КФОР СЕ ПРЕНУО - ВИДЕ ДА БЕОГРАД НЕ ИДЕ НА БЛЕФ: Војници међународне мисије коначно се појавили у близини Јариња

Д. МИЛИНКОВИЋ - Д. ЗЕЧЕВИЋ

28. 09. 2021. у 12:00

ПОСЛЕ више од осам дана ћутања на упад до зуба наоружаних специјалаца РОСУ на север Косова, застрашивања Срба оклопним возилима са митраљезима и пребијања голоруког народа, бриселским званичницима и врху НАТО изгледа је коначно постало јасно да Београд не блефира и да ће ако међународне снаге не заштите наш народ на КиМ то учинити - Србија.

КФОР СЕ ПРЕНУО - ВИДЕ ДА БЕОГРАД НЕ ИДЕ НА БЛЕФ: Војници међународне мисије коначно се појавили у близини Јариња

Припадници Кфора стигли на север КиМ

Наиме, војници Кфора, који су по Резолуцији 1244 СБ УН дужни да обезбеде сигурност Срба у покрајини, у понедељак су се најзад појавили у близини административног прелаза Јариње. Њихови хеликоптери у више наврата су надлетали овај и прелаз Брњак, као и север КиМ.

Ови маневри уследили су само десетак сати након што је председник Србије Александар Вучић пренео генералном секретару НАТО Јенсу Столтенбергу да Србија неће дозволити нови погром. Да то нису празне приче, Београд је показао и подизањем борбене готовости српске полиције и војске, и одлуком за прелет борбених летелица "орао" и полицијских хеликоптера над простором југа централне Србије.

Ови потези нису никакво "звецкање оружјем" и провокације, како оптужују неки, већ су изнуђени вишедневном драмом која се одвија на северу Косова и на коју Запад, како је рекао Вучић - громогласно ћути.

А по свим међународним споразумима и договорима морао би да реагује. Јер, Кфор и НАТО имају мандат УН да по Резолуцији 1244 Савета безбедности спрече насиље и реагују у случају насилних упада приштинских безбедносних снага на север Косова. Тачније, оне на тај простор не би смеле ни да кроче без искључиве дозволе мисије Кфор и без обавештавања председника српских општина на северу КиМ.

Из међународних мировних снага долазак у близину Јариња објаснили су "повећањем броја и трајањем рутинских патрола широм Косова, укључујући и север". Како су из Кфора поручили за Косово онлајн, они "помно прате ситуацију на целом Косову":

- Кфор остаје фокусиран на свакодневну примену свог мандата из Резолуције 1244 СБ УН из 1999, како би се осигурали безбедно и заштићено окружење и слобода кретања за све заједнице које живе на Косову.

Нешто пре него што се огласио Кфор, премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти поручио је да се састао са командантом ове мисије, али да "нема информацију да се Кфор спрема да интервенише на северу Косова и замени специјалне јединице косовске полиције".

Са командантом Кфора генерал-мајором Франком Федерићијем разговарали су и градоначелници општина са севера КиМ. Од њега су тражили да војници Кфора остану неутрални и делују у складу са Резолуцијом 1244:

- Ми смо своји на своме и бранимо основно људско право које гарантују сви међународни акти и повеље. Командант Кфора је рекао да се ова мисија неће мешати у политичка питања нити насилно уклањати блокаде са путева - поручили су градоначелници.

"Размрдали" су се коначно и у Бриселу, одакле већ данима позивају обе стране на уздржаност и поручују да специјалци РОСУ треба да се повуку, а блокаде прелаза уклоне. Врх ЕУ активно се укључио у кризу са циљем да организује сусрет Вучића и Куртија у Бриселу.

Међутим, премијерка Ана Брнабић поручила је у понедељак да у овом тренутку нема ништа добро да каже о понашању ЕУ која је посредник у дијалогу Београда и Приштине:

- Њихов потпис је на Бриселском споразуму. Кетрин Ештон је помогла да се он испреговара. Имам одличан однос са Ђозепом Борељом, али чини ми се да не постоји снага, опет због других питања у ЕУ, да се на прави начин овим баве.

И председник парламента Ивица Дачић указао је да је у Бриселу договорено да на север Косова не долазе било какве безбедносне снаге без претходног договора са Кфором, односно НАТО, као и са председницима општина са српском већином на том подручју. Он је још једном позвао да се снаге РОСУ које су сада распоређене око административних прелаза повуку и да једностране акције на КиМ морају да престану, како би се стране вратиле за преговарачки сто.

- Србија је спроводила Бриселски споразум, а сада долазимо у ситуацију да се на тај документ гледа као на папир који не постоји. Опредељени смо за мир, али нећемо дозволити да се силом решава питање КиМ.

Потпуковник КОС у пензији и војни коментатор Љубан Каран објашњава да по споразумима, ако снаге Кфора испуњавају своје обавезе, наше снаге не смеју да пређу административну линију:

- Међутим, ако Кфор то није у стању ко ће други да заштити српски народ на КиМ осим Србије. Председник Вучић је показао огромну толеранцију, јасно је да Србија жели мир и да су сукоби заиста крајња опција. Такође, Вучић је свима ставио до знања да мисли озбиљно када каже да неће бити нових погрома. А наше респектабилне безбедносне снаге, моћни хеликоптери МИ35, десантне снаге нису претња никоме, већ пре фактор одвраћања туђих напада.

НЕМА ОДУСТАЈАЊА ДОК НЕ ОДЕТЕ

СРБИ који више од недељу дана протестују на прелазима, тражећи да се РОСУ повуче, а Приштина престане да одузима српске регистарске таблице, поручују да неће одустати. Грађани су и у понедељак били окупљени у групама крај возила паркираних на деоници од Јариња према Лепосавићу, дугачкој око три километра. Са друге стране блокаде и даље су стационирана два оклопна транспортера косовске полиције као и десетак џипова. Представници Српске листе и у понедељак су позвали грађане да остану суздржани и да не наседају на провокације.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)