ДЕВЕТИ ДАН ПРОТЕСТА СРБА СА КОСОВА И МЕТОХИЈЕ: Ево каква је ситуација на Јарињу и Брњаку

Novosti online

28. 09. 2021. у 07:49

НАСТАВЉА се протест Срба с Косова и Метохије, незадовољних распоређивањем специјалних снага полиције на административним прелазима Јариње и Брњак и одлуком Приштине о замени регистарских таблица.

ДЕВЕТИ ДАН ПРОТЕСТА СРБА СА КОСОВА И МЕТОХИЈЕ: Ево каква је ситуација на Јарињу и Брњаку

Фото: Принтскрин

На Косову и Метохији и даље је напета ситуација, косовски специјалци се не повлаче са положаја и Срби не одустају од мирног протеста.

Хеликоптери Кфора у два наврата су јуче надлетали Јариње и Брњак, као и север Косова и Метохије.

Из Кфора поручују да "помно прате ситуацију на целом Косову и да су повећали број и трајање рутинских патрола широм Косова, укључујући и север".

- Кфор помно прати ситуацију на целом Косову и остаје фокусиран на свакодневну примену свог мандата, проистеклог из Резолуције 1244 Савета безбедности Уједињених нација из 1999, како би се осигурало безбедно и заштићено окружење и слобода кретања за све заједнице које живе на Косову. Кфор је повећао број и трајање рутинских патрола широм Косова, укључујући и северно Косово - навели су из Кфора за Косово онлајн.

Група од петнаестак Срба из општина на северу Косова и Метохије нападнута је јуче у јужном делу Косовске Митровице. Нико није теже повређен, иако су неки нападнути флашама и ножевима.

Косовска агенција за цивилну регистрацију објавила је податак да је од 20. септембра, када је уведена мера издавања привремених таблица, до данас издала нешто више од 10.000 таблица углавном на прелазима, а део и на територији севера Косова и Метохије. Највећи број таблица издат је на административном прелазу Мердаре.

(РТС)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)