НОВИНА НА ИЗБОРИМА У СРБИЈИ: Ево како ће изгледати компјутерски "лов"

С. С. Р.

30. 10. 2021. у 09:24

РЕПУБЛИЧКА изборна комисија ће организовати скенирање извода из бирачког списка са места за гласање и њихово аутоматско поређење са Јединственим бирачким списком, матичном књигом умрлих, базом важећих личних карата и пасоша и подацима о боравку бирача у земљи у време избора.

НОВИНА НА ИЗБОРИМА У СРБИЈИ: Ево како ће изгледати компјутерски лов

Са потписивања у Скупштини Србије / Фото З. Јовановић

Уколико се унакрсном провером утврди да су гласали људи који немају право гласа, односно ако су матични бројеви или нечија документа злоупотребљени, биће поднете кривичне пријаве.

Ово је једна од новина која се нашла у Споразуму о унапређењу услова за одржавање избора. Тај документ је после више месеци разговора у оквиру међустраначког дијалога без присуства странаца, у петак и потписан у Скупштини Србије. Параф су ставили представници СНС, СПС, ДјБ, Двери, ДСС, ПОКС, Здраве Србије, СРС и Заветника.

Како нам је речено, спајање података у једну базу и софтверска провера да ли је било варања, треба да спречи злоупотребе и коначно стави тачку на спекулације око гласања. А политички "играчи" су указивали да су гласали мртви, они којих нема у бирачком списку или они који изборног дана нису били у земљи.

Како су "Новости" већ објавиле, дефинисано је да ће избори на председничком, парламентарном и београдском нивоу бити одржани 3. априла. Цензус остаје три одсто. Странке ће пре избора, за кампању, добијати 30 одсто средстава, а на основу резултата још 70 одсто. У договору са Републичким јавним тужиоцем биће отворене посебне евиденција односно "шалтери" за пријаву повреде изборног права. Биће оформљена радна група за проверу бирачког списка, као и регулаторно тело за праћење рада медија са акцентом на јавне сервисе. И представници непарламентарних странака имаће сталне чланове РИК, као и места у бирачким одборима.

Председник парламента Ивица Дачић је оценио да је генерално дијалог остварио циљ - отклонио могућност да избори буду алиби било коме за оптужбе на рачун Србије и допринео да се гласање одржи у фер атмосфери.

КОНТРОЛА БИРАЧКИХ МЕСТА

НОВИНА је и да се на захтев странке или коалиције која је освојила више од два одсто гласова, који се подноси у року од 24 часа по затварању биралишта, може извршити контрола тачности записника о раду бирачки одбора, а са највише пет одсто укупног броја локација за гласање сваког града или општине. Провера се ради случајним узорком, и то места с највише уписаних бирача. Ако се утврде неслагања између записника и онога што је утврђено провером, следе кривичне пријаве.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

ЧУВЕНА ХИЉАДАРКА ИЗ СФРЈ: Ко је била девојка са новчанице и колико пара данас за њу можете да добијете