ЕК ПРЕПОРУЧИЛА ОТВАРАЊЕ ДВА КЛАСТЕРА СА СРБИЈОМ: Испуњена прелазна мерила

Танјуг

19. 10. 2021. у 10:31

ЕВРОПСКА комисија ће у оквиру годишњег Извештаја о Србији препоручити отварање кластера 3 (Конкурентност и раст) и 4 (Зелена агенда и одржива повезаност), сазнаје Танјуг у Бриселу.

ЕК ПРЕПОРУЧИЛА ОТВАРАЊЕ ДВА КЛАСТЕРА СА СРБИЈОМ: Испуњена прелазна мерила

Дото: Депозит

Комисија у Извештају, који ће представити сутра у Стразбуру, констатује напредак Србије у усклађивању са ЕУ мерилима, посебно у области политике опорезивања и енергетике.

- Европска комисија је препоручила да су испуњена прелазна мерила за ове кластере и да би они требало да буду отворени - стоји у тексту Извештаја о Србији у који је Танјуг имао увид.

Европска комисија у свом најновијем Извештају о ситуацији у Србији за период од јуна 2020. године до јуна 2021. године констатује „ограничен напредак” у областима реформе јавне администрације, правосуђа, борбе против корупције и организованог криминала и медија.

У тексту Извештаја, у који је Танјуг имао увид, Србија се позива да обезбеди одговарајућу законску заштиту од потенцијалног политичког утицаја на судство, да ради на новој Стратегији за борбу против корупције и достави „уверљиве резултате” у области ефикасне истраге, процесуирања и пресуда за озбиљне случајеве организованог криминала.

За разлику од прошлогодишњег извештаја, последња оцена ЕК јесте да је Србија у области слободе изражавања и медија постигла „ограничени напредак”, а да се даље мора јачати окружење погодно за неометану слободу говора.

- Вербални напади на новинаре од стране високопозиционираних званичника су настављени, док случајеви претњи и насиља остају забрињавајући - стоји у тексту у који је Танјуг имао увид.

Извештај ЕК и ове године даје позитивне оцене када је реч о економским показатељима у Србији, уз констатацију да је српска привреда током кризе изазване пандемијом доживела тек „благи пад” од 1 % у 2020. години, а да је негативан утицај кризе ублажен „јаким привредним растом у времену пре пандемије као и одговарајућим фискалним и монетарним мерама подршке, као и релативно кратким роком затварања земље”.

ЕК поново наглашава да ће брзина преговора Србије о чланству у ЕУ и даље зависти првенствено од брзине реформи у области владавине права и нормализације односа са Приштином.

У том контексту, Србија се позива да даље напредује у имплементацији свих до сада постигнутих договора са Приштином и допринесе постизању свеобухватног правнообавезујућег споразума о нормализацији односа са Косовом.

- Овај споразум је хитан и кључан како би и Србија и Косово напредовали на свом путу ка ЕУ - стоји у извештају Комисије.

Додаје се и да је Србија остала посвећена билатералним односима са другим земљма из региона, али и да су „односи са Црном Гором били обележени тензијама”.

Извештај Комисије констатује и да је усклађеност Србије са одлукама ЕУ порасла са 56 на 61 проценат, али и оцењује да је у многим потезима Србија „ишла контра” ЕУ одлукама.

Србија је поново похваљена због учешћа у ЕУ безбедносним мисијама и операцијама, а посебно за свој „значајан допринос” управљању миграционим токовима и ефикасној примени стретегија заједничког управљања границама.

Извештај понавља и позив српским властима да буду „проактивније и објективније” када је реч о наративу о ЕУ која је „највећи политички и економски партнер Србије”.

Извештај Европске комисије о Србији би званично требало да буде усвојен и представљен у уторак, 19. октобра, у Стразбуру.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)