ТРЕБА ДА ШАЉЕМО ПОРУКУ ДА СМО КАО РЕГИОН СТАБИЛНИ: Дмитров - "Отворени Балкан" је главни корак у том правцу

Танјуг

24. 11. 2021. у 16:32

СУВИШЕ дуго смо били удаљени и не сме тако да буде у будућности да не бисмо доспели у ћорсокак ЕУ, изјавио је данас заменик премијера за европске послове Северне Македоније Никола Димитров на конференцији "Отворени Балкан - Пут ка стабилизацији, сарадњи и просперитету региона":

ТРЕБА ДА ШАЉЕМО ПОРУКУ ДА СМО КАО РЕГИОН СТАБИЛНИ: Дмитров - Отворени Балкан је главни корак у том правцу

Фото Танјуг

- Треба да шаљемо поруку да смо као регион стабилни и да налазимо решења, а не проблеме, да будемо усмерени ка будућности а да не будемо заробљеници прошлости. Отворени Балкан је главни корак у том правцу - оценио је Димитров обраћајући се скупу путем видео линка.

Навео је да земље унутар иницијативе морају направити јединствено тржиште, засновано на слободи протока људи, роба и капитала и инвестиција, а које ће помоћи зелену транзицију.

- То ће нам помоћи на путу ка ЕУ. Већина препорука ЕК се уоправо односи на то. Када смо блиски, онда то доноси раст, стабилност, просперитет и јачање - истакао је Димитров.

Навео је да са садашњом стопом раста земље региона могу да достигну просечан степен развоја у ЕУ за шест деценија, а да се по подацима Светске банке 2016. проводило 26 милиона сати годишње чекајући на границама у региону.

- Власници компанија кажу да им недостаје радна снага и да то смањује економски развој. За све је важно да се баријере уклоне, што ће побољшати слику о региону пред страним инвеститиорима. Зато регионална сарадња није алтернатива евроинтеграцијама, већ је у складу са њима - казао је Димитров.

Истакао је како владе морају да задрже младе код куће, јер када оду губи се људски капитал.

- Они иду јер желе европски начин живота. Ако желимо да остану, морамо да им омогућиомо то код куће - рекао је Димиртов.

Додао је да је иницијатива Отворени Балкан отворена за све земље региона а да је кључно да три земље чланице иницијативе покажу резултате.

БОНУС ВИДЕО: КИНА СПАЈА СРБИЈУ И МАЂАРСКУ: Братска сарадња биће крунисана брзом пругом

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

НОВЕ ИГРЕ ЗА НОВЕ ПОБЕДЕ: Никад већа понуда за Ролан Гарос и мечеве Новака Ђоковића