НАСТАВЉА СЕ СУЂЕЊЕ ЗЛОЧИНЦИМА ОВК: Сутра први сведок тужилаштва против Харадинаја и Гуцатија

Танјуг

17. 10. 2021. у 18:36

ПРЕД Специјализованим већима Косова (СВК) са седиштем у Хагу саслушањем првог сведока тужилаштва сутра се наставља суђење председнику и потпредседнику Удружења ветерана ОВК Хиснију Гуцатију и Насиму Харадинају поводом оптужби за ометање рада тужилаштва и застрашивање сведока.

НАСТАВЉА СЕ СУЂЕЊЕ ЗЛОЧИНЦИМА ОВК: Сутра први сведок тужилаштва против Харадинаја и Гуцатија

Фото: Фото/Архива Новости/Јутјуб/RTV Dukagjini/Oxygen

Обојица су се на почетку суђења 7. октобра изјаснили да нису криви, а представник Специјализованог тужилаштва Косова (СТК) је потом изнео уводну реч и представио детаље оптужнице.

Све оптужбе против Гуцатија и Харадинаја повезане су са поступцима који се воде пред СВК, укључујући истраге Специјализованог тужилаштва, наводи се у оптужници која их терети за ометање рада тог тужилаштва, одмазду према сведоцима и њихово застрашивање и повреду тајности поступака.

У оптужници се наводи да су од краја априла до септембра 2020. године Гуцати и Харадинај давали јавне изјаве у којима су оптуживали сведоке који сарађују са тужилаштвом, да су лажови, колаборационисти и издајници.

Ови поступци показују њихову намеру и мотиве да омаловаже и опструишу поступке пред СВК, оцењује тужилаштво.

Даље наводи да су између 7. и 25. септембра 2020. године Гуцати, Харадинај, као и секретар њиховог Удружења Фатон Клинаку и правни саветник Томе Гаши, као и други чланови и представници Удружења, без одобрења обелодањивали тајне информације у вези са поверљивим истрагама Специјалног истражног тима СИТФ и Специјализованог тужилаштва, охрабрујући друге да даље шире те тајне податке.

Такође су предузимали друге кораке у циљу опструкције рада СВК и СТК.

Ове поверљиве информације укључивале су документа означена као "поверљива", затим имена, личне податке и доказе о стотинама сведока који су под заштитом у оквиру поступака који се воде пред СВК и предкривичних поступака који су повезани са Косовом.

Гуцати и Харадинај су организовали и координирали неодобрено обелодањивање и повезане акције, тако што су са сарадницима прегледали поверљиве податке, учествовали у доношењу одлука да ли ће их и на који начин даље раширити, наводи се у мање редигованој оптужници.

Организовали су конференције за штампу и јавне наступе, где су поверљиве и нејавне информације биле јавно дистрибуиране и дискутоване.


Прва објава догодила се 7. септембра 2020. на конференцији за новинаре када су Гуцати и Харадинај објавили да је Удружење добило документа и податке повезане са радом СВК и СТК.

Ова документа су била положена на сто током конференције, а Харадинај је изјавио да су урађене четири фотокопије докумената које су ставили медијима на располагање.

Потом је објавио имена, места боравишта и запослења и друге податке четири сведока.

Такође је објаснио да се у тој првој објави налазе имена, места боравишта, телефонски бројеви, други лични подаци, изјаве и подаци из сведочења сведока Албанаца, Срба и Рома.

Обзнанивши поверљиву природу ових докумената, Харадинај је рекао да ће једну копију послати косовској скупштини, као и да ће присутнима на конференцији поделити копије докумената "колико год их желе".


Он је наговарао присутне да узму копије докумената и прегледају имена сведока и њихове изјаве (сведочења).

Сутрадан, 8. септембра, СТК је запленило ова документа у просторијама Удружења.

У периоду од 7. фо 15. септембра Хардинај и Гуцати су наставили да јавно причају о идентитима сведока, називајући из издајницима.

Такође су подстицали медије да објаве податке представљене на првој конференцији, што је један број косовских медија и урадио.

Друго обелодањивање података догодило се 16. септембра на конференцији за новинаре када је Гуцати објавио да је Удружење добило још један сет докумената и позвао присутне да их узму.

Док је показивао један од докумената именовао је две особе које су сарађивале са СИТФ-вом, а затим је Харадинај то поновио објављујући и друге поверљиве податке.

У наредним данима уследили су њихови јавни позиви медијима да ове податке објављују, иако су знали да су поверљиви. Наводили су да ће и поред тога објавити и друге податке ако дођу у њихов посед, тврдећи да тај начин не опструишу поступке пред СВК.

Треће обелодањивање тајних података спровели су 22. септембра на конференицији за новинаре.

Поред осталог Гуцати је тада објавио имена пет потенцијално оптужених особа.

Он и Харадинај су ухапшени три дана касније, 25. септембра 2020. године и спроведени су у притвор у Хагу, где се и даље налазе.

Оптужени су за четири кривична дела - ометање службених лица у вршењу службених дужности, застрашивање сведока, затим за одмазду и повреду тајности поступка.

Подаци које су објавили су заштићени као тајни у складу Законом о Специјализованим већима Косова, који је изгласлаа косовска скупштина.

Према најавама из суда, ово суђење би требало да се оконча већ средином децембра, након чега ће им бити изречена првостепена пресуда.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

 

БОНУС ВИДЕО: БРЊАК: Ори се Србија, Србија

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

ЧУВЕНА ХИЉАДАРКА ИЗ СФРЈ: Ко је била девојка са новчанице и колико пара данас за њу можете да добијете