ЧЕЛИЧНО ПРИЈАТЕЉСТВО СРБИЈЕ И КИНЕ ЈОШ ЈАЧЕ: Брнабић и Ванг Ји о односима и сарадњи две земље

Танјуг

27. 10. 2021. у 22:21

ПРЕДСЕДНИЦА Владе Ана Брнабић разговарала је вечерас са државним саветником и министром иностраних послова Кине Ванг Јијем о билатералним односима и начинима и путевима њиховог продубљивања и развоја.

ЧЕЛИЧНО ПРИЈАТЕЉСТВО СРБИЈЕ И КИНЕ ЈОШ ЈАЧЕ: Брнабић и Ванг Ји о односима и сарадњи две земље

Фото: Танјуг АП

Брнабић је захвалила на помоћи коју је Кина током пандемије корона вируса пружила Србији у стручној медицинској помоћи, опреми и подршци у вакцинацији.

То је, додала је Брнабић, само учврстило челично пријатељство две земље које се продубљује и пројектом изградње фабрике за производњу вакцина кинеске компаније Синофарм.

Председница владе је истакла и значај сарадње са Кином на пољу развоја инфраструктуре и нових великих улагања кинеских компанија у Србији и поред чињенице да пандемија и даље траје, уз напомену да динамика реализације већине пројеката иде договореним темпом, а да се неки од њих завршавају и брже од рокова предвиђених уговором.

Фото: Танјуг АП

 

Премијерка је посебну захвалност изразила када је реч о успешној приватизацији Железаре Смедерево, захваљујући којој је, како је нагласила, сачувано више хиљада радних места, као и проналажењу стратешког партнера за РТБ Бор.

Србија, такође, придаје велики значај и пружа снажну подршку глобалној иницијативи кинеског председника Си Ðинпинга „Појас и пут“ и механизму сарадње Кина-ЦИЕЗ, додала је председница Владе Србије.

- Наша амбиција за даљим развојем политичких, економских и свих других односа је велика - рекла је Брнабић и честитала кинеској страни на 100 година од оснивања Комунистичке партије.

Ванг Ји је захвалио на честиткама и указао да се пријатељство две земље, на равноправним основама, развија у корист оба народа. Кина је, додао је он, спремна да и даље буде истински пријатељ Србији и зато Београд може у потпуности да рачуна на сваку врсту помоћи која буде потребна.

Ванг Ји је рекао да простора за сарадњу и даље има, посебно када је реч о робној размени, а с обзиром на то да зна колико је премијерка лично посвећена развоју дигитализације и иновација, Кина и на том пољу стоји у потпуности на располагању Србији.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

БОНУС ВИДЕО - ВИЈОРИ СЕ СРПСКА ЗАСТАВА: Спот о везама Србије и САД свака 3 минута на Тајмс скверу

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)