ЗАГРЕБ УДАРА ИЗ СТРАХА ОД ЈАКЕ СРБИЈЕ: После претње да ће кочити Београд на путу ка ЕУ, Хрватска хоће да блокира и економске пројекте

Д. М.

26. 10. 2021. у 09:00

ИЗА све гласнијег шкргутања зубима у Загребу на сваки потез Београда, претњи, условљавања и удруживања са другима у региону стоји страх Хрватске од успешне и економски стабилне Србије и покушај да се она "сруши" са челне позиције на Западном Балкану.

ЗАГРЕБ УДАРА ИЗ СТРАХА ОД ЈАКЕ СРБИЈЕ: После претње да ће  кочити Београд на путу ка ЕУ, Хрватска хоће да блокира и економске пројекте

Милановић и Пленковић / Фото Танјуг-ХИНА

Тако су нам комшије само у претходних неколико дана махале дугачком листом захтева на нашем европском путу - којем су придодали и један нови, да признамо хрватски језик - отворено подржавају лажну косовску државу, чак је и наоружавају, а сад им смета и пројекат изградње аеродром у Требињу, који су најавили председник Србије Александар Вучић и српски члан Председништва БиХ Милорад Додик.

У свему томе, парадоксално, Загреб види српски национализам и експанзионизам, иако је Хрватска та која упорно вуче потезе у правцу стварања регионалног фронта против наше земље.

За министра унутрашњих послова Александра Вулина нема сумње да је Хрватска уплашена од јачања Србије, а, како препознаје председника Вучића као носиоца такве Србије, нападаће га на европском, регионалном и унутрашњем плану:

- Нападаће га на европском путу не би ли у Европи направили проблеме и покушали да наруше његов ауторитет. Нападаће га на регионалном плану тако што ће правити од њега страшног човека, који диже српску војску, која само што није ушла у Сарајево или Загреб и покушава да окупира читаву бившу Југославију. Нападаће га и на унутрашњем плану, тако што ће наћи колико год хоћете Ђиласа и Мариника, који ће папагајски понављати нападе - рекао је Вулин, и оценио да се на сва три плана ради "договорено и оркестрирано".

Министар је рекао да постоји "организована кампања хрватске државе и свих слојева хрватског друштва против Србије и Вучића из страха да ће изгубити регионални примат".

- Што се мене тиче, нека нам ставе вето на чланство у ЕУ. Ако треба да уђемо у ЕУ да бисмо лечили хрватске комплексе, хвала, али нема потребе.

И Срђан Граовац, из Центра за друштвену стабилност, каже за "Новости" а је хрватски страх од српског национализма и експанзионизма наслеђен још из бивше Југославије:

- Располежење у хрватској јавности и политици је такво да су Срби вечити непријатељ. Ту је још један важан моменат, који је погонско гориво за овакву политику условљавања Србије. Очигледно је да се спремају озбиљне промене у регионалним односима, да ће фокусу бити питања БиХ и КиМ, поготово од стране САД, које у регион враћа неке личности из прошлости. Зато ће јачати притисци на нашу земљу не само из западних центара моћи, већ и регионалних играча који сви желе да се што боље позиционирају.

Граовац каже да је Хрватска, ма колико желела да се извуче са Балкана, чак и као чланица ЕУ и те како инволвирана у сва дешавања на овим просторима:

- И они су свесни да реално нигде не могу да остварују своје политичке интересе него у региону. Могу да теже колико год хоће централној Европи, али тамо су и Мађарска, Чешка, Словачка, Аустрија, Пољска, земље са многом јачом економијом и утицајем, и у том друштву Загреб тешко да може да игра било какву значајнију улогу.

СЕЛАКОВИЋ: ХОЋЕ ДА НАС ЗАУСТАВЕ

ПОВОДОМ уцена и замерки из Хрватске и најава њихове дијаспоре да ће са албанском и бошњачком емиграцијом одржати протест испред нашег конзулата у Њујорку 28. октобра, шеф дипломатије Никола Селаковић, за "Новости", каже:

- То што медији у региону свакодневно нападају председника Вучића, његову политику, па чак и чланове породице показује да ту постоји нека врста организоване кампање, која има за циљ осујећивање даљег развоја Србије. Ми ћемо у овој години премашити номинални БДП Хрватске, што се никада није догодило од 1918. Па шта ћете већи разлог од тога за све ове нападе.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)