ИНТЕРВЈУ Ана Брнабић: Вучићевој Србији се не постављају ултиматуми

Данијела МИЛИНКОВИЋ

16. 10. 2021. у 12:00

АПСОЛУТНО верујем да је могућ историјски договор Срба и Албанаца. Међутим, за то су потребни храбри лидери, са визијом, којима је важно да створе основе за другачију, бољу, просперитетнију будућност, а не да се баве тиме ко ће шта да им каже данас и да ли ће их хвалити или кудити у оквиру дневне политике.

ИНТЕРВЈУ Ана Брнабић: Вучићевој Србији се не постављају ултиматуми

Фото Танјуг

Србија данас има таквог лидера. Да подсетим, Александар Вучић је у нашу колективну свест увео појам историјског помирења Срба и Албанаца. Нико пре њега то није ни поменуо. У Приштини, нажалост, лидере таквог ранга нисам видела. Могуће да ћемо због тога пропустити историјску шансу која нам се дуго неће указати поново. Ја се ипак надам да нећемо.

Ово у интервјуу за "Новости" поручује председница Владе Србије Ана Брнабић, а на питање да ли има притисака на Србију, посебно из САД, да се косовско питање реши до краја 2022, одговара да постоје разни притисци на нашу земљу и да ће их бити и у будућности:

- Разлика између Србије некада и Србије данас је то што сви знају да Вучићу не можете да дајете ултиматуме, сервирате решења и понашате се као да је Србија ваша или било чија губернија. Њему, и СНС, стало је до Србије, а не до победе на изборима. Победу на изборима видимо као начин да се боримо за Србију, а не као циљ сам по себи. То је такође огромна разлика у односу на време када је ДС било важно да са америчким амбасадором преговара о тајмингу када ће Приштина прогласити независност - пре или након председничких избора - уместо да се томе оштро супротстави и припреми адекватну реакцију Србије.

* Да ли бисте потписали признавање независности КиМ када би се такав документ нашао на вашем премијерском столу?

- Не.

* Али, из ЕУ и САД све отвореније поручују да нема чланства без признавања Косова. Да ли је коначно дошао тренутак да Србија томе каже "не" и одустане од ЕУ, која према нашој земљи упорно спроводи политику двоструких аршина?

- У оваквим стварима морате бити прецизни - нису они рекли да нема чланства без признавања Косова, већ да нема чланства без дугорочног решења за косовско питање. Трудићу се да будем јасна и прецизна: да ли је Србији у интересу да се замрзнути конфликт који имамо реши - ДА. Да ли нам је у интересу да нађемо компромис који би обезбедио мир и стабилност - ДА. Да ли нам је у интересу да останемо на европском путу и придружимо се ЕУ као највећем мировном пројекту у историји човечанства - ДА. Водим се само и искључиво интересима Србије. Налажење компромиса који би обезбедио одрживи мир и стабилност и наш европски пут су у интересу Србије јер ће нам обезбедити да даље економски јачамо, наставак раста плата и пензија, све квалитетнија радна места, останак наших младих људи и повратак неких од њих из иностранства.

* Како гледате на критике, поготово из региона, да је Србија самит Покрета несврстаних искористила да ојача своје позиције око КиМ, али и за стварање "српског света"?

- Поносна сам на Самит несврстаних земаља и мислим да је то најбоља илустрација политике сарадње коју Србија води данас. Самит је окупио представнике више од 100 земаља света, који су управо из Београда поново, као и пре 60 година, послали поруку мира, сарадње и повезивања. Не обазирем се на малициозне коментаре јер верујем у сарадњу и другачију, бољу будућност, коју ми морамо да направимо.

Фото Танјуг

* Има ли, по вашем мишљењу, објективне одговорности Небојше Стефановића за стварање паралелне структуре у МУП, која је, како се сумња, осмислила и спровела акције "Јовањица" и "Прислушкивање", а све са циљем да се компромитују председник Србије и чланови његове породице и он натера да оде са власти?

- Надлежни органи увелико раде свој посао. Да је постојала паралелна структура у МУП, са циљем да се науди председнику Вучићу и његовој породици, више није дилема, али ја заиста нити хоћу нити смем да у медијима упирем прстом ни у једног полицајца, инспектора, па ни министра, док се истрага не заврши. Имам пуно поверење у институције и верујем да ће до самог краја завршити свој посао и одговорна лица привести правди.

* Јесте ли међу онима који сматрају да би Стефановић, после свега, требало да буде смењен са свих функција у Влади, али и искључен из странке?

- Никада у свом животу нисам коментарисала рад својих министара у медијима, па то неће бити случај ни сада. Што се странке тиче, страначки органи су на демократски начин гласали о положају Стефановића у странци и сваки будући корак биће урађен на исти начин. СНС није странка једноумља, имамо различита мишљења о различитим темама. Одлуке ћемо доносити у странци и не желим да о томе спекулишем у медијима.

* Све је више индиција да су у покушају компромитације председника Вучића и чланова његове породице "прсте умешале" и неке структуре из иностранства. Коме по вашем мишљењу, и због чега, сметају Вучић и стабилна Србија?

- Сметају многима, то просто сваки иоле добронамеран грађанин може сам да види. Сметају неким "независним" медијима и "објективним" аналитичарима које "позајмицама" финансира Драган Ђилас. Сметају свим оним политичким противницима који су довели земљу до банкрота и дали све од себе да се питање КиМ реши у складу са захтевима неких страних амбасадора. Сметају и некима у иностранству којима није мило када Србија има један од најбољих економских резултата у Европи, успе да прва у континенталној Европи набави вакцине или поново позове да се Балкан остави балканским народима на управљање и одлучивање. Када је Србија стабилна, теже је манипулисати Балканом.

* У више наврата сте указивали да је у протекле четири године успех Србије био импресиван, поткрепљујући то показатељима о БДП, расту, све бољем рангирању Србије на разним светским листама. Шта бисте рекли обичним људима који и даље тешко живе и којима су те цифре апстрактне?

- Ниједан успех не рађа се преко ноћи. Када се, на пример, уселите у девастирану кућу, баш као што је то био случај са нашом економијом и државом, не можете је средити ни за месец, ни за годину дана, тако да то буде удобан дом. Посебно имајући у виду да сте, након усељења, прво морали да нађете посао, зарадите новац, вратите скупе дугове које су вам оставили, уложите у реновирање, јер ни посла ни новца нисмо имали када их је народ из те куће избацио. Потребно је време. Заједно са грађанима успели смо да урадимо много за релативно кратко време и верујем да то људи виде и осећају. Плате расту у континуитету, пензије такође. Запосленост расте. Градимо путеве, болнице, школе, научне институте и научнотехнолошке паркове. Резултати ће се тек видети, упркос свим изазовима.

* Колико је, по вашем мишљењу, реално да опозиција направи договор око свог заједничког председничког кандидата?

- Морам признати да нисам у потпуности упозната са активностима опозиције нити имам времена да пратим шта раде. Мој фокус је на активностима Владе, на пројектима које радимо, пре свега на очувању економије и животног стандарда наших грађана и на очувању здравственог система који нам је свакако најважнији. Трудим се такође да се много више него до сада посветим странци као повереник за Градски одбор СНС у Београду. Занима ме да подвучем црту и видим шта смо ми све урадили за грађане, али и шта нам је јасан и прецизан план за даље, јер људи гласају за рад, резултате и будућност, а не претње реваншизмом и увреде.

* Како реагујете када неко доведе у питање вашу стручност и кредибилитет само зато што сте жена? Нису реткост ни увреде на ваш рачун, како се осећате у тим ситуацијама, помислите ли некад "шта ми је све ово требало"?

- Највећа могућа част за мене је радити за своју земљу и бити у тиму Александра Вучића. Поносна сам на то како се Србија мења, па и у погледу родне равноправности и учешћа жена у политици. Данас се на челу 10 министарстава налазе жене, гувернер Народне банке Србије је такође жена, близу 40 процената народних посланика су жене, на челу важних градова и општина, као што су Ниш или Ужице, су први пут у историји жене. На мизогине критике се не осврћем јер су искључиво одраз немоћи и мржње политичких противника.

* Када сте у свом експозеу међу главним приоритетима најавили дигитализацију, много је било скептичних, па и оних који су на то реаговали са подсмехом. Сматрате ли то, ако не највећим, а оно једним од највећих успеха?

- Да, мислим да је то у великој мери променило нашу земљу и другачије је позиционирало у очима и страних инвеститора и странаца генерално. Направили смо основ да у будућности будемо земља високих технологија, иновација, истраживања и развоја, памети и знања. И у овом смислу, прави резултати ће се тек видети. Време Србије као лидера у дигитализацији и иновацијама без икакве сумње тек долази. Тек ће нас препознавати по употреби вештачке интелигенције у привреди, државној управи, судству, образовању, здравству, али и по улагањима у биотехнологију и биомедицину, што ће у наредном периоду бити ствар националне безбедности.

* Колико због посла и државне функције трпи ваш приватан живот?

- Неописиво. Делује ми да код куће само преспавам. Немам времена да се посветим ни породици ни пријатељима, и то ми недостаје. Захвална сам бескрајно својој породици што имају стрпљења и разумевања за мене и што и они на неки начин трпе због мог посла.

Фото Танјуг

"НОВОСТИ" ДА ТРАЈУ ЈОШ ДУГО

* ШТА бисте пожелели "Новостима" за 68. рођендан?

- Желим вам да трајете још дуго, да оправдате поверење ваших читалаца и будете њихов пут до правовремених, објективних и важних информација. Имајући у виду традицију и репутацију које "Вечерње новости" имају у нашем друштву, пред вама није лак задатак, али сам убеђена да ће залагањем ваших новинара и свих запослених, "Новости" наставити да буду једне од најчитанијих новина у Србији. Срећан вам рођендан!

МАЛО ВРЕМЕНА ЗА КУВАЊЕ

* ДА ли се и даље после напорног дана најчешће опуштате уз чашу белог вина? Имате ли времена за кување, за које сте једном рекли да вас ослобађа стреса?

- Зависи од дана. Некада само наставим да радим кад стигнем кући. Посебно ових дана, када се суочавамо и са нестабилном ситуацијом око короне, и са енергетском кризом, и када треба да испратим састанке и разговоре са Венецијанском комисијом око уставних амандмана, и када се завршава извештајни период за следећи Извештај о напретку Србије који припрема Европска комисија.

ИМАМО ОДГОВОР НА ГАСНУ КРИЗУ

* ДРЖАВА засада гарантује грађанима да, без обзира на енергетску кризу, цене струје и гаса неће расти. А како ће се решити проблем са високом ценом струје за привреду?

- Управо смо јуче, на седници Савета за БДП, разговарали о овом проблему. Анализирамо све опције. Добра ствар је што ми имамо нашу производњу струје која је стабилна и на коју можемо да се ослонимо. Колико год можемо, заштитићемо привреду, али морамо да нађемо најбољи могући начин да обезбедимо да се ЕПС даље развија јер развој ЕПС гарантује дугорочну одрживост.

КОВИД-ПРОПУСНИЦЕ ЈОШ У ИГРИ

* ЗАШТО Влада избегава да уведе ковид-пропуснице и обавезну вакцинацију?

- Влада не бежи ни од једне одлуке која је у складу са Уставом и законима Србије. Трудимо се да пронађемо најбољи пут до краја пандемије размишљајући о здрављу грађана, економији која је важна да бисмо наставили наше животе и након пандемије, и о менталном стању нације. Вакцинација је једини излаз из ове пандемије. Она ће престати када постигнемо колективни имунитет - или заражавањем или вакцинацијом. Вакцинација спасава животе људи. Од ковид-пропусница нисмо одустали, већ размишљамо како да буду најефикасније уколико их уведемо.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (20)