БИВШИ ШЕФ ДИПЛОМАТИЈЕ ЖИВАДИН ЈОВАНОВИЋ: Приштина и Брисел од почетка нису ни планирали да изврше обавезе из Бриселског споразума

Novosti online

27. 09. 2021. у 20:02

БИВШИ шеф дипломатије СР Југославије Живадин Јовановић рекао је да, када се узму у обзир време, услови, садржина и разлике у правном субјективитету потписника Првог споразума о принципима нормализације односа Београда и Приштине, питање је, да ли је то уопште споразум као израз слободно изражених воља или је документ политичког карактера.

БИВШИ ШЕФ ДИПЛОМАТИЈЕ ЖИВАДИН ЈОВАНОВИЋ: Приштина и Брисел од почетка нису ни планирали да изврше обавезе из Бриселског споразума

Фото: З. Кнежевић

Истиче да је Србија брзо извршила све, а Приштина и ЕУ – ништа од потписаног.

- Са дистанце од осам протеклих година може се оценити да Приштина и Брисел ни у часу потписивања документа нити касније нису ни имале намеру да изврше оно што су формално прихватиле. Одредбе о ЗСО са извршним надлежностима послужиле су само као замка за Србију да одустане од ’реалности на терену’ тако што ће повући све своје институције са севера Косова и Метохије и омогућити проширење сепаратистичких институција и на том делу покрајине - каже Јовановић.

У међувремену, Србија је улазила у нове обавезе по техничким споразумима проистеклим из неизвршеног Првог споразума. Тако се у пракси све претворило "у једностране уступке у интересу приштинске илегалне сецесије и геополитике водећих чланица ЕУ и НАТО-а. Став да не може бити нових договора док се претходни не изврше није поштован".

- Низали су се дрски једнострани потези и политика свршених чинова, нови затрпавали претходне испаде, а легитимизација сецесије напредовала. Истовремено, ЕУ је обећала да ће у дијалогу бити статусно непристрасна, Србија је поверовала у то, а у пракси Брисел је повлађивао неодговорном понашању Приштине, интензивно радио на конституисању институција и система илегалне творевине - каже Јовановић.

Према његовим речима,поједине чланице ЕУ су "опремале, наоружавале и обучавале паравојне илегалне снаге". Све је то чињено непоштовањем и кршењем резолуције СБ 1244.

- Све указује на то да није реч о неразумним амбицијама, непромишљеним потезима и агресивним подухватима појединаца из Приштине, већ о сценаријима експанзије и ’асиметричне дипломатије’ западних центара моћи који циљају суштину независности и целовитости Србије - закључује Живадин Јовановић.

(Политика)

БОНУС ВИДЕО: "ТАЈ ЋЕ СНАЈПЕР НАШ ДА БУДЕ!" Погледајте како су млади Срби дочекали смену страже РОСУ

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)