ВУЧЕВИЋ: За 12 милиона евра смо смањили дуг Града од 2012. године - Новчану помоћ за прво дете увећавамо за 300 одсто

Новости онлајн

27. 11. 2021. у 10:12

НОВИ Сад је задужен за кредите из ранијих периода, за износе које је град повлачио до 2012. године када су се тадашње градске власти задуживале по различитим основама.

ВУЧЕВИЋ: За 12 милиона евра смо смањили дуг Града од 2012. године - Новчану помоћ за прво дете увећавамо за 300 одсто

Фото: Инстаграм/Милош Вучевић

Ово је фактографија и констатација. Град Нови Сад је у моменту када сам ја изабран за градоначелника септембра 2012. године дуговао 29 милиона евра по основу кредита. Ту су муниципалне обвезнице и то су кредити за које је град био покровитељ. Данас, тачније на 23.11. када је рађен пресек, Град Нови Сад је задужен 17 милиона евра, значи ми смо за 12 милиона евра смањили дуг за 9 година, што није мали износ, али морали смо да испоштујемо све уговорене обавезе, и да плаћамо по врло високим каматама те обавезе, рекао је Милош Вучевић, градоначелник Новог Сада у емисији "Град и ми" на РТВ1.

- Све у свему, када причамо о напретку једног града предуслов је политичка стабилност, иако то делује прилично конзервативно, али без политичке стабилности ви не можете да доносите праве одлуке и не можете да сносите пуну одговорност према грађанима. У периоду од 2016. године па надаље ми смо добили стабилност и могли смо да се окупимо око политике, а не око математике. Имали смо и подршку државе која се огледала не само у погледу великих инфраструктурних пројеката, већ и у довођењу инвестиција у Нови Сад - 7, 8 фабрика смо довели, драматично поправили крвну слику новосадске привреде, али много је лакше када имате добру сарадњу са Покрајинском владом, јер на један ваш динар можете да прикупите још један и да решите више проблема - истакао је Вучевић.

Он је подсетио да је Град до сада, само за камате за муниципалне обвезнице, платио 12.586.000 евра.

- Ми нећемо задуживати Град за нереалне пројекте и пројекте који нису припремљени за реализацију. Да будем прецизнији, није проблем што је Град хтео да повуче 2011. године паре за велике инфраструктурне пројекте, да решава канализацију и Булевар Европе, проблем је био каматна стопа и лоша економска слика у држави и граду, и то што уопште нису били припремљени пројекти, тј. Град се задужио, а није могао то да реши јер није било решено урбанистички, плански, имовинско-правно и све време „таксиметар“ ради. Ми данас добијамо испод два посто каматну стопу за кредит. Ми смо за електричне аутобусе, које купујемо заједно са Европском банком за обнову и развој, а мислим да ћемо 7.децембра потписати уговор, добили камату 1,1 посто. То је јефтиније него да користите свој новац. Као што ћемо добијати одличне кредитне линије и за изградњу великих спортских центара и за изградњу мостова (пешачко-бициклистички) - додао је он.

Градоначелник је истакао да су лоши кредити наслеђени, али да се финансирају врло стабилно зато што је буџет много јачи.

- Конкретно буџет Града Новог Сада за 2012. годину износио је 16.093.000.000 динара, буџет Града за 2021. годину је 34.460.000.000 динара. Ово је нешто што не може нико да оспори. То је победа Новог Сада, победа свих Новосађана. Ми из овог финансирамо велике пројекте и асфалтирамо улице, градимо нове мостове, субвенционишемо децу у приватним вртићима и потпуно је бесплатан готово 700 милиона динара је издвајање града за 17 хиљада малишана у државним вртићима. То је резултат ове политике, стабилности, одговорности и економских параметара који говоре да се Град добро креће - изјавио је Вучевић.

Када је реч о Спенсу, Вучевић се осврнуо на тешку ситуацију у којој се налази након две године короне, након 50 посто попуста за закуп локала који им је основни извор прихода, када нема ни једног концерта и када се одржавају спортски догађаји без публике и истакао да зато Град постоји и има снагу.

- Градоначеник не може да буде менаџер, не може да гледа само плус и минус, мора да гледа друштвени интерес, општи интерес, иначе би рекли зашто би издвајали новце за социјална давања - зато постоји солидарност и социјална брига - додао је он.

Када је реч о новом парку на Новом Насељу Вучевић је напоменуо да се парк простире на 4 хектара, као и да је богат мини језерима, фонтанама и најмодернијим санитарним чвором.

- Парк се налази на граници Новог Насеља и Нове Детелинаре, то је део града са великом концентрацијом становника и даље ће да расте јер је ту Булевар Европе. Ова мирна и зелена оаза је била велика нужност за овај део града. Али не стајемо ту, преко пута улице Раше Радујкова предвиђамо око ранжирне станице да радимо Централ Парк на 13 хектара. Чувамо ранжирну станицу као културно-историјски објекат, а около радимо фантастично парковску површину, правимо културно-спортско-рекреативни дистрикт и пешачким пасарелом повезујемо га са овим парком на Новом Насељу, како би хуманизовали и оплеменили тај део града. И Каменички парк смо потпуно реконструисали, са Покрајином смо готово два милиона евра инвестирали у тај парк и ја се надам да ће Градско зеленило до краја године завршити тендер, тј. посао за реконструкцију Дунавског парка. Град је обезбедио паре да потпуно реконструишемо тај парк. У Лиманском парку смо засадили за 30 посто више стабала, док је 36 посто површине града зелене површине - истакао је градоначелник.

Вучевић је казао да је једна петина ИТ компанија у целој Србији у Новом Саду, али и да Нови Сад није једна петина Србије.

- Ми смо од пореза на зараде 2012. године имали 6.912.000.000 динара, а 2021. године 9.401.000.000. А порез на имовину 2012. године је био 1.103.000.000 динара, а сад 4.650.000.000. То је зато што расте вредност имовине у Новом Саду и зато што смо ми обишли све што треба да се књижи. Оно што сам хтео да кажем, ми смо од 2012. године на капиталне расходе, за развој Града имали 4.340.000.000 динара, а ове године имамо 11.468.000.000, тј. три пута више дамо пара за развој града, али зато градимо три нова вртића. Тренутно градимо вртић на Сајлову и Ветернику и ових дана уговарамо нови вртић на Адицама. Када је реч о најлепшем вртићу на Клиси у Ораховој улици, Крцко Орашчић, морам да ситакнем да смо у њега инвестирали готово 15 милиона евра - додао је он.

Градоначелник је потврдио да ће Централна железничка станица бити на Главном перону, али ће бити реновирана.

- Када је реч о пројекту изградње железнице од Београда до Суботице, Град Нови Сад је логистичка подршка, решавамо експропријације заједно са државом, урбанистички то пратимо и инфраструктурно… Оно што је важно за Нови Сад када ће се драматично на боље променити је када добијемо брзу пругу, када се заврши Фрушкогорски коридор и када ми заједно са државом решимо четврти мост - закључио је он.

Вучевић је истакао да није планирао да се кандидује четврти пут, али да сад озбиљно почиње да размишља.

- Кад видим ко ми држи предавање, чуду не могу да се начудим, мени већина људи каже немој да хајеш за то. То је као да вам најгори ђак у разреду устане и каже ми треба да учимо боље, и да каже нису нам добре оцене. Па ти би требао да поправиш оцене, ти си лош ученик. А пристојни и добри ђаци ћуте, јер није новосадски галамити. Ја морам да се борим за Нови Сад и истину, то је моје право и обавеза. Ја не дајем њима на значају, дајем на значају истини. Дужан сам да полажем рачуне Новосађанима за оно што радим, јер сам овде у име Града - изјавио је градоначелник.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)