"ПЛОД ДОСЛЕДНЕ СПОЉНЕ ПОЛИТИКЕ": Вучелић о Вучићевој посети Русији и договореној цени гаса

Novosti online

26. 11. 2021. у 10:00 >> 10:48

ЦЕНА гаса коју је Србије добила од 270 долара за 1000 кубних метара, а коју су јуче договорили српски и руски председници Александар Вучић и Владимир Путин, плод је доследне спољне политике коју Србија води, казао је главни и одговорни уредник "Вечерњих новости" Милорад Вучелић.

ПЛОД ДОСЛЕДНЕ СПОЉНЕ ПОЛИТИКЕ: Вучелић о Вучићевој посети Русији и договореној цени гаса

Фото: Принсткрин

Вучелић је, гостујући у Јутарњем програму Пинк телевизије, говорио о значају посете председника Вучића Русији.

- Кад бих некоме послао поруку од њих, рекао бих „Свака част“ обојици, а Путину бих рекао „Велико хвала“, али ово није само неки гест. Јесте плод једног државничког поверења и пријатељства, грађеног кроз 19 сусрета, али ово је последице једне доследне спољне политике Србије, у којој је она успела да задржи своју сувереност у одлучивању, своју војну и сваку другу неутралност, плод нашег увида у историју односа две земље. Ово је плод доследне спољне политике коју Србија води, требало је одбити санкције Русији, требало је неизгласати стотине резолуција... Наравно, на војнотехничком пољу једна стабилна сарадња. Ово је нешто врло утемељено и доследно рађено. Колико је то средстава, то није ни милијарду, то мора бити много више, јер постоји фактор мултипликације таквог нечега – казао је Вучелић.

- Очигледно је да међу њима постоји пријатељство… Сасвим сигурно, Путин није необавештен човек, он је један опрезан човек, хладан човек који се не разбацује срдачно манифестацијама блискости, али овде је он од тога одступио од тога. Очигледно са ваљаним разлозима… Путин види код Вучића политичке способности које су несумњиве, али он има, што ја највише ценим, државничку мудрост у тој вишевекторској политици, где су се појавиле нове силе на свету. У новој равнотежи снага, он успева оно што је својевремено рекао Никола Пашић, да ми наш мали чамац прикачимо уз нечији већи. Он је успео да води политику самосталности, суверености. Ту показује колики је значај личних односа – додао је Вучелић.

 

О војнотехничкој сарадњи Србије и Русије

Главни и одговрни уредник говорио је и о војно-техничкој сарадњи две земље.

-  То ће побудити але. НАТО земље много више улажу у оружје. Око нас су све НАТО земље, они имају све оружје овога света. Ја не знам што ми пристајемо на неко поређење - рекао је главни и одговорни уредник "Вечерњих новости".

- Није Србија толика подељена како то приказују неки медији и политичари. Како ћеш због цене гаса од 270 долара да некога нападнеш - додао је Вучелић.

 

"Србија се променила у економском и симболичко-политичком смислу"

Вучелић је на питање новинара да прокоменатрише „аналитичаре“ који су се на друштвеним мрежама питали „шта ћемо, због уступака и ниске цене гаса, ми да дамо Русима“.

-То је немогуће логички разумети. Шта би то ми дали. Овде нервира, колико су ти који говоре нама важни. Да не говорим о Србима и Енглезина...Понижавајуће је да они не мењају сценарио, они су онај сценарио који су примењивали на Србију 90-их, они га не мењају. Мењају извођаче, интереси остају исти, али се чак и не труде нешто да промене, да ангажују некога да испише епизоду на нови начин. Само, Србија се променила, не само у економији, него и у симболичко-политичком смислу, однеговали смо културу сећања, почели смо да се ослањамо на традицију, почели смо да говоримо о својим жртвама, помиње се српски свет. Ми нисмо смели у јавности да помињемо Кошаре, јунаци су третирани безмало као злочинци...Испало је да немамо у протеклих 30 година ниједног јунака.

- Србија је сав гас, као један солидан партнер, плаћала. Нисмо отишли да тражимо опрост дугова. Друго, ми смо направили гасовод, што је капитална ствар у последњих неколико деценија - закључио је Вучелић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)