ОГЛАСИО СЕ СТЕЈТ ДЕПАРТМЕНТ: Пуна подршка проширењу ЕУ на регион, али и дијалогу око Косова

Novosti online

20. 10. 2021. у 14:43

НАКОН недавног састанка између државног секретара САД Ентони Блинкена и високог представника Европске уније Жозепа Бореља, Сједињене Државе и Европска унија сложиле су се да додатно ојачају свој заједнички ангажман на Западном Балкану у подршци напретку региона на његовом европском путу, саопштио је у среду амерички Стејт департмент.

ОГЛАСИО СЕ СТЕЈТ ДЕПАРТМЕНТ: Пуна подршка проширењу ЕУ на регион, али и дијалогу око Косова

Стејт департмент / Архива

- Наглашавамо нашу пуну подршку процесу проширења ЕУ. Приступање ЕУ, које је приоритет за читав Западни Балкан, помаже у консолидацији демократских институција, заштити основних права и унапређењу владавине права. Овај регион припада Европској унији. Ближа интеграција ће побољшати стабилност и допринети просперитету људи у региону. У овом контексту наглашавамо да би приступни преговори са Албанијом и Северном Македонијом требали да почну без одлагања - наводи се у саопштењу.

Стејт департмент даље наводи да су Сједињене Државе и ЕУ уједињене у "чврстој подршци територијалном интегритету Босне и Херцеговине као и у заједничком раду на промоцији изборне и уставне реформе и одржавању функционалности њених државних институција".

- Озбиљно смо забринути због све веће реторике подела у Босни и Херцеговини. Позивамо све стране да поштују и штите државне институције, наставе конструктиван дијалог и предузму кораке за напредак на путу интеграције у ЕУ - укључујући и релевантне реформе. ЕУ и Сједињене Државе спремне су да олакшају ове кораке - наведено је у заједничкој објави.

Даље се наглашава важност дијалога уз посредовање ЕУ, који је "кључни механизам за решавање свеобухватне нормализације односа између Србије и Косова".

- Након последњих недеља напетости на северу Косова, охрабрујемо обе стране да се укључе у континуирану и одрживу деескалацију и избегну акције које угрожавају стабилност. Поздрављамо и подржавамо ангажовање Косова у борби против корупције и организованог криминала и понављамо да је насиље над цивилима, новинарима, полицијом или другим властима неприхватљиво - саопштава Стејт департмент.

Позивају се и све политичке снаге у Црној Гори да раде заједно на очувању стратешке оријентације која одражава жељу грађана Црне Горе да постигну реформе неопходне како би њихове наде у будућност ЕУ постале стварност.

(Блиц.рс)

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)