КОМАНДАНТ КФОРА ПОРУЧИО ПРИШТИНИ: КБС не могу на север Космета без мог одобрења

Novosti online

31. 10. 2021. у 21:43

МАЂАРСКИ бригадни генерал Ференц Кајари, нови командант Кфора, изјавио је да би за распоређивање снага КБС на северу Косова било потребно његово одобрење као команданта Кфора.

КОМАНДАНТ КФОРА ПОРУЧИО ПРИШТИНИ: КБС не могу на север Космета без мог одобрења

Фото: NATO-led peacekeepers, KFOR Press Office via AP

Кајари је рекао да је тренутна безбедносна ситуација стабилна, а на питање како ће Кфор реаговати ако припадници Специјалне полиције такозваног Косова поново интервенишу на северу, изјавио је да не жели да спекулише о хипотетичким сценаријима.

-Мисија КФОР коју води НАТО постоји од 1999. године. Истовремено, Чешка, Пољска и Мађарска постале су чланице НАТО. Од тада су, као што знате, многе друге земље, укључујући Црну Гору и Северну Македонију, такође приступиле НАТО. Безбедносна ситуација Западног Балкана је важна за цео евроатлантски регион, а од посебног је значаја за земље у окружењу. Тренутно, КФОР се састоји од више од 3.700 војника из 28 НАТО савезника и партнера. Ово јасно илуструје чврсту, колективну посвећеност НАТО регионалној безбедности и стабилности“, каже генерал за Косово онлајн.

Он напомиње да Кфор има дугогодишњу, одличну сарадњу са Војском Србије, на свим нивоима одговорности.

-Говорим редовно са начелником одбране Србије – генералом Миланом Мојсиловићем користећи добро успостављену линију комуникације коју су успоставили моји претходници на челу КФОР-а. Кфорће наставити да блиско сарађује и са Војском Србије и са Косовским безбедносним организацијама на обезбеђивању безбедности широм Косова. Тако ће се синхронизоване патроле са Војском Србије наставити дуж административне границе, објашњава он.

Генерал напомиње да такозване Косовске безбедносне снаге, према ранијем договору, морају да буду овлашћене од команданта Кфора пре било каквог распоређивања на северу Косова.

-Косовска полиција може слободно да се креће по целом Косову. НАТО очекује да локалне институције наставе да се придржавају тог споразума. У својим првим недељама састао сам се са кључним руководиоцима институција на Косову, који су ме уверили да ће пре било какве акције постојати одговарајућа координација са Кфором и да ће распоређивање КБС-а на северу Косова и даље бити засновано на претходном обавештењу и одобрењу од стране команданта Кфора, закључује он.

rs.sputniknews.com

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

 

БОНУС ВИДЕО: ДЕСЕТИНЕ КАМИОНА ЧЕКА НА ЈАРИЊУ: Велики број припадника Росу на административном прелазу

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)