МАЛИ: Ђиласова политика је како да заради што више пара за себе, а наша како да побољшамо живот грађана

Novosti online

15. 10. 2021. у 13:59

МИНИСТАР финансија у Влади Републике Србије и члан Председништва Српске напредне странке Синиша Мали реаговао је данас на најновије саопштење, како је рекао, Ђиласовог портпарола Душана Никезића, који се наводно сада сетио да треба да брине о висини минималне зараде и просечне плате.

МАЛИ: Ђиласова политика је како да заради што више пара за себе, а наша како да побољшамо живот грађана

Фото: Новости архива

- Ви се наводно у свом програму, како кажете, залажете за повећање минималне зараде и просечне плате, али то наравно остаје само на речима, јер је интересантно да вам то није био приоритет док сте били на власти. Тада вам је економски програм подразумевао лично богаћење и то како да газда Ђилас заради што више пара за себе. Док је народ са једне стране сиромашио, Ђилас се са друге стране богатио. Ваша економска политика је како да зарадите што више пара, а наша како да повећавамо животни стандард грађана Србије-  рекао је Синиша Мали.

Он је додао да грађани памте и врло добро знају колико су минимална зарада и плате некад износиле, а колико износе сада.

- Грађани се сећају да је, примера ради, минимална зарада у ваше време износила свега 15.700 динара, а да се та зарада ове године више него дуплирала. Она континуирано расте, чак и за време кризе изазване пандемијом корона вируса, баш као и просечне плате. Захваљујући економским резултатима које постижемо, од 1. јануара минимална зарада ће бити увећана за 9,4 одсто, односно увећана са 30.900 на 35.012 динара. Осим минималне зараде која је дуплирана у односу на ваше време, дуплиране су и просечне плате, па је тако нето зарада у ваше време износила око 34.000 динара, а у период јануар – јул ове године износи 64.358 динара. Дакле, ваша просечна плата је мања него наша минимална зарада – истакао је министар.

Навео је да је примарни циљ Владе Републике Србије повећање животног стандарда грађана, те да се после неколико година тешке фискалне консолидације активно ради на томе.

- Фискална консолидација је била неопходна јер су газда Ђилас и његови упосленици успели да доведу земљу на ивицу провалије, односно банкрота. Захваљујући председнику Александру Вучићу, јавне финансије су стабилизоване, те смо са пуном касом дочекали највећу економску кризу икада, изазвану пандемијом корона вируса. И поред тешких глобалних околности, минимална зарада повећана је и ове године, а договорено је да расте и следеће. Истовремено, расту и плате у јавном сектору и пензије - истакао је он и напоменуо да је више пута речено да раст минималне зараде, дословце гура напред остале зараде.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (11)