ПУТЕВИ СУ ЛЕКОВИТИ ЗА НАШЕ НАРОДЕ Вучић: Радимо на спајању људи

Novosti online

23. 10. 2021. у 20:24

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић истакао је вечерас да сматра важним убрзање доношења одлука у Сарајеву око аутопута до Србије, јер би та врста спајања српског и бошњачког народа била веома лековита за наше народе и економске односе.

ПУТЕВИ СУ ЛЕКОВИТИ ЗА НАШЕ НАРОДЕ Вучић: Радимо на спајању људи

Фото: Танјуг/Тара Радовановић

Вучић је, после разговора са српским чланом Председништва БиХ Милорадом Додиком, казао да је разговарао са њим о свим темама, и да је имао опсежне припреме за данашњи састанак.

- Разговарали смо о свим важним темама о односима Србије и БИХ. Додик је обавестио о његовом погледу на све што се збива у РС, БиХ. Говорили смо о конкретним пројектима и замолио сам Додика да неколико ствари убрзамо и урадимо заједнички - пренео је он новинарима.

С тим у вези је казао да је разговарано о развоју инфраструктуре и спајању Србије и Српске, Србије и БиХ.

- У складу са тим очекујемо до краја године потписивање комерционалног уговора за изградњу дела аутопута од Сремске Раче до Бијељине у дужини од 19 километара, чије финансирање ће за 80 до 90 одсто преузети Србија - објаснио је он.

Вучић је указао да нама радови на мосту на Сави напредују, као и радови на путу од Кузмина до Сремске Раче.

- Имајући у виду чињеницу да је Додик већ радио и да су завршене деонице Бањалука-Прњавор, Прњавор-Добој, остало је да се ради деоница Прњавор преко Брчког до Бијељине. За нас је важно и замолио сам Додика да у Сарајеву разговара са колегама да убрзамо доношење одлуке у вези изградње аутопута према Сарајеву - казао је он.

Казао је да Србија већ ради пројектну документацију за деоницу Пожега-Котроман, која ће коштати 830 до 850 милиона евра, али се коначна цена не може тачно знати до потписивања комерционалног уговора, јер цене грађевинског материјала страховито расту.

За нас је, додаје, важно да се тих 98 километара од Вишеграда до Сарајева уради што пре.

- Истовремено до краја године или почетком идуће потписаћемо уговор о изградњи пута Пожега-Бољаре. Тиме ћемо код Дуге Пољане имати рачвање чиме би спојили Нови Пазар, Сјеницу, и Тутин са Подгорицом и Сарајевом, источни део БИХ, али и Сарајево и са пределима у Србији где живе Бошњаци и Београдом. Мислим да би таква врста спајања између српског и бошњачког народа била веома лековита за наше народе и економске односе - оценио је он.

Указао је да не постоји нормалан пут преко Дрине који спаја Србију са БиХ, и да чак и мост код Брутунце, који се ради, то не може дуго променити.

- Када урадимо аутопут Рума-Шабац и брзу саобраћајницу Шабац-Лозница коју ћемо продужити до Малог Зворника, додатно ћемо повећати снагу и континуитет комуникације са БиХ и РС - уверен је он.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

 

БОНУС ВИДЕО: Вучић у Алексинцу: Отварање погона у фабрици Магна

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)