СУТРА СЕ НАСТАВЉА ЗЛОЧИНЦУ ОВК: Почиње испитивање трећег сведока против Саљиха Мустафе

Танјуг

03. 10. 2021. у 11:51

СУЂЕЊЕ некадашњем команданту тзв. ОВК Саљиху Мустафи, наставља се сутра пред Специјализованим већима Косова са седиштем у Хагу саслушањем трећег сведока тужилаштва.

СУТРА СЕ НАСТАВЉА ЗЛОЧИНЦУ ОВК: Почиње испитивање трећег сведока против Саљиха Мустафе

Фото: Принтскрин

Мустафа је оптужен за злочине над албанским цивилима нелолојалним ОВК, извршеним током априла 1999. године у логору на имању у селу Злаш.

У досадашњем току суђења Мустафа је негирао кривицу, а два сведока су сведочила против њега тврдећи да је он био главни у том логору где су људи мучени, и пребијани скоро сваки дан, и држани у шталама без основних услова за живот.

Сведоци сведоче под псеудомимима. До сада су испитни сведоци W03593 и W04600.

Мустафи је почело суђење 15. септембра, када се изјаснио да није крив по оптужбама за које се терети.

Налази се у хашком притвору од септембра прошле године, а на појављивању пред судом у октобру 2020. године негирао је кривицу по свим тачкама оптужнице Специјализованог тужилаштва и најавио да ће се, поред осталог, бранити алибијем.

За сада је девет лица добило статус жртве која учествује у поступку, а пријављивање је и даље у току.

Ово је прво суђење неком оптуженом из тзв. ОВК пред овим судом, а у четвртак почиње и суђење челницима Удружења ветеран ОВК Хиснију Гуцатију и Насиму Харадинају.

У друга два - против Хашима Тачија и Пјетра Шаље припреме за суђење још су у току.

Мустафа се терети за појединачну кривичну одговорност и кривичну одговорност као претпостављени старешина за злочине које су од 1. до 19. априла 1999. године починили одређени припадници тзв. ОВК против лица заточених на имању у Злашу, које је служило као затвор.

У четири тачке оптужнице, он се терети за ратне злочине: произвољно лишавање слободе, сурово поступање, мучење и убиство у којој се тврди да је он одговоран за поменута кривична дела извршена над најмање шест лица.

Један затвореник је убијен на тој локацији у периоду приближно од 19. априла 1999. до краја априла 1999. године, наводи се у оптужници.

 

Запратите Нпортал на Фејсбуку.

БОНУС ВИДЕО: Смена припадника Росу на административном прелазу

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

НОВЕ ИГРЕ ЗА НОВЕ ПОБЕДЕ: Никад већа понуда за Ролан Гарос и мечеве Новака Ђоковића