ПРЕДЛОЖИЛИ НЕНАПАДАЊЕ, ПА СЕ ПОСВАЂАЛИ: Странке дела опозиције представиле две платформе за изборе, спор око стратегије у главном граду

С. С. Р.

02. 10. 2021. у 11:27

ИЗНОШЕЊЕМ платформи за наступ на изборима, део опозиције практично је пре два дана почео кампању, али су се већ на првом кораку посвађали.

ПРЕДЛОЖИЛИ НЕНАПАДАЊЕ, ПА СЕ ПОСВАЂАЛИ: Странке дела опозиције представиле две платформе за изборе, спор око стратегије у главном граду

Фото В. Данилов

Готово истовремено своје предлоге представили су ССП, ДС и ПСГ с једне стране и "Не давимо Београд" и Заједно за Србију с друге стране. Текстови су прилично слични, предлажу ненападање током кампање, заједничко контролисање изборног процеса, једног кандидата на председничким изборима, више колона за парламентарне изборе, али су се мимоишли око стратегије за Београд. Блок око Драгана Ђиласа предлаже једну листу за престоницу, а екипа око "Не давимо Београд" одвојене наступе и стварање постизборне коалиције, као и да градоначелника да она листа која добије највише гласова.

Небојша Зеленовић, председник ЗзС, објаснио је да је у питању "словеначки модел" који је већ примењен у овој земљи - да она политичка платформа која освоји највише гласова после избора даје кандидата за премијера или градоначелника.

- Видимо да грађани желе да гласају за конкретна решења, а групација зелено-левих организација, којој припадамо, управо на томе базира рад. Људи су нам јасно рекли да желе нова лица и политике - рекао је Зеленовић, који се не слаже да за Београд буде једна листа.

Председик СДС Борис Тадић рекао је да је "апсолутно несхватљиво зашто се опозициони блокови последњих дана утркују у медијском представљању предлога сарадње унутар опозиције, тим пре што су те странке и њихови лидери увек имали примедбу на сличне предлоге у прошлости".

Бојан Клачар, из ЦеСИД, каже да платформама нисмо добили ништа ново, осим да је сада мала шанса да ће бојкота бити:

- Платформе су сличне, оно што изазива највећу пажњу је полемика око наступа на београдским изборима. За опозицију је најбоље да у овом моменту уради сва истраживања, процени шта је најбоља одлука и да се не свађају и не полемишу јавно.

Према његовим речима, велики фокус се ставља на београдске изборе:

- Не желећи да умањујем њихов значај, ипак се одржавају и председнички и парламентарни који ће определити политички живот, па они у случају да све карте баце на престоницу за опозицију могу бити колатерална штета. Ипак ће то бити национална кампања, као и сваки пут када се бира председник.

ЗАТВОРЕНА ВРАТА

ПОСЛЕ полемике коју су изазвале две платформе, из редова опозиције у петак су се чуле поруке да ће наставити разговоре иза затворених врата. Из Народне странке су поручили да је народу потребно да се опозиција уједини.

Запратите Нпортал на Фејсбук страници

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)