УСТАШКО ОДЛИКОВАЊЕ ЗА МАРГАРЕТ ТАЧЕР: Фама о "Челичној лејди" заклонила њено србомрство

Novosti online

30. 11. 2021. у 20:00

НИЈЕ тајна да је бивша премијерка Велике Британије Маргарет Тачер учествовала у бруталној антисрпској кампањи.

УСТАШКО ОДЛИКОВАЊЕ ЗА МАРГАРЕТ ТАЧЕР: Фама о Челичној лејди заклонила њено србомрство

Фото: ЕПА/ANTONIO BAT

Иако је и до Србије стигла фама о "Челичној лејди", а бројни новинари се и данас скоро утркују у томе ко ће више хвалоспева о њој да напише, Маргарет Тачер има веома мрачну историју када је у питању њен однос према Србима.

У својој књизи "Срби у наративу Запада", аутор Слободан Вуковић подсећа на чињеницу да је Тачерова одликовао лично Фрањо Туђман. Он је тако на њене груди прикачио усташко одликовање "орден краља Звонимира с лентом и Даницом". 

Вуковић подсећа на чињеницу да Тачерова одликовање прима иако је у Хрватској на делу повампирење фашизма. Одликовање је примила само три година после етничког чишћења Срба у злочиначкој акцији "Олуја". То је било етнично чишћење јединог народа на Балкану који нема право на самоопредељење, али Маргарет Тачер људска права нису интересовала.

Не само што се Тачер залагала за рану војну интервенцију током крвавог рата у бившој Југославији, већ се ангажовала у антисрпској пропаганди и водила акцију за укидање ембарга на војну опрему и оружје босанским муслиманима ради кажњавања Срба, подсећа аутор.

Вуковић подсећа да је Маргарет Тачер ишла толико далеко да је тврдила да се у Босни над муслиманима спроводи "масакр", а чак је страдање муслимана поредила са Холокаустом.

Британски медији за време сукоба на простору бивше Југославије пишу о "бауку Велике Србије, а у пропаганди се иде толико далеко да се у тексту Британског Тајмса од 25.08.1992. годдине наводи да "Велику Србију (...) желе сви српски лидери", пише Вуковић.

У односима Србије и БиХ, Србија се предстгавља као "земља која је извршила агресију" (Тајмс, 25.08.1992.), а исти магазин измишља и да "Београд има претензије према Македонији".

Улога Велике Британије је у светској историји писана крвљу, а никако се не може описати однос те земље према Србима. Маргарет Тачер била је на челу тог британског "удруженог злочиначког подухвата".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (13)