БАХАТО ПОНАШАЊЕ ПРИВРЕМЕНИХ ИНСТИТУЦИЈА У ПРИШТИНИ: Брнабић о забрани уласка Петковићу на Косово и Метохију

Ђ. С.

02. 12. 2021. у 15:17

ВЛАДА Србије најоштрије протестује поводом скандалозног понашања привремених институција у Приштини које су данас још једном забраниле улаз на територију Косова и Метохије Петру Петковићу, директору Канцеларије за КиМ.

БАХАТО ПОНАШАЊЕ ПРИВРЕМЕНИХ ИНСТИТУЦИЈА У ПРИШТИНИ: Брнабић о забрани уласка Петковићу на Косово и Метохију

Фото: Танјуг

 Председница Владе Ана Брнабић наводи да је ово пети пут да се Петковићу забрањује улаз на територију наше јужне покрајине. 

- Оно што је најбизарније у овој ситуацији јесте да се ова забрана дешава само неколико дана након што је Европска унија експлицитно позвала Приштину да поштује споразуме и Петковићу омогући посету Косову и Метохији - рекла је премијерка.

Брнабић је истакла да овакво бахато и нецивилизовано понашање привремених институција у Приштини, које се понавља изнова и изнова, више не води ничему.

- Питам Европску унију и међународну заједницу – докле овако? Колико дуго мислите да толеришете овакво понашање? Колико ће се још известилац ЕУ за Косово и Метохију бити глув и слеп на кршење елементарних људских права Срба на Косову и Метохији у 21. веку, а бавити се свим и свачим у централној Србији – од рударства до бубамаре?

Председница Владе истиче да је Петар Петковић посету уредно пријавио и да је имао намеру да обиђе српски народ на Косову и Метохији, ученике Богословије у Призрену и повратнике у селу Новаке. 

- Када вам 2021. године неко забрани посету студентима и повратницима у своја огњишта и уручење помоћи угроженим породицама, не могу а да се не запитам о чему ми уопште треба да разговарамо даље? Захтевам од Европске уније да се јасно одреди према оваквом понашању Приштине и коначно нам стави до знања да ли је циљ дијалога нормализација односа и обезбеђивање нормалног живота свом становништву Косова и Метохије, или су у питању разговори који су сами себи циљ, док једна страна поштује све споразуме а друга страна чини све како би избегла испуњавање обавеза које из споразума проистичу - изјавила је премијерка.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)