У НЕДЕЉУ ЛОКАЛНИ ИЗБОРИ НА КИМ: Срби у 11 општина кандидати за председника општине

Танјуг

16. 10. 2021. у 19:43

НА Косову и Метохији сутра ће бити одржани локални избори на којима ће грађани бирати градоначелнике и одборнике у 38 општина, од којих је 10 са српском већином, а Срби имају кандидате за председнике у 11 локалних самоуправа.

У НЕДЕЉУ ЛОКАЛНИ ИЗБОРИ НА КИМ: Срби у 11 општина кандидати за председника општине

фото:Д.Н.

На сутрашњих изборима учествује и Српска листа чије је руководство коначну одлуку о изласку на изборе донело данас заједнички у консултацијама са председником Србије Александром Вучићем.

Председник Српске листе Горан Ракић је рекао да је разговор са председником Вучићем био тежак и да су изнети аргументи за и против изласка на изборе, али да је ипак одлучено да се учествује, у интересу српског народа и да се покаже да српска страна није та која крши Бриселски споразум.

Ракић је позвао Србе на КиМ да у што већем броју изађу на сутрашње изборе, а неколико дана пред изборе директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић упутио је позив расељеним Србима из јужне покрајине да изађу и гласају за Српску листу и тако дају свој допринос томе да се, како је рекао, сачува свих десет српских средина које су "залог за формирање Заједнице српских општина".

У десет српских општина на КиМ укупно је 26 кандидата за председнике општина, до којих су 18 кандидати српских листа, а осам су представници албанских странака.

Српска листа има кандидате за градоначелнике у 11 општина - свих 10 са српском већином и у Обилићу, док четири кандидата имају грађанске иницијативе "Српска народна слога", "Народно јединство", "Народна слога" и иницијатива "Слобода" .

Такође, четири кандидата наступају самостално на изборима.

Локално руководство бира се на четири године, а сутрашњи избори, према оценама аналитичара, биће први тест за Покрет Самоопредељење Аљбина Куртија који је на парламентарним изборима у фебруару ове године убедљиво победио освојивши више од 50 одсто гласова.

Централна изборна комисија (ЦИК) верификовала је 89 политичких субјеката који ће учествовати на изборима, од којих су 32 политичке странке и коалиције, 33 грађанске иницијативе и 23 независна кандидата.

Према подацима ЦИК-а право гласа сутра има 1.885.448 грађана, а биће отворено 883 бирачких центара са укупно 2.477 бирачких места.

На локалним изборима учествује укупно 5.364 кандидата, од чега је 166 кандидата за градоначелнике и 5.198 кандидата за одборнике скупштина општина, наводи Косово онлајн.

Локалне изборе на КиМ надгледаће 3.352 полицајаца и 80 тужилаца.

Чланови бирачких одбора и посматраци избора трба да доставе доказ да су вакцинисани најмање једном дозом вакцине или да су негативни на вирус корона.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)