АУКУС ПРЕТИ СРБИЈИ?! Срђа Трифковић упозорава на велику опасност, Кина и Русија ће бити на испиту

Novosti online

29. 09. 2021. у 20:55

ИСТОРИЧАР проф. др Срђа Трифковић упозорио је да стварање АУКУС-а може негативно утицати на Балкан и Србију уколико Сједињене Државе покушају да надокнаде свој колапс у Авганистану.

АУКУС ПРЕТИ СРБИЈИ?! Срђа Трифковић упозорава на велику опасност, Кина и Русија ће бити на испиту

Фото: Принтскрин/Депоситпхотос/илустрација

Професор Срђа Трифковић је рекао да је за успех пројекта АУКУС кључно привлачење Индије у тешњу везу са тим савезом.

- Да би се проценио утицај АУКУС-а на геополитичку ситуацију у свету, потребно је добити одговор на главно питање, које и даље остаје отворено: да ли ће Индија пристати да постане југозападно крило овог пројекта? Ако посматрате читав геополитички пројекат индо-пацифичког региона као средство за обуздавање Кине, онда постоји очигледан јаз. На североисточном крилу постоји Јапан, постоје Јужна Кореја и Тајланд. Сада постоји не сасвим поуздан савезник Сједињених Држава - Филипини, као и Вијетнам, који је све ближи Америци, која Кину доживљава као главну претњу по себе. Постоје Малезија, Сингапур, друге острвске државе, али не постоји Индија као поуздано југозападно упориште америчког пројекта обуздавања и сузбијања Кине у региону. Наравно, Аустралија је веома важно јужно упориште, поготово јер већ неколико година америчка морнарица има логистичку базу на северу Аустралије, у луци Дарвин. Међутим, без Индије, цео овај пројекат нема много смисла. И са ове тачке гледишта, поставља се питање свих питања: хоће ли Индија, која је у успону, у којој живи милијарду и четири стотине милиона људи, односно исто колико и у Кини, која има сукоб са Кином у Хималајима, где је прошле године дошло до оружаних сукоба, себе сматрати таласократијом (од старогрчког. „Копнени наставак“ Индијског океана, и са ове тачке гледишта, део система чији је циљ да опколи Кину и предупреди њене напоре да пробије "острвски ланац" и постане глобална сила? Са моје тачке гледишта, Велика Британија у АУКУС-у заправо није битна. Наравно, Аустралија је важна као јужни логистички центар овог блока. Али, у контексту задржавања и сузбијања Кине, за пројекат је потребно, пре свега, моћно југозападно крило, какво може постати само Индија. А због неизвесности по овом питању, и даље је тешко говорити о смеру у којем ће се догађаји развијати - сматра Срђа Трифковић.

Професор је објаснио да слабост АУКУС-а као дугорочног америчког пројекта лежи у чињеници да Индија није поуздан и одлучан савезник Сједињених Држава у ланцу обуздавања Кине.

- Осим тога, Кина има прилику да заобиђе овај ланац, пре свега, морске чворове које контролишу Американци - теснац Молука, Сингапур итд. Прво, Кина гради коридор од границе са Пакистаном у Хималајима до луке Гвадар у Индијском океану и друго, Пекинг је постигао договор са талибанима да ће овај коридор бити сигуран - рекао је професор Трифковић за портал "украина.ру".

Одговарајући на питање "какве ће последице имати стварање АУКУС-а за Балкан уопште, а посебно за Србију", професор Трифковић упозорава на опасност за нашу земљу.

- Верујем да се Срби тренутно суочавају са озбиљном опасношћу која је повезана са чињеницом да би Сједињене Државе могле покушати да надокнаде свој колапс у Авганистану демонстративним наметањем своје воље једном далеко слабијем противнику. Балкан, демонстрација силе преко српских леђа, овде се савршено уклапају. Сценарији могу бити различити: увлачење Босне и Херцеговине (БиХ) у НАТО, притисак на Српску православну цркву у Црној Гори, подршка самопроглашеној "Републици Косово". У овом случају циљ ће бити показати не толико америчку снагу, колико руску немоћ. Чињеница је да су амерички агенти утицаја на Балкану уверени да је руско присуство у региону чисто дипломатско и формално. А ако они, на пример, Републику Српску од субјекта БиХ претворе у аутономију без овлашћења или врате неоспорну власт Милу Ђукановићу у Црној Гори, онда Русија ту не може ништа учинити - јер је далеко и није представљена на Балкану у финансијском смислу. Али ово је моја лична параноја. Ако говоримо о финансијском присуству Кине на Балкану, оно је врло озбиљно, довољно је подсетити се на ситуацију у којој се Црна Гора сада налази. Ова земља не може отплатити милијарду долара кредита за изградњу аутопута добијеног од Пекинга, а Кина може одузети део црногорске обале, укључујући и луку Бар, за дугове. Стога, иако не предвиђам непосредне последице стварања АУКУС-а за Балкан, много ће зависити од реакције Кине - рекао је професор Трифковић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)