ОМИКРОН ЗАТВАРА ШКОЛЕ: Италија спроводи оштре мере како би ушла у траг новом соју

М. Остојић - Дописник из Рима

01. 12. 2021. у 19:32

ПОСЛЕ првог случаја заразе сојем Омикрон који је откривен у Казерти (регион Кампања) и који је стигао из Мозамбика откривено је још случајева.

ОМИКРОН ЗАТВАРА ШКОЛЕ: Италија спроводи оштре мере како би ушла у траг новом соју

Фото: Депоситпхотос

Након првобитне анализе којом је установљена зараза истим сојем у породици, супруга, двоје деце и особа у кућној послузи код свекрве, повећа о се број заражених за још четворо – три ученика и наставница. Због тога је градоначелник Казерте затворио обе школе где су откривени носиоци вируса.

Заражени менаџер фирме Ени вакцинисан као и супруга осећају се добро, у кућној су изолацији са двоје деце, али с обзиром да је откривено још троје ученика који су очигледно мали да би били вакцинисани и наставница која је била у замени и у другим разредима наредба је - затварамо школу. Врши се дезинфекција читавог школског амбијента, урађени су тестови свим ученицима у школама које су похађала заражена деца као и наставном и помоћном особљу. За те особе очекује се резултат да ли су заражени сојем Омикрон из лабораторије болнице “Котуњо” у Напуљу.

Градоначелник је овај поступак у сарадњи са санитарним властима објаснио речима да “не треба правити панику али се мора бити иузузетно обазрив” и да затварањем “прекидамо могућни епидемиолошки ланац преношења вируса”. Град Казерта је иначе вакцинисао 90 посто становништва изнад 12 година.

Фото: Танјуг/АП Пхото

 

 

На римском аеродрому Фјумићино започела је идентификација свих путника пристиглих из земаља где је већ забележено присутво Омикрон соја, оних који су пристигли у Италију у последњих 15 дана. Од данас је обавезно ношење маски на лицу и на отвореном у регионима са високим бројем заражених као и свуда где је присутан већи број људи истовремено и нема обезбеђене дистанце међу њима.

Овај нови сој донео је прави бум у вакцинисању како првом тако и трећом дозом. Од данас се трећом дозом могу вакцинисати и особе изнад 18 година, почела је и контрола зелене санитарне карте којом се доказује да је особа вакцинисана са две дозе, на полазним станицама аутобуса, метроа, возова али и на успутним по систему узорака, од 6 до 20 сати, ангажовано је хиљаде полицајаца, карабинијера, финансијске и саобраћајне полиције.

Али увек остају они који заговарају другачију филозофију живота, антиваксери, који преко друштвених мрежа нуде приватни превоз и услуге истомишљеницима, чак отворено нуде лажне зелене карте. Њих открива поштанска полиција и следе казне.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)