ОВДЕ СЕ ВОДИ ПРАВИ РАТ: Председник Вучић објаснио - то није кампања против литијума, већ Рио Тинта

Novosti online

01. 12. 2021. у 19:03

ОБРАЋАЈУЋИ се јавности на ванредној конференцији за новинаре, председник Александар Вучић објаснио је позадину протеста који се одржавају у Србији.

ОВДЕ СЕ ВОДИ ПРАВИ РАТ: Председник Вучић објаснио - то није кампања против литијума, већ Рио Тинта

Фото: В. Данилов

- Ово је производња литијума и јонских батерија у Европи. Видите да су ту све познате европске фирме, али и значајан део кинеских компанија. Ово показујем грађанима Србије да би схватили да се води прави рат. И у питању је огроман новац, то морају да знају грађани. У еколошка удружења из иностранства је само ове године уложено више од осам милиона евра. А ви за 90 одсто њих никада нисте чули. Зашто би неко у току само једне године дао толики новац. Баш због тих интереса који су важни за све, велика је туча у целом свету и борба за једну од стратешких сировина. Србија га има, а да ли ће то да користи то је друга ствар - рекао је председник.

- Код нас се не води кампања против литијума, већ Рио Тинта. Подршка тим еколозима долази из једне европске земље која жели да њихова компанија дође у Србију. Раде преко фондација које су мецене и њима и њиховим компанијама. Нарочито када су у питању компаније из Немачке - додао је.

Он каже да Србија неће пристати само да се врши експлоатисање руде, већ ће инсистирати да дође неко од великих произвођача електронских аутомобила.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)