"НИЈЕ КАНЦЕРОГЕНА СРБИЈА, ВЕЋ ЊЕНА ИЗЈАВА": Петар Петковић о увредама Вјосе Османи

Д. З.

27. 10. 2021. у 12:26

ДИРЕКТОР Канцеларије за КиМ Петар Петковић изјавио је данас, поводом изјаве председнице привремених институција Вјосе Османи да је Србија канцер Европе због дестабилизујуће улоге у региону, да није Србија канцерогена, већ да је канцерогена њена изјава која показује праву природу власти привремених институција у Приштини и њихов малигни утицај на изградњу мира и стабилности на простору КиМ и региона.

НИЈЕ КАНЦЕРОГЕНА СРБИЈА, ВЕЋ ЊЕНА ИЗЈАВА: Петар Петковић о увредама Вјосе Османи

ФОТО: Д.Зечевић

Он је оценио да је јасна намера "такозване председнице самопроглашеног Косова" да запаљивом реториком покуша да изазове нову кризу на простору КиМ и да се антисрпским изјавама наметне као важан политички фактор у Приштини, наводи се у саопштењу Канцеларије за КИМ.

Према његовим речима, Срби са Косова и Метохије, као и званични Београд неће бити таоци њених политичких амбиција, нити ће дозволити нове акције у српским срединама.

Петковић је подсетио да је формирање Заједнице српских општина са извршним овлашћењима не само обавеза Приштине преузета Бриселским споразумом, већ и обавеза коју је Приштина преузела пред сопственим институцијама.

- Зато је јасно да непоштовањем и бриселских договора и сопствених инситуција, Вјоса Османи заправо мржњу према Србији ставља испред сваког другог мотива, те да је не занима ни потрага за несталима, ни нормализација односа и изградња међусобног поверења кроз дијалог, већ само запаљива политичка агенда - истакао је Петковић.

Он је додао да ће формирање ЗСО бити главна тема на првом следећем састанку у Бриселу, због чега је крајње време да Османи и други албански политичари што пре прихвате ту реалност и покрену процедуре за формирање Заједнице.

 - А то што би Вјоса Османи хтела да сведе живот Срба на КиМ на ниво невладине организације, јасно говори о намери Приштине да Србе на КиМ стави у политички и економски гето, у коме не би постојала ни слобода кретања, ни право на слободно мишљење, али им тако нешто неће поћи за руком - рекао је Петковић.

БОНУС ВИДЕО:

ЈЕРИНИН ГРАД КОД ВАЉЕВА: Утврђење на брду Браниг подигнуто још у 4. веку

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)