МЕЂУНАРОДНА ЗАЈЕДНИЦА ХИТНО ДА РЕАГУЈЕ: Курти најавио стварање Велике Албаније, одмах стигао одговор из Београда

Novosti online

20. 11. 2021. у 19:47

МЕЂУНАРОДНА заједница мора коначно да почне да реагује на опасне и ратнохушкачке изјаве Аљбина Куртија о фашистичком концепту Велике Албаније који подразумева уједињење јужне српске покрајине са Албанијом.

МЕЂУНАРОДНА ЗАЈЕДНИЦА ХИТНО ДА РЕАГУЈЕ: Курти најавио стварање Велике Албаније, одмах стигао одговор из Београда

Фото АП

- И то реаговање међународне заједнице мора да буде одлучно, пре него што Курти помисли да ћутање значи одобравање и да има зелено светло да регион увуче у нову спиралу сукоба, саопштио је Петар Петковић, директор Канцеларије за КиМ Владе Србије.

- Упозоравам да претње једностраним прекрајањем граница у себи носе имплицитну претњу сукобима, и да могу подстаћи сличне аспирације у региону. Иако су Куртију уста пуна мира и стабилности, Курти зна да стварање такозване "Велике Албаније" значи фаталну дестабилизацију региона и изазивање домино ефекта са несагледивим последицама - навео је Петковић. 

Поводом изјаве премијера тзв. Косова Аљбина Куртија да би "у будућности гласао за уједињење са Албанијом, али само ако би се такав референдум спровео мирно и демократски", Петковић истиче да не може бити мирног и демократског референдума о стварању "Велике Албаније", јер они који би на том референдуму гласали "не располажу Косовом и Метохијом и против себе би имали већински део човечанства који подржава међународно право".

- Они који подржавају Куртија у фашистичким и експанзионистичким идејама нека добро размисле шта и кога подржавају и чему таква политика води. Јер какав је Курти у својим сулудим намерама најбоље показује што одбацује Заједницу српских општина, а свесрдно прихвата и тражи Велику Албанију, која је током Другог светског рата као фашистички пројекат, довела до истребљења огроман број српског становништва, чинећи незапамћене злочине - поручио је Петковић.

Србија и српски народ, како је додао, чуваће стабилност региона до последњег даха, али Курти је "сасвим очигледно човек подлих и опасних намера и марионета појединих центара моћи који би поново на Балкану да играју ратне игре".

(Косово онлајн)

БОНУС ВИДЕО: "ФТ1П" даје одговор, како да оснујете предузеће?

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (10)