ВЕЛИКИ ИНТЕРВЈУ ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Страшно је важно да чувамо мир

Novosti online

20. 10. 2021. у 16:34

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић у интервјуу за „Дневни аваз“ говорио је о одлуци Суда у Београду да на слободу пусти Едина Врања, али и ситуацији у БиХ, "Отвореном Балкану", Милораду Додику, лидеру СНСД-а и члану Председништва БиХ, аутопуту Београд - Сарајево, економској сарадњи, међусобном разумевању...

ВЕЛИКИ ИНТЕРВЈУ ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Страшно је важно да чувамо мир

Фото: Драган Миловановић

Говорећи о случају Едина Врања, који је прекјуче пуштен из притвора на слободу, управо заслугом председника Србије, Александар Вучић је рекао да не може коментарисати појединачне случајеве, али је иницијатива била да се седне и разговара.

- Била је иницијатива да тужилаштва Србије и БиХ седну и разговарају. Постоји нешто што и 30 година након ратних сукоба оптерећује односе две стране. Рекао бих, много више што би неко желео да призна. А то је чињеница да многи Срби не знају да ли се налазе на неком оптужном акту БиХ, као и што многи Бошњаци нису знали да ли се налазе на некој од кривичних пријава. За оптужницу су могли да знају, али за неку од кривичних пријава коју је поднео било ко, а која се налази у полицији, по којима мора да се поступа, нису. Наша идеја је била, а то сам изнео и Сержу Брамерцу и свима другима, следећа: “Дајте, људи, да једанпут с тим прекинемо! Дајте да буде јасно и једној и другој страни ко се налази на оптужницама и кривичним пријавама и дајте да покушамо да то урадимо, да, ако за 26 година и, у неким случајевима 30 година, нисмо нека лица процесуирали, дајте да покажемо поверење једни у друге и да препустимо то бх. тужилаштву, а накнадно, разуме се, и бх. правосудним органима - казао је Вучић.

Према његовим речима, Србија је то урадила „без намере да било кога у Сарајеву питамо и уцењујемо хоће ли они да ураде исто“.

- Ово је био једнострани акт наше воље, за који мислим да је важан и да је донео веће поверење и код Бошњака и код Хрвата из БиХ, који би требало да се слободно крећу широм Европе, а, наравно, да се пре тога слободно крећу регионом и да могу мирно и нормално да долазе у Србију. Мислим да је то важан корак и важна карика у ланцу стварања већег поверења између нас и зато сам био у потпуности за то. И не само да се не кајем и не само да не морате да тражите реципроцитет, довољно је да покажете своју добру вољу, а ја се надам да ће добра воља бити и с друге стране. Ако је и не буде, не мислим да је то посебно важно. Важно је да данас можемо да позовемо свакога у госте и да свако од Бошњака из Србије може да позове свог бошњачког пријатеља, рођака, било кога да дође у Србију - рекао је Вучић.

Политика оптужби

На питање да прокоментарише последње изјаве Милорада Додика, лидер СНСД-а и члана Председништва БиХ, који је чак у Председништво БиХ довео хармоникаша, Вучић је рекао да „неће и не жели да говори против Милорада Додика нити жели да се меша у унутрашње односе у БиХ“.

- Могу да говорим, из угла регионалне стабилности, шта бих волео да буде. Имао сам у понедељак веома напоран дан, чак бих вас и лагао када бих рекао да сам много тога видео. Оно што је за Србију најважније, што је за мене лично веома важно, јесте да покушамо да разговарамо стално и да нам не буде једина политика оптужба на рачун другога. Ја сам слушао и видео када је објављено да је могуће да, када обелоданимо све кривичне пријаве, а овде је реч од 28 кривичних пријава, ми то радимо да би се извукли српски злочинци. То је толико бесмислено јер ми то чак нисмо ни тражили. Питали смо, желите ли да на исти начин и ви поступите. Ако желите, желите, ако не желите, онда не желите. Ово само показује да, шта год урадили, какву год добру ствар урадили за односе међусобног поверења, бољег разумевања, ако хоћете, на крају крајева, једноставнијег и бољег живота за појединце и у БиХ и у Србији, опет то не можете да урадите зато што је медијска фокусираност и фокусираност политичара увек на лошим стварима. Не постоји ствар коју бих могао да урадим, или било ко други, а да неко каже, извините, то је добро, вредно, зарад бољих односа. То све говори о томе колико смо далеко отишли у свему томе - истакао је Александар Вучић.

Што се тиче ситуације унутар БиХ, Вучић каже да Србија, у складу с Дејтонским споразумом, има специјалне везе с Републиком Српском.

- Поштујем руководство РС, не бих да говорим ништа против њих, али не говорим, као што сте приметили, ни ништа против бошњачког и хрватског руководства. То је мој принцип. Ако нешто они желе да кажу против мене, то је уреду, али ја не желим ништа да говорим против њих - додао је.

На питање је ли забринут за стање у Босни и Херцеговини, председник Србије нам је казао:

- О томе сам говорио посебно када смо били у Словенији, не толико на самом Самиту о западном Балкану, већ на нашем партијском скупу Европске народне партије. Ту када сам слушао разлике и иступе појединаца, пошто сам био један од ретких који су слушали све говорнике из БиХ и свих делова нашег региона, баш сам био забринут, јер сам видео потпуно различита виђења, другачији садржај суштинских ствари о којима су људи који су долазили из БиХ говорили. Али за нас је страшно важно да чувамо мир и за нас је страшно важно да гледамо како да економски сарађујемо.

Када је у питању „Отворени Балкан“, на који појединци у БиХ и даље скептично гледају, председник Србије каже да се пита зашто би било ко, а посебно од Бошњака, имао било шта против те идеје.

- Ми данас радимо с Албанијом и Северном Македонијом на пројекту да током 2023. године потпуно избришемо границе за људе који прелазе преко тих граница. Имате међународно установљене границе, дакле, међународно признате земље, и БиХ и Србија, итд. Али ви тиме олакшавате и Бошњацима који би из Пазара, Сјенице, Тутина увек дошли у БиХ, или обрнуто. Имате велики број Срба који би из Бијељине, Бање Луке да иду за Београд без граница, и обрнуто. То би све значило нашим економијама - потцртао је Вучић.

Године рата

Тврди да ће Србија с Албанијом и Северном Македонијом имати потпуно отворене границе за камионе који ће имати јединствене радне дозволе, што је важно за тржиште Балкана.

- А што немамо с Босном и Херцеговином? Ја морам да питам, осим чињенице да неко прича глупости како је то, када нас у Србији нападају, великоалбански пројект, а свуда друго је то великосрпски пројект. Ја само молим да ви питате, ето, питајте их ви шта им смета у том пројекту и шта је великосрпско у том пројекту. Шта год да урадимо, да не знам шта кажемо, увек ће бити све великосрпско. Да ли је то једини аргумент који неко има? Да ли неко 30 година након рата не може да разуме да ми морамо да се економски повезујемо и да ће то наше изједначавање пореза, царина, подстицаја за долазак инвеститора донијети много више другим земљама у региону него Србији - истакао је Вучић.

Не видим смисао одбијања „Отвореног Балкана“

Вучић каже да је „Отворени Балкан“ прилика да сви могу да зарађују више.

- Не видим смисао одбијања “Отвореног Балкана”. Све могу да схватим. И борбу за изборе. Борбу за гласове. Све могу да схватим, али ово против “Отвореног Балкана”, ова хајка која се води, то заиста не могу да разумем. Још нисам чуо ни један једини јасан аргумент против тога. Они ће да кажу, ми имамо Берлински процес. И нека кажу. Имамо. Берлински процес је ок. Али ово је више од Берлинског процеса. Ово нам отвара још ближу сарадњу и шире могућности и веће поверење. И ово ми сами правимо. И сами одлучујемо - казао је Вучић.

Приближићемо тиме Сарајево и Београд

Вучић каже да Србија током счедеће године завршава аутопут до Пожеге.

-Одатле можемо да радимо од Котромана до Вишеграда аутопут. Одатле је само 100 километара, 97-98 километара, зависи који правац узмете до Сарајева. Ми тиме постижемо две велике ствари. Приближит ћемо тиме Сарајево и Београд да ће бити на мање од три сата, и то нормалне вожње. Али не само Сарајево и Београд, јер има много Сарајлија који воле Београд и много Београђана који воле Сарајево. Тиме ћемо да урадимо још једну ствар. Приближићемо и Нови Пазар и Сарајево. И тиме ће наши Бошњаци, Бошњаци из Србије да се осећају једнако близу и Београду и Сарајеву и никаквих проблема неће бити. Видећете да њихова држава Србија брине о њима. Ми немамо проблем с тим. Желимо само да будемо спојени и да спојимо наше економије. Ако почнемо да радимо, ако се окренемо економији, онда ће многе друге приче постати мање важне - закључио је Александар Вучић.

(Аваз)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (24)