УДАР НА ДВА ФРОНТА: Историчар Раковић упозорава на опасне нападе на СПЦ

Novosti online

26. 09. 2021. у 19:33

НАУЧНИ саветник у Институту за новију историју Србије др Александар Раковић казао је да цариградски патријарх неће интервенисати у Црној Гори као што је то урадио у Кијеву.

УДАР НА ДВА ФРОНТА: Историчар Раковић упозорава на опасне нападе на СПЦ

Фото: Принтскрин РТС ТВ

Александар Раковић је још рекао да су усвајање Закона о слободи вероисповијести 2019. и покушај отимања имовине Српској православној цркви, нереди око устоличења новог митрополита црногорско-приморског, одлука цетињске скупштине о Цетињском манастиру – „последњи трзаји остатака Ђукановићевог режима у намери да се преко црквеног питања у идентитетском смислу заокружи црногорска нација као антинација српској“.

- Међутим, црногорска нација није ни настала историјским путем и на здравим основама да би се било како заокруживала. Уместо тога, присуствујемо процесу повратка јединственог и недељивог српског идентитета у Црној Гори као историјској држави српског народа. Српска православна црква је од 1219. присутна на свом канонском простору који обухвата данашње границе Црне Горе. Дакле, Српска православна црква је једина православна црква у Црној Гори јер на том поднебљу никада није било ниједне друге православне цркве осим светосавске - рекао је историчар.

Када је реч о црквеним приликама у Хрватској, Раковић је упозорио на поступак "обнове" тзв. Хрватске православне цркве.

 „Екстремне групе хрватских шовиниста, предвођене Вишњом Павелић, ћерком Анте Павелића, већ су 2010. покренули поступак "обнове" тзв. Хрватске православне цркве. Иво Јосиповић је исте године, у време док је био председник Хрватске, писменим путем гарантовао Српској православној цркви да не може бити ни говора о успостављању тзв. Хрватске православне цркве јер она има негативне конотације које сежу у Независну Државу Хрватску, а тиме се ствара неподношљив однос према православнима у Републици Хрватској. Међутим, пошто се скоро 17.000 људи на попису у Републици Хрватској 2011. изјаснило као Хрвати православне вере, то заговорницима усташке идеологије даје повода да се надају да ће текући попис у Републици Хрватској показати даљи пораст "православних Хрвата". Тиме би се показало да је успела намера утицајних делова Цркве у Хрвата, са седиштем на Каптолу, да се још један број Срба у претходних десет година конвертује у хрватску националност. Дакле, пошто је противник опасан и у својим намерама немилосрдан, треба му пружити жесток отпор и утврди одбрану српског православља на линији каква је била она када је заустављена канонизација Алојзија Степинца - објаснио је историчар.

(Политика)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)