СМРТ МИЛУТИНА МРКОЊИЋА ПОТРЕСЛА ЈЕ СРБИЈУ: Водио обнову после бомбардовања НАТО алијансе, био боем и стручњак

М. СТАНОЈКОВИЋ / С. РОВЧАНИН ТОМКОВИЋ

29. 11. 2021. у 09:27

ОД почасног председника Социјалистичке партије Србије Милутина Мркоњића, који је преминуо прексиноћ у 80. години, јуче су се опраштали породица, пријатељи, страначке колеге, његова љубав Ана Бекута, особље кафана које је волео, Спортско друштво "Раднички" где је својевремено тренирао кошарку...

СМРТ МИЛУТИНА МРКОЊИЋА ПОТРЕСЛА ЈЕ СРБИЈУ:  Водио обнову после бомбардовања НАТО алијансе, био боем и стручњак

Фото Танјуг

Сви заједно на вечни починак, како је најавио председник Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић, испратиће га у среду или четвртак, највероватније у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду. Од данас, у седишту странке у престоници у 11 часова, као и у огранцима широм Србије, биће отворена књига жалости.

У ноћи када је Мркоњић преминуо од последица успорености рада срца, Бекута, са којом је био у вези од 2012. године, кратко је поручила да је "отишао њен Милутин". Јуче је стиховима њене песме рекла много тога:

- Сваки дан наше љубави, два су дана сећања.

У време обнове земље после 1999. био неуморан, Фото З. Јовановић

У седишту СПС јуче смо затекли и председника странке Ивицу Дачића, који је се са Александром Антићем и Жарком Обрадовићем договарао о детаљима сахране.

- Разговарали смо о техничким детаљима, нажалост - рекао је Дачић за "Новости". - Имамо подршку председника Александра Вучића да Мркоњић буде сахрањен у Алеји заслужних грађана. Вучић нас је звао да изјави саучешће. Рекао је да је спреман да пружи подршку шта год да треба да буде испраћен на достојанствен начин. Још нисмо прецизирали време сахране због организације, јер ће сигурно бити присутан велики број људи. Тако да ће бити или среда или четвртак.

Дачић је истакао да је Мркоњић био племенит човек, посвећен развоју наше земље:

- Ово је велики губитак за све нас. Он је легенда наше партије и државе. Цео живот је био посвећен пројектима. Није био само политичар, он је био инжењер. Имао је осећај за свакога и према нама свима односио се очински. И наша је дужност да се од њега опростимо онако како је заслужио.

МИЛОРАД ВУЧЕЛИЋ, ГЛАВНИ И ОДГОВОРНИ УРЕДНИК "ВЕЧЕРЊИХ НОВОСТИ"

Одласком Мрке мање је доброте на овом свету


МИЛУТИН Мркоњић је био пре и изнад свега добар човек. Бучна и крупна добричина. Нема никога ко му се обратио да му није помогао. Био је изузетно дарежљив. Велики каваљер. Изузетно способан инжењер. Прави јунак обнове земље после НАТО агресије.

Милорад Вучелић

Нескривено је волео људе и они су му то узвраћали. Трунке зла није било код Мрке. Иза наизгледног галамџије увек је постојало једно осетљиво и истанчано биће. Код њега није било трунке идеолошке и политичке острашћености, искључивости, користољубља, те је и зато био бољи у свему другом чиме се бавио него у политици.

Волео је Слободана Милошевића и остао му веран до краја његовог и свог живота. Одласком нашег Мрке мање је доброте на овом свету. И мање градитеља вољене Србије.

Сто познатог престоничког ресторана "Царева ћуприја", који је често био резервисан за народског Мрку, јуче је био празан. Али, иза њега и за тим столом остале су многобројне анегдоте и успомене на њега у људима који су га познавали и услуживали.

- Познавао сам га 20 година. Имао је места на које је волео да одлази, али код нас је био најчешће. Последњи пут ручао је овде два-три дана пре него што је отишао у болницу. Био је диван човек, скроман. Није имао посебне захтеве - каже за "Новости конобар Раде Радовановић док нам показује сто за којим је Мркоњић седео у ресторану "Царева ћуприја".

Миленко Милић, власник омиљеног Милутиновог ресторана, Фото З. Јовановић

Није волео гужву, кад год дође, са пријатељима или са Аном и њеним унуцима, хтео је да се осаме.  Увек галантан и у кафани и ван ње.

- Умели смо да останемо до касно у ноћ, да запевамо уз музику. Увек би частио музичаре, конобаре. А знао је и да уђе у кухињу и поздрави куваре и почасти их пићем. Био је пријатељ куће, њега су сви волели - каже Миленко Милић, власник ресторана.

РЕАКЦИЈЕ

ЛЕПА БРЕНА

Џентлмен старог кова

- ОТИШАО је наш добар пријатељ, последњи џентлмен старог кова, човек који је волео људе, живот и песму. Последњи поздрав драгом Мрки од Брене и Бобе са породицом.

* * * * * * * *

САША ПОПОВИЋ

Широк осмех заштитни знак

- АКО говоримо о Милутину као интелектуалцу, врсном политичару и бизнисмену, одувек је имао моје велико поштовање. Ако говоримо о Мрки лафу, човеку чији је заштитни знак био широк осмех, руке раширене да вас приме у загрљај и човеку који је био велики пријатељ "Гранда" и моје породице, љубав према њему никада неће престати. Жао ми је много због његовог одласка, неутешан сам и тужан. Збогом, драги наш пријатељу.

Најбоља Мркоњићева другарица била је функционерка СПС Славица Ђукић Дејановић.

- Дружили смо се од почетка наше партије. А додатно смо се повезали у периоду обнове након бомбардовања, коју је он предводио. Људски, пријатељски и стручно сам фасцинирана напором који је улагао у обнову. Данима није одлазио кући, био је са радницима на градилиштима, од бурека за доручак, физичких активности, радио је све. Био је подстицај за њих, да буде пре рока. После тога сам имала потребу да развијем најприснији људски контакт са таквим човеком - прича нам Славица Ђукић Дејановић.

Антић и Дачић , Фото З. Јовановић

Памтиће га, каже, као особу натпросечне интелигеције, која може бескрајно да воли, па и у позним годинама, што је показао у вези са Аном.

- Умео је да приђе човеку без обзира на његове године, социјални и образовни статус. Свима са топлином. Умео је брзо да мисли. Његова слика без тона је оптимизам и смех. А његов тон, његова унутрашњост је била повезаност бола и поноса. Умео је да пати, иако то није показивао. Он је управо био то, човек поноса и бола - рекла је.

Последњи пут су се чули неколико сати пред операцију уградње пејсмејкера:

- Био је оптимиста. Не знам да ли је то била његова интуиција или је, ипак, предосећао крај, али је хтео да нас храбри и тражио да дамо оптимистички тон. Био је човек остварених жеља, али и нових. То што је био времешан није значило да га млада генерација не воли. Обожавали су га. Био је београдски боем, изузетан стручњак, модел свима.

Фото Н. Фифић

Мештани Мердара у жалости

У МЕРДАРУ, куршумлијском селу на административној линији са Косовом и Метохијом, жале за Мркоњићем који је као некадашњи министар за инфраструктуру и саобраћај помогао да се ово село, уништено током бомбардовања, издигне из пепела. Како су у разговору за "Новости" јуче истицали мештани овог села, Мркоњић је не само по завршетку већ и током бомбардовања обилазио Мердаре:

- Оно што је на нас оставило најјачи утисак јесте његова срдачност и једноставност. Понашао се као да је део нас, а не министар. Зато смо га доживљавали за свог. Д. З.

* * * * * * * * *

У КК РАДНИЧКИ СЕ РАДО СЕЋАЈУ СВОГ ИГРАЧА И ДОБРОТВОРА

ЦЕО ЖИВОТ УЗ КЛУБ СА ЦРВЕНОГ КРСТА

У КК Раднички је, заједно са Дудом Ивковићем, шездесетих година играо кошарку.

- Кад је био јуниор тренирао је најпре код Боре Ценића, па после код Ранка Жеравице. Био је средњи играч, али велики човек. И кад је престао да игра, никад није отишао у потпуности из Радничког - каже за "Новости" Бранко Ковачевић, вишедеценијски члан Спортског друштва "Раднички".

Фото З. Јовановић

- Увек је био ту кад је требало да се помогне Радничком, што финансијски, што на други начин. Био је ту да нас забави и кад је тешко, ако је могао да помогне помогао би, али ако није, није одмогао.

Фото З. Јовановић

Како нам је рекао, Мрка је долазио рекреативно да заигра и после престанка професионалног бављења спортом.

И Станка Пејовић, генерални секретар СД "Раднички", не крије тугу због одласка великог Мрке:

- Увек је био ту да помогне свом и нашем клубу. Памтићу га само по добром.n

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)