ЗАЈЕДНИЧКИ НАЈМАЊЕ НА ЈЕДНОЈ ЛИСТИ: Напредњаци и социјалисти одлучни да буду савезници и у будућој влади

С. РОВЧАНИН ТОМКОВИЋ

28. 10. 2021. у 09:33

НАПРЕДЊАЦИ и социјалисти договорили су се о посткоалицији, па ће после избора наставити сарадњу, без обзира на то да ли ће пред бираче на пролеће следеће године изаћи на јединственој или две листе.

ЗАЈЕДНИЧКИ НАЈМАЊЕ НА ЈЕДНОЈ ЛИСТИ: Напредњаци и социјалисти одлучни да буду савезници и у будућој влади

Вучић и Дачић / Фото Танјуг

На овај корак, лидери странака Александар Вучић и Ивица Дачић, који су се пре два дана срели на страначким договорима, одлучили су се због изазова који очекују Србију око косовског питања, све јачих притисака да се напусти стратешко опредељење за војну неутралност и мултивекторску спољну политику која подразумева сарадњу и са САД, ЕУ, Русијом и Кином, али и јачање утицаја у Покрету несврстаних.

Сва истраживања и тренутне изборне процене показују да ће СНС моћи и сам после гласања 3. априла да формира владу, али Вучић је одлучио да, као и до сада, политику не гледа само као прост збир мандата, већ да пружи руку СПС, јер је за доношење крупних одлука потребан што шири консензус.

План је да се заједнички у новом мандату заврше амбициозни пројекти из стратегије "Србија 2030", где је посебан акценат стављен на изградњу ауто-путева и јачање домаће произвођачке индустрије, уз наставак привлачења директних страних инвестиција, те побољшање система здравствене и социјалне заштите.

О томе шта је боља стратегија и да ли ће се ићи на једној листи за парламентарне и београдске изборе, или свако на својој, одлука ће бити донета касније. Тражи се најбоља формула и истражује постоји ли синергија у апсолутном броју гласова, јер ће се изборна борба води на три фронта - за републички и београдски парламент, као и за Андрићев венац. Вага се шта су предности, а шта мане евентуалног заједничког наступа.

Јасно је већ сада да ће се СПС одрећи свог адута за председничке изборе само у случају да заједнички кандидат буде Вучић. За исту опцију залаже се и председник ПС Александар Вулин. Док трају анализе, биће формиране радне групе чији је задатак да припреме смернице за потписивање уговора о сарадњи.

Према речима Иве Чоловића из ЦеСИД-а, "сарадња између странака које од 2012. чине владајућу коалицију је очекивана и за предстојећи изборни циклус":

- С обзиром на то да су избори на три нивоа, скоро је сигурно да ће макар на једном, а то су избори за председника, ове две странке ићи заједно, тј. имати заједничког кандидата. Што се тиче београдских и парламентарних, верујем да ће обе странке донети одлуку о потенцијалној предизборној коалицији сходно налазима истраживања јавног мњења и у зависности од рејтинга.

Чоловићу делује логично да на београдским изборима направе предизборну коалицију како би максимизовали свој резултат и спречили потенцијално лошији скор СПС у престоници, пошто им је рејтинг у паду.

ДОМИНАЦИЈА СНС, ДАЧИЋ ЦИЉА "ДЕСЕТКУ"

ПРЕМА истраживањима, СНС је доминантна опција и процена његовог резултата се креће између 57 и 60 процената. Када је у питању СПС, они имају поверење између седам и девет процената, а Дачић је раније рекао да им је циљ да пребаце 10 одсто на републичком нивоу.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)