САНДРА БОЖИЋ: Фајон пласирала малициозне наводе за потребу кампање

Новости онлајн

28. 10. 2021. у 19:29

САНДРА Божић, члан Главног одбора Српске напредне странке, реаговала је на најновије изјаве Тање Фајон.

САНДРА БОЖИЋ: Фајон пласирала малициозне наводе за потребу кампање

Фото: Пинк ТВ принтскрин

Њено саопштење преносимо у целости:

- На надреалну констатацију госпође Тање Фајон да су напади на новинаре у Србији свакодневно дешавају, као председница Одбора за културу и информисање морам оштро да демантујем ове малициозне наводе пласиране за потребу дневно-политичке кампање.

Госпођу Фајон демантоваћу статистиком и аргументима и то званичним подацима независних новинарских удружења на које се госпођа Фајон неретко позива.

Управо ти подаци говоре да се у 2021. години, а на крају смо исте, десио један напад на новинара, словима и бројем један, и тај број се уписује у једноцифреном износу сваке године од како је Српска напредна странка на власти. И ако чврсто стојим на становишту нулте толеранције насиља према било коме, посебно према новинарима, у прошло време тајкунског режима тај број је био и троцифрен.

Споменућу само неке од многобројних резултата које је влада Републике Србије у оквиру напретка у домену медија и безбедности новинара учинила.

Пре свега подсетићу вас да је влада усвојила Акциони план за Медијску стратегију, формирала Радну групу за праћење и спровођење Акционог плана. Радна група је до сада одржала 8 радних састанака, а имплементација Акционог плана је у току.

Влада је формирала и Радну групу за безбедност новинара која је до сада дала врло опипљиве и озбиљне резултате.

Пре свега и између осталог, категорисала је новинаре у Србији као приоритетну групу у процесу вакцинације против Ковида 19, успоставила је позивни центар СОС линију за извештавање о нападима и претњама на медије, успоставила интернет платформу која садржи све информације у вези са заштитом и безбедности новинара. Такође, подржала је Омбудсмана приликом успостављања централне базе података о нападима, претњама и увредама упућеним медијима. Сарађивала је на анализи Кривичног закона са циљем да се процене начини на које би се могла појачати заштита новинара.

Успоставила је сарадњу са Врховним касационим судом ради усклађивања судске праксе и уједначавања тумачења закона. Јавни тужилац  је издао Опште обавезно упутство свим јавним тужиоцима којима се налазе хитно поступање у предметима који се односе на новинаре.

Са друге стране када говоримо о даљем унапређењу медијске сцене у Србији, свакако у контексту међустраначког дијалога који је вођен и у оквиру НСРС и уз присуство европарламентараца важно је напоменути да је установљено дефинисање методологије праћења медија, али и оснивање Привременог надзорног тела које ће поред делокруга рада и својим саставом у који ће ући 6 чланова представника власти и 6 опозиције, омогућити политички плурализам али и професионалну стручност. Ово је јединствен случај у Европи али и свету да је ванпарламентарна опозиција поред присуства и у Републичкој изборној комисији, што је апсолутни преседан, добила могућност контроле кроз једно овакво тело.

Али напоменула бих да напади постоје, а и да су свакодневни, али то су они напади који су од стране тајкунских медија у власништву Драгана Ђиласа усмерени на председника Александра Вучића, а посебно на његовог сина и брата, који подсетићу, нису личности из јавног и политичког живота.

И ти медији, из угла државе, једнаких су права и слобода као и други медији. И када неко укаже на овакво понашање то није напад на медије, већ указивање на кршење основних људских права и постулата демократије и указивање на искључиво нецивилизовано понашање за које нема места ни у једној земљи која почива на европским вредностима. 

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)