ВУЧИЋ У ШАПЦУ: Наша највећа снага јесу људи!

В. Митрић

16. 11. 2021. у 07:28 >> 11:29

ПРЕДСЕДНИК Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић присуствовао је обуци јединица Речне флотиле и обишао тактичко-технички збор средстава наоружања и војне опреме Копнене војске у војном комплексу „Мачвански партизански одред“ у Шапцу, код Шабачке тврђаве.

ВУЧИЋ У ШАПЦУ: Наша највећа снага јесу људи!

Фото: Принтскрин ТВ Пинк

Вежби је присуствовао потпредседник Владе и министар одбране Небојша Стефановић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић.

Питања медија

Вучић је изјавио да у Москву иде 24. новембра, a са председником Владимиром Путином има састанак 25. новембра.

- Данас је цена гаса поново висока. Вероватно сте приметили да је Немачка повећала цену гаса за грађанство. Велику трему имам пред тај састанак - изјавио је председник Србије.

Председник је рекао да се сваког дана спрема за састанак са руским лидером.

- Струја и гас постају нека врста новог злата и велика је борба за све енергенте и страшно је важно како ћемо успети себе да обезбедимо - рекао је он.

Вучић каже да Србија данас део струје добија преко гаса.

- Морам да молим за уговор од децембра јер ћемо у међувремену да потрошимо још гаса. То је много важан састанак за нас - рекао је он.

Председник је објаснио да је јуче имао важан састанак о електричној енергији.

Александар Вучић је на питање шта очекује од данашњих разговора у Бриселу, да ли ће они донети помак у дијалогу, рекао да је Београд увек спреман на разговор, и да су разговори увек бољи него када се не разговара.

Вучић каже да тајкунски медији у Србији живе у деведесетим годинама.

- Мисле да неко време могу да пресликају и да себе прикажу као неког ко долази на власт. Већ преко 50 одсто моста преко Саве су радници завршили. Ускоро се возимо возом Београд — Нови Сад. То су ствари које су за нас важне, а њима остаје да смо ми злочинци и зликовци из деведесетих година прошлог века. Нису људи толико наивни - рекао је он.

Вучић је говорио о катастрофалном вођењу града Шапца за време власти ДС и Небојше Зеленовића.

- Више од једне милијарде је дуг Шапца и ми ћемо то морати да враћамо. Држава ће помоћи Шапцу да би град могао део тог дуга да врати. Ситуације је прилично тешка. Путна инфраструктура у Шапцу је далеко лошија него у Лозници. Четрдесет милиона евра уложићемо у шабачку болницу - рекао је председник.

Вучић каже да је имао довољно храбрости да уђе у авион фудбалера Србије када нико није очекивао победу и кад су већ спремили телефоне да пишу да је "он баксуз због пораза".

- Нису разумели да се променила Србија и да смо у економији били пропали као у фудбалу. Не знам шта је спорно у награди за фудбалере. Новац ће добити из текуће буџетске резерве. Негде око 10 милиона евра потрошићемо на одбојкашке, ватерполо и рукометне клубове и осам борилачких спортова. То ће много значити за наше клубове. Наше девојке из Уба победиле су Олимпијакос и пласирале се у Лигу шампиона у одбојци - рекао је Вучић.

Председник Вучић се обраћа медијима

Председник Србије подсетио је да се последњих година улаже никад више у војску и модернизацију војне опреме.

- Наша највећа снага јесу људи - рекао је Вучић.

Обука

Извођењем обуке и приказом тактичко-техничког збора руководила је Команда Копнене војске на челу са начелником штаба бригадним генералом Жељком Трамошљиком.

На обуци Речне флотиле учествовало је више од 200 припадника Копнене војске, а ангажовано је око 40 средстава ратне технике, четири брода, седам чамаца, четири амфибијска транспортера, шест реморкера са 12 пловних чланака, четири оклопна борбена возила и два камиона.

Тактичко-технички збор 

На тактичко-техничком збору ангажовано je више од 120 припадника Копнене војске и приказано више од 60 најмодернијих средстава наоружања и војне опреме, међу којима су модернизовани тенкови М-84 и М-72, самоходна топ-хаубица 155 мм "нора Б-52 М15", топ-хаубица 152 мм М-84 "нора А", оклопно борбено возило "лазар 3", самоходна хаубица 122 мм "Гвоздика", лансер ракета 128 мм М 77 "огањ"...

Војници укрцани на речне вишенаменске бродове оспособљавају се за дужности бродских артиљераца и сигналиста, а тежиште обуке је на реализацији практичних облика наставе у пловидби.

Речна флотила је тактичка јединица Копнене војске намењена за извођење борбених и неборбених активности, покрета и других акција на и у захвату река, пловних канала и језера, самостално и у садејству са другим снагама одбране Републике Србије.

Организација по којој су обједињене речне, амфибијске и понтонирске јединице омогућава брзо реаговање у спасавању људи, материјалних добара и пружању помоћи у случају елементарних непогода или других техничко-технолошких опасности и несрећа на и у захвату водних путева.

Све припреме за вежбу су завршене. Већ увелико је присутан генерал Милосав Симовић, командант копнене Војске Србије.

Фото: В. М.

БОНУС ВИДЕО - КАКО ПРОВЕРИТИ РАДНИ СТАЖ: Јелица Тимотијевић из ПИО фонда у новој епизоди Фт1П

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (48)