ВАНРЕДНО ОБРАЋАЊЕ ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: "Док сам ја председник, улица неће водити политику Србије" (ВИДЕО)

Новости онлине

01. 12. 2021. у 17:58

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић обратио се вечерас јавности у ванредном обраћању са Андрићевог венца.

ВАНРЕДНО ОБРАЋАЊЕ ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Док сам ја председник, улица неће водити политику Србије (ВИДЕО)

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Председник је рекао да јавности жели да престави целокупну истину о пројекту литијума, јадарита и Рио Тинта, без имало страсти, да људи сами могу да виде о чему се ради.

- Данас сам разговарао са потпредседником ЕК о виталним стварима за напредак Србије, и тиче се пре свега управљања сировинама у оквиру ЕУ, и заједничких пројеката о одрживости и напретку у управљању нашим сировинама. Како да не учествујемо само у трговини са ЕУ, већ да заједно правимо економију читавог континента - истакао је он.

Економски раст и одлични резултати

Вучић је рекао да смо у трећем кварталу постигли одличне резултате - 7.7 одсто изности економски раст, и да смо сада сасвим сигурни, да ће стопа раста бити преко 7.5 одсто у Србији на нивоу целе године.

- Људи су то заслужили паметном политиком и добрим мерама које смо водили. То значи да се много брже приближавамо развијенијим земљама. То је велика ствар. За тачно 6 дана креће исплата нове новчане подршке од 20 евра. Укупно ту помоћ ће примити више од 5.800.000 грађана, новопријављених је више од 100.000 - рекао је председник.

Он каже да многи критикују кинеске инвестиције, пре свега железару и Зиђин, и рекао је да је то срамно.

- Железара је од преузимања до краја 2021. године исплаћује 360 милиона евра, док је број запослених увећан за 102. Знате да ми тамо нисмо могли да упалимо ниједну пећ. Само трошкови за плате би за нас били толики. Овом инвестицијом Србија је уштедела више од пола милијарде евра. Ово је један од највећих успеха власти у Србији, нешто што је променило целу игру и вратило Србију на колосек успешних земаља - казао је Вучић.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Председник је потом подсетио и на велике ствари које је Зиђин донео у Србију, и подсетио да је рудник бакра данас успешан, иако су многи хтели да саде кикирики и бамбусе. 

- То је један од огромних успеха, и Владе и власти у Србији која се за то залагала, и која је сматрала да постоје решења за излазак из кризе - рекао је он.

Рио Тинто, јадарит и литијум

Вучић је потом рекао да ће причати о главној теми - Рио Тинту, јадариту и литијуму.

- Важно је да вам прочитам апсолутно све и сваки документ. Први документ који се тиче Рио Тинта се тиче свих грађана. Године 2004. Министарство рударства доноси решење, којим се предузећу Рио Сава ДОО из Београда истраживање у Србији. Документ број два, из 2005. када су проширене границе истражног простора. Сви знате ко је тада био на власти - казао је председник.

У следећем документу одобрено је истраживање у Лозници, а потом и у још једном документу, из 2007. године, када су на власти били Ђилас, Јеремић и остали, рекао је Вучић.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

- Године 2008. је још једном одобрено истраживање нових поља. Исте године имамо документ, где се види наставак извођења и нове координате. Потписао министар Петар Шкундрић. То је она прелазна Влада, када смо ишли на изборе и јуначки се провели. Када је овај један бежао у Румунију када је проглашено независно Косово, а други тражио изборе - истиче Вучић.

Председник је потом показао документ из 2009. године, којим је одобрено нових осам истражних тачака.

- Е сад долазимо до кључног документа, број 9. Донет 1. 2. 2012. године, где се одобрава извођење радова извлачења руда бора и литијума у полуиндустријском обиму бушењем у басену Јадра. Ово је први и једини документ до сада који суштински дозвољава било какво бушење и прављење бушотина. Тада су на власти Ђилас, Тадић, Јеремић, Зеленовић. Сви они - рекао је председник Вучић.

Он каже да су сви они донели ту одлуку, и да је меморандум из 2017. необавезујући, иако су многи покушали да оптуже садашњу власт за њега.

- Став 2 тог меморандума каже: Меморандум одражава ставове и намере страна да сарађују, изражене у доброј вери, али без стварања обавеза. Изволите цитат. Све се види - прочитао је Вучић.

Председник је затим прочитао још један део стратегијског документа, и навео да је веома важно скренути пажњу на то да је у питању сигурна експлоатација литијума и бората.

- Како ствари стоје, и о чему се ради. Србија има, на подручју више насељених места, између Лознице и Крупња, велика налазишта јадарита. Један од 26 минерала у оквиру јадарита је и литијум. Литијум је незаменљив у изради литијумских батерија за електричне аутомобиле. Почела је велика трка у целом свету за литијумским налазишзима. У тој трци предњачи НР Кина, па САД и ЕУ. Рио Тинто је требало да уложи 450 милиона, до сада су потрошили 350 милиона. Ми у оном тренутку због бушења које је тамо обављено на основу дкумента из 2012. године немамо тамо ништа, тек остаје да се уради највећи део - рекао је Вучић.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Он је рекао да је важно то што је компанија Рио Тинто добила рок од државе, да мора да уради студију о процени утицаја на животну средину, што и даље није ни почело.

- Што се тиче људи који су заиста забринути. Ми ћемо наредних годину и нешто да чекамо само студију утицаја на животну средину, пре него што изађемо пред грађане - истиче он.

Председник је рекао да је само у путну инфраструктуру у Јадру и Рађевини уложено око 15 милиона евра, и највећи део путева је урађен.

- Оно што је интересантно је то да у овом тренутку Рио Тинто није купио свега 30 одсто земље која им је потребна за подземну екплоатацију. Интересантно је да су неки од коловођа штрајка, а ја имам имена, продали земљу и узели паре, па почели да протестују. Узели паре, а сада хоће да врате то протестима - рекао је Вучић.

Вучић у Јадру

Председник каже да ће у наредних неколико дана боравити у свим селима тог краја, и да хоће да чује људе.

- Идем хладне главе да чујем људе, да видимо шта можемо да добијемо, а шта да изгубимо. Без икаквих решења, већ да чујемо шта може да се уради. Али нећу да разговарам са тајкунима, Ћутом, Јеремићем, Ђиласом, већ са народом и локалним вођама - казао је Вучић.

Он каже да је његов посао као председника да истрпи све од парадајза, јаја до секире, и да је његов посао да разговара са народом.

- Бићу спреман да разговарам и дан и ноћ, могу да седим 15 сати, и саслушаћу сваког домаћина, сељака, човека, даму... Не волим да се додворавам никоме, и можда се моји одговори неће некоме свидети, али ја се никоме не улизујем. И најважније - улица никада неће водити политику Србије. Док сам ја председник, улица неће владати овом земљом, већ институције. А то значи и да нисам до сада потписао закон о изменама о пореском систему, закон о експропријацији и друге законе. Добио сам неколико притужби, од стручних удружења, пошто са улице нисам добио ниједну смислену притужбу - казао је председник.

Он каже да постоји једна примедба која је озбиљна - то је у закону о експропријацији о кратким роковима који су остављени власницима земље.

- То није противуставно, али сматрам да није добро. Непримерена је примедба о експропријацији и новчаној надокнади за нелегалне објекте. То су различита тумачења, то остаје мени, и даље проучавам уставност закона. Закон о референдуму је у потпуности уставан и у складу са препорукама ЕУ, и ја сам га одмах потписао - казао је Вучић.

О јадариту некада и сада

Председник је затим упоредио како су Ђиласови медији писали о јадариту некада, а како пишу данас.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

- Ево овде "Лозница - лидер западне Србије". Била је лидер по незапослености. Ми смо довели инвестиције. Гледајте ово, 2011. године, минерал будућности. Писало је на сајту локалне самоуправе. Пазите ово, као састав да је неко писао. Они 2011. планирају да отворе неколико фабрика за прераду литијума. Тада СНС није била на власти тамо - рекао је он.

Вучић затим чита из тадашњих медија да је планирано у нове копове угља инвестирати чак милијарду, иако се данас буне против тога.

- Хтели су уљне шкриљце, што је много горе од литијума, само да кажем људима. Ево шта каже Танјуг - "Србија ће бити центар производње литијума". Текст из 2011. године. И пише да ће његов значај бити за 100 година као оног рудника у Бору. Па ми смо изгледа криви што нисмо до 2014. отворили тај рудник. Ево хтели су и у Мионици и Ваљеву да копају. Дакле пазите се Мионичани и Ваљевци, и код вас ће да копају када дођу на власт - рекао је Вучић.

- "Прекретницу у том послу је направила компанија Рио Тинто. То налазиште јадарита је једино у свету". Ево видите шта пишу. Било је такмичење да што пре отворе руднике. Тада нису чекићали и тукли људе, него је то био бизнис деценије. Ево кажу "Супермен оборен у Јадру". Текст из 2010. године. Политика објавила. Слушајте шта пише, о америчким бушилицама које иду 500 метара у земљу. И тако то иде - рекао је председник.

Вучић је потом показао текст у коме Оливер Дулић тражи отварање и рудника никла и уљаних шкриљаца, а потом прочитао делове интервјуа Драгана Ђиласа.

- Е и овог чику познајете, интервју за Недељник из 2017. године. Тај чика каже: "Хајде да причамо о Београду и економији. Ево потврђено је да је код Лознице откривено друго највеће налазиште литијума у Европи. Хајде да причамо о концесији на те руднике, али да отварамо фабрике батерија. То ће бити велика шанса за Србију, то су теме које су нам данас потребне, а не да људи који не подржавају власт слушају шта прича Вучић, Весић и Мали" - прочитао је Вучић речи Драгана Ђиласа.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Председник је потом стао пред карту налазишта литијума у Европи, и показао где су урађене студије изводљивости.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

- Ово је производња литијума и јонских батерија у Европи. Видите да су ту све познате европске фирме, али и значајан део кинеских компанија. Ово показујем грађанима Србије да би схватили да се води прави рат. И у питању је огроман новац, то морају да знају грађани. У еколошка удружења из иностранства је само ове године уложено преко 8 милиона евра. А ви за 90 одсто њих никада нисте чули. Зашто би неко у току само једне године дао толики новац. Баш због тих интереса који су важни за све, велика је туча у целом свету и борба за једну од стратешких сировина. Србија га има, а да ли ће то да користи то је друга ствар - рекао је председник.

На годишњем нивоу у ЕУ се на истраживање литијума троши чак 20 пута више новца него што је укупан буџет Србије.

- Код нас се не води кампања против литијума, већ Рио Тинта. Подршка тим еколозима долази из једне европске земље која жели да њихова компанија дође у Србију. Раде преко фондација које су мецене и њима и њиховим компанијама. Нарочито када су у питању компаније из Немачке - рекао је Вучић.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Он каже да Србија неће пристати само да се врши експлоатисање руде, већ ће инсистирати да дође неко од великих произвођача електронских аутомобила.

- Са електричним аутомобилима бисмо зарађивали 10.4 милијарде евра. Наша земља више не би била иста, већ би постала европско чудо - истиче председник.

Вучић каже да они који стварно брину не морају да брину, и каже да ће коначно питање изнети пред грађане, у наредних неколико година.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

- Говорим о онима који стварно брину, који имају домаћински однос и не желе да дају своју земљу. Људи уопште не морају да брину. И да поновим, улица никада неће водити политику Србије, већ институције. Зато нећу да им се улагујем и да потписујем неке законе због њихових демонстрација - казао је Вучић.

Вучић о блокадама и протестима

Он каже да је прво прича о протестима кренула са људима који су нападали чекићима, а да се тек сада види како њихови хероји ваде секире и чекиће из трактора.

- Они који су тобоже били голоруки народ били су наоружани народ, и кренули на људе који нису прекршили закон. Људи морају да знају да заузимање путева није у складу са законом, и у супротности је са сваким законом свих земаља. Они тиме угрожавају друге људе, који са њима могу, а не деле њихове ставове - истиче председник.

Вучић наводи да полиција не сме да обезбеђује никакав протест којим се блокирају путеви, пошто то није у складу са законом.

- Полиција треба да каже да је то противзаконито, и да у противзаконитим актима не учествује. Сва одговорност је на онима који крше закон, и они ће одговарати зато. Ми смо сваки наш скуп пријављивали, као и шетња до РТС у којој је убијен Ранко Панић, свака је била законита. Ниједан од скупова прошле недеље, осим скупа у Арени, није био у складу са законом. Можете ви да будете непослушни колико хоћете, али не можете да кршите закон - рекао је он.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Вучић каже да је изузетно поносан на полицију, која није извезла водене топове, и да се нада да Прокић из Шапца неће изгубити око.

- Њега напада запосленик Чумета и Кељмендија. Мој савет полицији је да се склони, да их пустите, и да се целој Србији покаже колико може да траје то малтретирање, и молим грађане да се уздрже од реакције, да не нападају те људе и да их пустимо да се иживљавају над нама неколико сати. Не пада ми на памет да слушам улицу и да служим улицу. Добио сам захтеве где траже ослобађање свих ухапшених. Видите, говоре да сам ја диктатор, па траже да ослободим све ухапшене. Замислите да ослобађате људе који су тукли друге. Све друго је у реду, али оне који бију друге, у Србији то не може. Затим траже повлачење закона о експропријацији и референдуму - рекао је председник.

Он је запитао шта може да кошта тих 100.000 евра које су добили они који организују протесте.

- Изгледа да Србија за некога јесте на продају. За мене није, и никоме нећу да се улизујем. Што се тврди да је Србија пред грађанским ратом, то су глупости, и то наша попустљивост, мирноћа и смиреност, као и жеља да градимо демократију неће допустити. Не заборавите на нашим демонстрацијама је један режим убио човека, па су крили његово убиство. Нама се такве ствари неће дешавати. Што се власти тиче ми ћемо бити апсолутно одговорни, и нас само интересује колико тачно то малтретирање и терорисање грађана може да траје - истиче Вучић.

Одговори на питања новинара

Председник Вучић је током одговарања на питања новинара Н1 рекао да је он увек срећан када добије комесарске изјаве.

- У потпуности су протести уродили плодом, један младић може да остане без ока. Другог плода нема. И то да су људи толико огорчени, осим оних који раде у тајкунским компанијама. Што се тиче истраживања, никада нисте објавили ниједно истинско истраживање, нисте ни желели. Ми свака два или три дана радимо истраживање, што је нормално за све озбиљне политичке партије. Ако сте уверени да то што је један младић замало остао без ока, и малтретирање грађана, нешто што некоме доноси поене, ја вам кажем слободно наставите - рекао је он.

Вучић је казао да је народ веома огорчен, и да се он обратио данас како би људи знали све о процедури везаној за експлоатацију литијума.

- Ја немам страх да то поновим, за разлику од овог сувласника вашег медија, који је био пресрећан због литијума пре три године. Код мене се ништа није променило, ја сматрам да је литијум важан, али да морамо да разговарамо са народом. Уколико студија о утицају на животну средину буде лоша, ја ћу променити мишљење, иако ја то не радим често - истакао је он.

Председник је говорио о нападима на његовог сина Данила, о коме су страни и домаћи медији данас изнели низ неистина.

- Што се тиче вести да ми је син менаџер, није менаџер, али џабе што су и фудбалер и сви демантовали. А што су изабрали његов рођендан, ваљда да би рекли да сам лош отац. Ако је текст објављен 8. октобра, а ви чекате његов рођендан, то је да бих ја закључио да нисам својој деци обезбедим да живе као нормални људи. Ја сам на свог сина поносан, он је један нормалан младић који ради у винотеци - истиче Вучић.

Он каже да се кампања против њега и његове породице води већ годинама, и да је то због огромног напретка Србије.

- А ко је кривац за то? Па онај који води земљу, барем до априла месеца. Зато дрвље и камење преко медија у региону, увезаних и политичких и тајкунских, бацају на нас. И то ће бити све горе. Шта мислите, да је неко уложио 500 милиона евра у неку телевизију тек тако. Не, они планирају нову пљачку Србије, и то људи морају да схвате, и да се сете мојих речи једног дана - каже председник.

Улица никада неће водити Србију, и улица никада неће доносит одлуке у политици Републике Србије, закључио је Вучић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ШПАНЦИ У ЧУДУ: Рафаел Надал понижен као никад до сада

ШПАНЦИ У ЧУДУ: Рафаел Надал понижен као никад до сада

Новак Ђоковић доказао је свима више пута да је најбољи тенисер свих времена. Док појединци покушавају све то да умање и да убаце и Роџера Федерера у ту трку, српски ас наставља да доминира. Сада је један податак показао колико је он испред свих, а то се никако неће допасти Рафаелу Надалу и Карлосу Алкаразу.

04. 10. 2023. у 08:51

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић...

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: "Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић..."

НОВАК Ђоковић и када не игра тенис успева да себе уврсти у најновије најважније вести, и то не само када се о спорту ради. Илон Маск, један од најбогатијих људи света, за то се побринуо.

26. 09. 2023. у 20:37

Коментари (2)

ЖИКА ИМА ОГРОМНУ ПЕНЗИЈУ: Службеник три пута проверавао - није могао да верује када је видео бројку