САРАЈЕВО СТРАНЦИМА ВЕРУЈЕ: Београд и Загреб активно учествују у успостављању политичког дијалога у БиХ

С. МИШЉЕНОВИЋ

28. 10. 2021. у 10:36

У ПОТРАГУ за кључем од сто брава којима је закључан политички дијалог три конститутивна народа БиХ укључили су се председници Србије и Хрватске, који покушавају да утичу на смирење страсти у суседној држави. Званични Београд и Загреб покушавају да пронађу излаз из кризе у БиХ, изазване наметањем измена Кривичног закона од стране Валентина Инцка у делу око негирања геноцида, чему се енергично противи Република Српска. Тренутно се чека одлука бошњачког корпуса да ли ће се укључити у овај процес који би могао да укаже на пут изласка из блокаде.

САРАЈЕВО СТРАНЦИМА ВЕРУЈЕ: Београд и Загреб активно учествују у успостављању политичког дијалога у БиХ

Додик и Милановић / Фото Predsjednik.hr

Председник Србије Александар Вучић разговарао је са српским чланом Председништва БиХ Милорадом Додиком и лидером ХДЗ БиХ Драганом Човићем. Исто је урадио и председник Хрватске Зоран Милановић. Лидер СДА Бакир Изетбеговић још није одлучио да ли ће и он кренути истом стазом, иако је претходно најавио да је спреман да разговара са Вучићем. Ипак, његова жеља за тим разговором нагло је опала пошто се томе успротивио Жељко Комшић.

Додик је изјавио да се са Милановићем сагласио да је неопходно обезбедити стабилно безбедносно окружење у БиХ.

- Нема стабилности ако неко други, покушавајући да актуелна политичка неслагања у БиХ искористи на начин да дестабилизује ситуацију окривљујући друге, намерава да у тој ситуацији још више разгради права конститутивних народа у БиХ - рекао је Додик.

Професор ФПН у Бањалуци Милош Шолаја каже за "Новости" да Београд и Загреб показују интерес за стабилност целог региона. Он наводи да је ситуација у БиХ крајње компликована, поготово за Бошњаке, који и даље рачунају на међународну заједницу.

- Бошњаци показују немоћ и дезоријентацију у остварењу својих политичких циљева. До сада стратегија Сарајева је увек била оријентисана на институције међународне заједнице на свим нивоима - од високог представника, ЕУ, НАТО... Просто, увек су се уздали у странце. Сад кад морају сами дефинисати своју политику и сести са друга два народа то им никако не иде - каже Шолаја.

СПОЉНИ УТИЦАЈИ БЕЗ ЕФЕКТА

БИЛО каква интервенција високог представника или међународне заједнице у овом тренутку неће бити корак ка стабилизацији у БиХ - истиче професор Шолаја. Спољни утицаји, како објашњава, могу бити корисни, али не могу решити унутрашњи проблем три народа у БиХ.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)