ВАЖАН СУСРЕТ: Вучић и Шмид о учешћу ОЕБС у реформским процесима у Србији

Танјуг

25. 10. 2021. у 15:40

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић састао се са генералном секретарком Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) Хелгом Шмид, са којом је разговарао о учешћу ове институције у реформским процесима у Србији, као и о приоритетима у будућој сарадњи, европском путу Србије и реформама у области владавине права.

ВАЖАН СУСРЕТ: Вучић и Шмид о учешћу ОЕБС у реформским процесима у Србији

Фото: Инстаграм/buducnostsrbijeav

Вучић је истакао значај сарадње са ОЕБС-ом, чија су искуства значајна за унапређење реформских процеса у Србији, нарочито у саветодавном аспекту приликом спровођења реформи, као и у пружању подршке јачању демократских институција, подстицању дијалога и пружању подршке цивилном сектору.

- За Србију је рад на наставку реформи од кључног интереса, како за даљи напредак земље у свим областима, тако и у циљу очувања стабилности у региону - истакао је председник и додао да рад на даљем унапређењу регионалног повезивања представља једно од темељних полазишта спољне политике Србије, док је њен приоритет пуноправно чланство у Европској унији.

У том контексту, председник је посебно нагласио да је Србија спремна на убрзање приступног процеса и да је управо због тога прихватила и нову методологију преговарања.

Генерална секретарка Шмид је нагласила да ће ОЕБС, као поуздан партнер Србије, наставити да преноси искуства институцијама Србије у погледу најбољих пракси на нашем реформском путу.

Она је похвалила Србију због резултата и очигледног напретка у свим областима од значаја, што је приказао и најновији Извештај Европске комисије, те да је напредак посебно остварен у сфери економије и доприноса регионалној стабилности и повезивању.

Шмид је посебно истакла спремност ОЕБС-а да пружи подршку унапређењу медијске ситуације у Србији, као и у области владавине права и примени стандарда зелене агенде.

Саговорници су такође констатовали да је улога ОЕБС-а од изузетног значаја за регионалну безбедност и да је Србија, у складу са начелима ове организације, чврсто опредељена да и даље даје пун допринос регионалној стабилности.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

БОНУС ВИДЕО - Вучић у Алексинцу: Отварање погона у фабрици Магна

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (25)