ЗАКОН ЈЕ ДОБАР, АЛИ РАЗУМЕМО ОДЛУКУ ДРЖАВНОГ ВРХА: Четири највећа синдиката МУП-а подржала Закон о унутрашњим пословима

Novosti online

24. 09. 2021. у 10:33

ЧЕТИРИ највећа синдиката МУП-а истакла су да је предложени Закон о унутрашњим пословима добар, али да разумеју одлуку државног врха.

ЗАКОН ЈЕ ДОБАР, АЛИ РАЗУМЕМО ОДЛУКУ ДРЖАВНОГ ВРХА: Четири највећа синдиката МУП-а подржала Закон о унутрашњим пословима

Новости

Независни синдикат полиције истиче да је од самог почетка плана израде нацрта Закона о унутрашњим пословима узео активно учешће у његовој изради. 

- Као највећи и најрелевантнији синдикат полиције били смо део радне групе за израду Закона, а неки од наших предлога су уврштени у сам нацрт закона. Такође, износили смо и одређене примедбе на нацрт закона од којих су неке прихваћене. Нажалост, некима није било у интересу да се појачано заштите интереси и права грађана и полиције - наводи Независни синдикат полиције. 

И Синдикат српске полиције подржао је нацрт Закона о унутрашњим пословима, али и став државног руководства. 

- Повлачењем Закона из процедуре пропуштена је велика шанса да се квалитетније унапреди рад полиције. У име чланова, активиста и руководства Синдиката српске полиције као и у своје лично име, изражавам жаљење због одлагања доношења Закона о унутрашњим пословима. Као неко ко је активно учествовао у његовој изради и у великој мери допринео да се акценат новог Закона усмери на побољшање свеукупне безбедности припадника полиције и свих грађана Србије, услова рада и правној заштити припадника Министарства, апсолутно разумем разлоге највишег државног руководства за његово повлачење - истакао је Лазар Ранитовић, председник Синдиката српске полиције. 

Независни полицијски синдикат Србије подржао је нацрт Закона о унутрашњим пословима и даје пуну подршку председнику Вучићу и министру Вулину. 

- Независни полицијски синдикат Србије као релевантна синдикална организација, у овом 

конкретном случају, у сарадњи са представницима послодавца радио је на томе да 
доношењем и усвајањем овог закона допринесе већој безбедности и већим нивоом 
заштите и поштовања права запослених у Министарству, а самим тим и свих грађана 
Републике Србије. Имајући у виду последња дешавања, НПСС разуме разлоге и околности којима су се водили министар унутрашњих послова и председник Републике Србије када су одлучили да повуку из даље процедуре Нацрт Закона о унутрашњим пословима - поручио је Независни полицијски синдикат Србије. 

Полицијски синдикат Србије подржава одлуку државног врха о повлачењу предлога Закона о унутрашњим пословима, иако сматра да је предложен нацрт закона био добар и квалитетан. 

- Иако смо имали одређених примедби, сматрамо да је предлог био добар и користан за припаднике МУП-а Србије и грађане Србије. Инсинуације у јавности о томе како закон омогућава бруталност и репресију према грађанима су само политикантство и зла намера. Али, када се прочита предлог Закона, нацрт је у већини одредби имао боља решења него што је то случај са тренутним Законом. Свакако ћемо и убудуће у сарадњи са МУП-ом Србије радити на што бољим законским решењима и за полицајце и за грађане, како би се заштитили њихова безбедност и имовина - казао је Вељко Мијаиловић, председник Полицијског синдиката Србије.

БОНУС ВИДЕО:

Министарка Дарија честита на знаковном језику Дан глувонемих

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)