БЛОКАДЕ УДАР НА СЛОБОДУ ВЕЋИНЕ: Власт уверена да се иза протеста током викенда крију политички актери

С. С. Р.

29. 11. 2021. у 11:00

ИЗА блокаде путева за викенд широм градова Србије званично стоје еколошка удружења, а незванично део опозиције окупљен око Странке слободе и правде Драгана Ђиласа.

БЛОКАДЕ УДАР НА СЛОБОДУ ВЕЋИНЕ: Власт уверена да се иза протеста током викенда крију политички актери

Фото Д. Миловановић

У Србији свако има право на протест, али не на штету других грађана.

Овако су јуче, блокаду "Газеле" у Београду и путева широм Србије, најављене као вид протеста због могућег ископавања литијума у Јадру, доношења закона о референдуму и експропријацији, протумачили представници власти.

Председник Вучић рекао је да се "кршењем слободе кретања, крши и Устав":

- Угрожавају више слобода других људи, чак и кад их је полиција замолила да то не раде.

Нису ни најавили протесте. То је свакако мали број људи. Хвале се кад су највеће демонстрације, а то је 3.000 људи. Газелу је блокирало с једне стране 70, а с друге стране 50 људи. А у Београду живи два милиона грађана - истакао је Вучић, и додао да је реакција полиције била таква да све прође мирно.

На питање словеначког новинара о протестима, а после сусрета са колегом Борутом

Фото М. Стојановић

Пахором, Вучић је рекао да у Србији нема водених топова као одговор полиције када неко протестује на улици, али да "можда има мало вишка демократије, јер је могуће да неко блокира саобраћајнице, што је супротно Уставу".

- Мисле да имају то право, што код вас наравно немају. Али, ваљда ћемо и ми достићи тај демократски ниво као ви сада, па да једном неко схвати да није нормално да то ради овде у Србији.

Министар унутрашњих послова Александар Вулин рекао је да је Србија демократска земља у којој свако има право да изрази протест, али да је спречавање других грађана да се слободно крећу иживљавање и покушај изазивања сукоба и нереда, а не политика.

- Главни разлог окупљања био је да се заустави долазак присталица СНС у Београд.

Наравно, није успело. Гледам у медијима, они који су читав дан кршили закон сада причају о кршењу закона. Ниједан скуп није био одобрен, поступајући апсолутно у складу са законом. На неколико места је нападнута полиција. Надам се да ће сви који се баве политиком разумети да између политике и кршења закона не може бити знака једнакости.

Према речима заменика градоначелника Београда Горана Весића "у Србији свако има право да изражава своје мишљење на начин који сматра исправним, укључујући и путем протеста":

- Нико, међутим, нема право да угрожава друге људе, омета њихов начин живота и ограничава кретање. Неколико стотина људи, који су мањина у нашем друштву, покушали су да блокирају саобраћајнице и тако су малтретирали десетине хиљада људи, угрожавајући им право на слободно кретање. Да не говоримо о јавном превозу који је каснио због њихове блокаде - истакао је Весић.

Он је питао да ли су размишљали колико деце се налазило у колони возила док су они блокирали ауто-пут:

- Увек ћу стати иза Београђанки и Београђана и нико неће смети да се иживљава над њима.

Размислите шта би се догодило у Немачкој да некоме падне на памет да блокира ауто-пут.

 ПАТРИЈАРХ ПОРФИРИЈЕ НА "ИНСТАГРАМУ" ОБЈАВИО АПЕЛ ГРАЂАНИМА НАШЕ ЗЕМЉЕ

ЧУВАЈМО ЈЕДНИ ДРУГЕ, А НЕ ДА СЕ БИЈЕМО И СВАЂАМО

ПАТРИЈАРХ Порфирије изјавио је јуче да је са тугом пратио физичке сукобе који су избили током бло­када путева у Србији и апеловао на све да чувају једни друге, а не да се туку.

- Са тугом сам пратио како су међу нама, припадницима истог народа, али и грађанима Србије, независно од тога ком на­роду припадају, избили фи­зички сукоби. На самом уласку у божићни пост, бијемо се међусобно песницама, моткама, каменујемо ауто­бусе, разбијамо главе једни дру­гима, уништа­вамо имовину - навео је патри­јарх у поруци и видео-снимку који је објавио на "Инстаграму".

Фото Танјуг

Он није желео да анализира шта је повод, а шта прави узрок сукоба, нити ко је крив, а ко је невин.

- Они који ства­рају конфликте и управљају кри­зама и суко­бима у свету, али исто тако и они који код нас поларизују, деле и сваку тему политизују да би стварали раздоре из себичних, парцијалних интереса, све то добро знају. Могу само да молим све, да апелујем, да чувамо једни друге, а не да се бијемо. Свако је свакоме потре­бан. Не можемо једни без других. Свако да поштује свакога, на то нас Бог позива - поручио је патријарх.

Истакао је да се моли Богу "да у да­нима божићног поста своје мисли, жеље и молитве Христу Богу, једи­ном миротворцу, усмеримо ка оп­штем добру, разумевању, љубави и поштовању према ближњем, без обзира на чињеницу да су нам, по природи ствари, идеолошки, соци­олошки, политички и сваки  други ставови различити".

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић рекао је да су еколошки активисти припадници екстремно левичарских организација:

- Иста група људи која се стално понавља етикетира све друге. А, не дај боже да се њима нешто деси, онда одмах креће исти наратив - ево репресија, полиција. Одмах крваве кошуље, а они гурају децу, инвалиде, труднице у прве редове и уз све то велики хероји држе телефоне и снимају, у нади да ће неко нешто да им каже, па ће одммах рећи ево, видите ли шта нам кажу. Па, народ вас најгоре псује, јер сте људима онемогућили кретање, зато што не могу нормално да живе.

Председник Јединствене Србије Драган Марковић Палма рекао је јуче да је "део опозиције у Србији који нон-стоп тражи слободу кретања управо одговоран за угрожавање слободе кретања грађана Србије, што се могло видети током блокада појединих путева и ауто-пута".

ЗАУЗЕЛИ ТЕРАЗИЈЕ

У БЕОГРАДУ је и јуче био заустављен саобраћај у центру. Група грађана "Еко стража" организовала је протест на Теразијама због загађености ваздуха у градовима Србије, што, како тврде, има размере хуманитарне катастрофе.

Александра Кирилић, из организације "Еко стража", истакла је да је Београд најзагађенији град у Европи, а 15 градова у Србији међу најзагађенијима на Старом континенту.

НА СПИСКУ РОКФЕЛЕРА

ОРГАНИЗАЦИЈА "Крени.Промени", која је један од организатора блокаде путева, прима новац од фондације "Рокфелер". На страници фонда је објављено да је добијен грант од 25.000 долара за 12 месеци.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)