика да се сретне са својим колегама, министрима спољних послова и са њима разговара о темама које су важне како за регионална питања, тако и за наше билатералне односе.

Селаковић је навео да је имао прилику да се види са министрима спољних послова Аустрије, Румуније, Бугарске, Монака, Португалије, Шпаније, Руске федерације, Казахстана, Киргизије.

Додао је да ће у наставку својих активности бити у прилици да се сретне са специјалном представницом ОЕБС-а за слободу медија, али и са директором ОДИР-а Матеом Мекачијем који је, како је истакао, изразио интересовање за напредак реформи у Србији.

- Оно што је несумњиво закључак након свих разговора које смо имали, то је да сви одају признање Србији на реформама које се спроводе, на економским успесима које Србија још од времена када је председник Александар Вучић био премијер бележи на економском плану, чврсто се утемељујући као лидер у нашем делу Европе и региону, али и охрабрења од стране наших европских партнера, чланица Европске уније да је могуће да очекујемо валоризацију реформи које спроводимо усклађујући наш правни, друштвени систем са оним што су тековине ЕУ и европске вредности - рекао је Селаковић.

Истакао је да је задовољство и понос представљати такву Србију међу партнерским државама и изразио уверење да ће ова министарска конференција за Србију и наше Министарство спољних послова бити један од успешнијих мултилатералних догађаја у овој години.

Селаковић је рекао да је министру спољних послова Русије Сергеју Лаврову изразио захвалност што је својим присуством увеличао и допринео успешном одржавању скупа у Београду поводом 60 година од прве конференције Покрета несврстаних земаља.

Селаковић је рекао да је са Лавровим разговарао о свим важним питањима које су од интереса за Србију и Русију које, истакао је, повезује традиционално пријатељство и партнерство.

- У сваком случају, настављамо нашу сарадњу, консултације. Наша два министарства су министарства Србије и Русије има имају можда и најинтензивнију сарадњу и тако ће бити и у будућности -  закључио је Селаковић.
 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)