САВЕТ БЕЗБЕДНОСТИ О КОСОВУ И МЕТОХИЈИ: Селаковић једним потезом растурио лажи Приштине (ФОТО/ВИДЕО)

Novosti online

15. 10. 2021. у 16:10 >> 16:55

МИНИСТАР спољних послова Никола Селаковић данас је у Њујорку у Уједињеним нацијама говорио о нападу РОСУ на северу КиМ, у којој је Приштина употребила и ватрено оружје, и то на седници Савета безбедности на којој је разматран редовни шестомесечни извештај генералног секретара УН о раду УНМИК-а.

САВЕТ БЕЗБЕДНОСТИ О КОСОВУ И МЕТОХИЈИ: Селаковић једним потезом растурио лажи Приштине (ФОТО/ВИДЕО)

Фото: Принтскрин

Османи се позвала на Ђинђића, па направила нови гаф

Вљоса Османи се позвала на изјаве ликвидираног лидера ДОС-а Зорана Ђинђића о "масовним гробницама" Албанаца, али је убијеног премијера назвала "бивши председник Србије", направивши тако трећи гаф за само три сата.

Она тврди да Срећко Софронијевић није упуцан од стране "полиције" лажне државе Косово, иако постоји снимак тог злочина!

Селаковић: Приштина цинично игнорише извештај Танина

- Приштина цинично игнорише извештај Захира Танина - рекао је Никола Селаковић у другом обраћању СБ.

- Више од 200.000 интерно расељених Срба чека да се врати својим кућама - објаснио је Селаковић, те указавши на циничне речи Османијеве која се хвали прихватањем избеглица из удаљених земаља.

Министар је показао и узнемирујуће фотографије недавно рањеног Срећка Софронијевића.

- Да ли ово показује шампиона мира и стабилности на Балкану? - питао је Селаковић и показао фотографије рањеног Срећка Софронијевића.

Министар је објаснио да Вљоса Османи може да лаже СБ јер она представља само себе.

- Госпођо Османи, морате да устанете када помињете председника Србије Александра Вучића, јер он је и ваш председник - рекао је Селаковић.

Он је уложио протест због маски представника Приштине са симболима лажне државе у сали СБ.

- Шта то причате? Петнаест цркава је обљачкано и нападнуто у последњих девет месеци! - подсетио је Селаковић и подсетио на злочин над породицом Шутаковић.

Он је подсетио на листу терориста ЦИА на којој је ОВК означен као терористичка организација, а објаснио је да је Вљоса Османи у планинама била зато што је отишла са терористима.

Министар Селаковић је подсетио да на злочиначку улогу Албаније у Другом светском рату.

Кина уз Србију

Представник Кине је подржао суверенитет и територијални интегритет Србије. Кина се залаже за решење свих питања дијалогом и консензусом обе стране.

Представник Кине наводи да су инциденти и напади на етничке мањине на Косову и Метохији у порасту.

Русија брани српски народ

Представник Русије Василиј Небензја рекао је да је пропаганда оно што је говорила Вљоса Османи и рекао да није била убедљива.

- Ваше запаљиве речи неће променити чињенице - рекао је Небензја и рекао да је ситуација на Косову и Метохији погоршана због једностраних акција Приштине.

Небензја је подсетио на недавне нападе РОСУ на апотеке и продавнице. 

- То је притисак на Србе да би напустили Косово (и Метохију) - рекао је Небензја.

Русија подржава потезе Београда на провокације лажне државе Косово, подсетио је он.

Он је објаснио и да лидери лажне државе користе језик ултиматума, а што штети дијалогу и односима.

Небензја каже да Приштина жели провокацијама да одложи дијалог.

Он је објаснио и да Приштина не поштује Бриселски споразум, те да се људи не враћају на Косову и Метохији, али и истакао проблем са струјом који имају Србе на северу покрајине.

Небензја позива да се заштити српска културна баштина на Косову и Метохији и да јој се призна статус угрожене баштине.

Протест Србије

Мисија Србије при УН уложила је протест због обележја такозваног Косова на маскама председнице привремених приштинских институција Вјосе Османи и чланова делегације Приштине.

Османи и чланови приштинске делегације појавили су се са обележјима тзв. Косова на данашњој седници Савета безбедности Уједињених нација посвећеној стању на КиМ.

Она је на сакоу окачила беџ са обележјем тзв. Косова, док је једна од чланица њеног тима ставила црну маску са заставом Косова.

Још један мушкарац у пратњи Османи окачио је мали беџ са обележјем тзв. Косова на свом сакоу.

Француска забила нож у леђа Србији

Координаторка француске мисије при УН, Шера Гасри поздравила је мирно решење кризе која је претходних недеља избила на северу Косова и Метохије. 

Поздравила је и "борбу против криминала коју се предузеле власти у Приштини" (напад дугим цевима на српске цивиле, продавнице и апотеке) и истакла значај специјалног суда за злочине ОВК на Косову и Метохији.

Гасри је истакла значај "европске будућности" региона, иако се Француска званично противи проширењу ЕУ.

Велика Британија подржала насиље над Србима

Представница Велике Британије подржала је "борбу лажне државе за владавину права", иако је министар Селаковић претходно објаснио да се ради о кампањи застрашивања Срба.

Подсећамо, председник Србије Александар Вучић изјавио је да су Албанци у својој последњој насилној акцији (напад дугим цевима на апотеке и цивиле у срединама претежно насељеним Србима) имали подршку једне државе која није чланица ЕУ, а лидер СРС Војислав Шешељ изјавио је да има поуздане инфомрације да се ради о Великој Британији.

Индија подржала Србију

Индија је подржала територијални интегритет и суверенитет Републике Србије и позвала на наставак дијалога у доброј вери.

Вљоса Османи о Рити Ори, Дуа Липи, Слоби Милошевићу...

Представница лажне државе Косово говорила је о Рити Ори, Дуа Липи и фудбалерима из јужне српске покрајине на седници СБ УН.

Она је такође говорила о вакцинацији. Она је поново причала о "геноциду" на Косову и Метохији од стране српске војске.

Османи је неубедљиво покушала да одбрани насилне акције Приштине, те причала негативно о бившем председнику СРЈ Слободану Милошевићу, понављајући скоро 30 година стару матрицу.

Она тврди и да "српски свет" значи "Велику Србију".

Она је Србију назвала "канцером Европе"!

Никола Селаковић: Приштина не поштује Бриселски споразум

Министар Селаковић рекао је да Србија поштује улогу УН на Косову и Метохији. 

Безбедоносна ситуација на Косову и Метохији је поремећена нападима на Србе, објаснио је он.

- Велико жаљење и забринутост изазивају чињенице да је безбедносну ситуацију на Косову и Метохији у протеклом периоду обележио повећан број различитих етнички мотивисаних напада и инцидената усмерених против Срба, што је констатовано и у Извештају; да привремене институције самоуправе у Приштини настављају да предузимају једностране потезе и одбијају да имплементирају договоре постигнуте у оквиру бриселског дијалога; да се наставља са институционалном дискриминацијом Срба, нападима на објекте Српске православне цркве и подривањем економске одрживости српских средина у покрајини - додао је.

Министар је подсетио да Приштина не поштује Бриселски споразум и да свакодневно прави провокације на северу Косова и Метохије.

Он је подсетио на напад Србе од пре 2 дана и рекао да сузавац и шок бомбе постају свакодневница Срба на КиМ.

- То мора бити заустављено - рекао је он.

Он је објаснио да је Верица Ђелић преминула од сузавца и да је Срећко Софронијевић тешко рањен.

- Мета је била и тромесечна беба, која је срећом остала неповређена - рекао је Селаковић.

Он је објаснио да је "шверц" био само цинични изговор за оружани напад на ненаоружане цивиле, а који је почео рафалима испаљенима у апотеке које снабдевају Србе врло битним лековима.

Фото: Принтскрин/Унитед Натионс

Селаковић објашњава да је инцидент направљен како би власт у Приштини поправила свој изборни резултат, имајући у виду да лажна држава ускоро иде на изборе.

Министар је подсетио и на инциденте које је РОСУ изазвала на Брњаку и Јарињу. Он је подсетио да се радило о прекомерној употреби силе од стране "полиције" лажне државе. 

- Циљ напада је био да испровоцира Србе и Београд да на неки начин брзоплето реагују - рекао је Селаковић и објаснио да Приштина покушава да обрише 10 година дијалога и да покушава да избрише дијалог као начин решавања проблема.

- Постоји само једна страна која изазива инциденте, а то су привремене власти у Приштини - рекао је Селаковић и позвао на одлучну реакцију међународне заједнице.

Објаснио је и да се не ради о инцидентима, већ о кампањи застрашивања српског народа у јужној српској покрајини.

Д.З.

Селаковић је подсетио на случај Драгице Гашић која се вратила у Ђаковицу. Он је рекао да је госпођа Гашић трпела претње и постала жртва инстутиционалног прогона, јер је прогонила и "полиција" лажне државе.

- Уместо заштите, та тешко болесна жена је потом постала жртва и институционалног прогона, који су над њом покренули органи локалне самоуправе и полиције. Пошто се у овом случају ради о особи која је први и једини српски повратник у Ђаковици након више од двадесет година, за очекивати је било да ће у том тренутку у заштиту њених права стати барем организације цивилног друштва. Међутим, поступцима усмереним на прогон госпође Гашић убрзо потом су се прикључиле и НВО из Ђаковице, међу којима и оне које од међународних донатора добијају средства за пројекте повезане са јачањем демократије и владавине права - рекао је Селаковић

Он је подсетио и на последњи напад на професорку у пензији Румену Љубић чија је кућа два пута каменована за 24 сата.

Фото: Д.Зечевић

Министар је објаснио да се само 1,9 одсто расељених лица неалбанске националности вратило својим кућама.

- Верујем да ће ово охрабрити чланове СБ и других међународних институција да се постарају о проблему расељених лица који се мора решити по Резолуцији 1244 - рекао је Селаковић. 

Србија је и даље за компромисно решење у складу са Резолуцијом 1244 које ће обезбедити мир и стабилност, подсећа шеф дипломатије.

Селаковић је подсетио и на противправну пресуду Ивану Тодосијевићу, објашњавајући да се ради о кршењу Бриселског споразума због тога што већина чланова већа није била српске националности, како је договорено и потписано у Бриселу.

Он је објаснио и да је Србија и даље посвећена решавању проблема несталих лица.

Танин: Све мора ићи кроз дијалог

Захир Танин је подсетио је на упад РОСУ на Јариње и Брњак. Он је подсетио и ново распоређивање РОСУ на северу КиМ и рекао да је током дана та акција изазвала још сукоба. 

- Било је чак и рана које су могле бити фаталне - рекао је Танин и објаснио да су цивили објаснили да је сузавац долазио до њихових кућа.

Он је рекао да је против једностраних акција и додао да све мора ићи кроз дијалог.

- Последње акције су само продубиле неповерење међу српском популацијом на северу - рекао је он.

Он је рекао да "Отворени Балкан" који подстиче председник Србије Александар Вучић јесте обећавајући корак упркос несугласицама.

- Уколико се велика већина људи из различитих заједница не осећа као део политичког процеса и уколико друштво не стане иза преговора, сви покушаји да се реше проблеми ће бити недостижни - рекао је Танин, називајући документе "потребним, али недовољним за трајна решења". 

Вљоса Османи прави гафове

Представница лажне државе Косово Вљоса Османи кренула је да седне пре Захира Танина, те јој је он очитао лекцију објаснивши јој да мора да сачека да је позове.

Она је опоменута и због тога што није носила маску.

Фото: Принтскрин/Унитед Натионс

Фото: Новости

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)