МАЛИ ОДГОВОРИО НИКЕЗИЋУ: Србија је после Ђиласа почела да живи

Novosti online

27. 10. 2021. у 13:58

МИНИСТАР финансија у Влади Републике Србије и члан Председништва Српске напредне странке Синиша Мали данас је реаговао на најновије саопштење Душана Никезића, портпарола газде Драгана Ђиласа, који, како је оценио, изнова лаже и замајава народ, који не заборавља да је та екипа производила сиромаштво.

МАЛИ ОДГОВОРИО НИКЕЗИЋУ: Србија је после Ђиласа почела да живи

Фото: Новости архива

- Никезићу, и ти и твоји партијски саборци, предвођени газда Ђиласом, лажима поново покушавате да произведете колективну амнезију. Али, то вас неће поново увући у фотељу, јер грађани памте како су животарили док сте ви били на власти. Тако се сећају да је од 2008. до 2012. године курс евра порастао са 81 на 119 динара, а нисте могли да се похвалите ни инфлацијом, која је била двоцифрена – чак 11 процената. Тада сте, драга господо, успели да у потпуности обесмислите повећање плата и пензија - подсетио је Мали и додао да су у то време грађани континуирано сиромашили и били без посла, док су Ђилас и екипа трпали новац на тајне рачуне и свесно пуштали да инфлација пржи, а да курс неумољиво расте.

Мали је додао да је у време Драгана Ђиласа и Душана Никезића на стотине хиљада људи остало без посла, те да су тада достигнуте рекордне стопе незапослености. За разлику од тог времена, данас се наша економија знатно брже опоравља после кризе, па је тако у првих девет месеци остварен дефицит од 93 милијарде динара, што је за 182,6 милијарди динара боље од планираног.

- Ми смо успели да сачувамо радна места и ниво привредне активности, уз даље привлачење инвеститора. Презадовољан сам јер имамо довољно новца да даље повећавамо плате, пензије и минималну зараду. Подсетићу и да очекујемо да ће на крају године привредни раст бити, сасвим извесно, већи од 7 одсто. Када је у питању тржиште радне снаге, у ваше време, 2012. године, стопа незапослености је била чак 26 одсто, а данас, на крају другог квартала износила је 11,1 одсто, и то упркос пандемији. Код вас су људи губили послове, јер су се фабрике затварале, па је тако 2008. године било два милиона и 82 хиљаде запослених, а тај број је драстично падао до 2012. године када је запослених било милион и 866 хиљада. Када су у питању зараде, у ваше време, 2010. године просечна нето зарада је износила 34.142 динара, односно 331 евро, док ће према пројекцијама у децембру ове године просечна нето плата бити 618 евра, дакле дупло више - навео је Мали и истакао да је јавни дуг стабилан, те да се очекује да ће јавни дуг опште државе на крају године бити до 58,2 одсто, што је испод нивоа који прописује Мастрихт.

Оценио је да Ђиласов експерт за пропаст Душан Никезић заборавља да се похвали својим резултатима, који су помогли да грађани Србије живе дословце у беди.

- Како сада заборавља да помене високу инфлацију у њихово време, а која није била изазвана глобалним факторима и пандемијом. У њиховом случају реч је искључиво о неодговорној монетарној политици која нас је водила до банкрота. Захваљујући бројним реформама и тешким мерама фискалне консолидације, Србија је после вас почела да живи. Пре пандемије вируса корона имали смо ниску и стабилну инфлацију, од око два одсто годишње, што је створило предвидив и повољан пословни амбијент за инвестиције и запошљавање - навео је он и напоменуо да садашњи критичари, а некадашњи креатори пропасти, замарају грађане лажима, јер верују да ће се поново убацити у фотељу, како би наставили да краду.

Он је поновио да се очекује да се у другој половини следеће године, све цене, а посебно цене енергената стабилизују, што је потврдио и Међународни монетарни фонд.

- Када је реч о инфлацији јасно је да је она изазвана глобалним факторима. Прошле године је због пандемије вируса корона тражња за производима била на ниском нивоу, па је у потпуности очекивано да међугодишња стопа инфлације буде виша. Цене расту на глобалном нивоу и због тога што производња не може да испрати раст тражње, који је резултат опоравка економске активности након пандемије - рекао је Мали и поручио да наводни „економски стручњаци“, попут Никезића, треба да знају да су критике по том питању неосноване, али да по старом рецепту критикују све, па не презају ни од баналних примедби, пошто коментаришу и то што председник Србије Александар Вучић носи ролке.

Мали је напоменуо и да је уверен да грађани у газда Ђиласу и његовим упосленицима виде само црну прошлост на коју не желе да се враћају, и закључио да ће о томе дати свој суд на изборима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)