СЕЛАКОВИЋ И ЈИ: Србија и Кина ће увек бити партнери

Танјуг

28. 10. 2021. у 10:03

МИНИСТАР спољних послова Никола Селаковић састао се јутрос са шефом кинеске дипломатије Вангом Јием, који борави у посети Србији.

СЕЛАКОВИЋ И ЈИ: Србија и Кина ће увек бити партнери

Фото: Танјуг

Кинески министар Ванг Ји истакао је да му је велика част што је у могућности да посети Србију и да разговара о даљем развоју билатералних односа.

- Селаковић је мој добар пријатељ. Ви сте млад, веома успешан политичар у животу Србије. Имате чврсту вољу и искрен став за даљи развој нашег челичног пријатељства. То сам осетио када сам угостио вашу делегацију, када смо разменили мишљење и учврстили пријатељство. Добро смо се упознали и поставили добар радни однос и одлучио сам да на основу тога посетим Србију - рекао је Ванг.

Указао је да узајамне посете министара спољних послова две земље за мање од пола године показују да обе стране придају велики значај односу Србије и Кине и њиховом партнерству.

- Наша страна веома цени традиционално пријатељство. Пријатељство које је издржало искушења и промене на међународној сцени - рекао је Ванг.

Он је додао да је традиционално пријатељство Србије и Кине обновљено под снажним руководством председника Вучића и Сија.

- Кина ће увек бити партнер Србије. Циљ мог доласка је да се нађе одрживи пут за дубоку стратешку размену са Србијом и да подигнемо ниво наше сарадње - поручио је Ванг.

Селаковић је кинеском колеги, којег је ословио са "драги пријатељу, брате", пожелео добродошлицу у Србију, истичући да се наша земља поноси својим односима са Кином и да се нада посети кинеског председника.

- Изузетно ми је задовољство што имамо прилику да вас угостимо у нашој престоници, где нисте први пут, али јесте први пут као шеф делегације и министар спољних послова у исто време - рекао је Селаковић на почетку састанка.

Он је истакао да је званична посета Ванга Београду одлична прилика за размену мишљења и ставова о питањима од обостраног интереса земаља које везује челично пријатељство.

Селаковић је указао на то да се односи Србије и Кине, упркос свим проблемима које је у свету створила пандемија коронавируса, неометано развијају, а две државе су, и поред пандемије, успеле да одрже ниво размене посета на високом нивоу.

- Србија се поноси својим односима са Кином, којима посебан замајац даје лични однос веома искреног блиског пријатељства између председника Србије Александра Вучића и Кине Си Ђинпинга. Наша жеља је, и надамо се да ће, упркос одлагањима до којих је дошло због пандемије, убрзо доћи до реализације посете кинеског председника Србији - поручио је Селаковић.

У присуству двојице министара потписан је и Протокол о сарадњи два министарства спољних послова.

 

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)