ТАБЛИЦЕ СРБИМА КАО МЕТА НА ЧЕЛУ: "Новости" од Мердара преко Косовске Митровице до Јариња

Драгана Зечевић

23. 09. 2021. у 07:00

И ДОСАД смо имали проблема на косметским путевима са српским регистарским ознакама, а сада смо још уочљивији. Скидањем ознака Србије и наметањем пробних таблица које су таквих димензија да су видљиве буквално из авиона, приштинске власти свим Србима који су приморани да иду преко овог административног прелаза буквално цртају мете на чело.

ТАБЛИЦЕ СРБИМА КАО МЕТА НА ЧЕЛУ: Новости од Мердара преко Косовске Митровице до Јариња

Возачима по две потврде / Фото Д. Зечевић

Ово нам на прелазу Мердаре прича девојка из Ниша која је са момком кренула до Грачанице, изражавајући револт што је приморана да постави пробне таблице на предњем и задњем делу аутомобила.

На пункту косовске полиције затичемо свега неколико аутомобила из централне Србије, јер су многи одустали од пута управо због обавезе да се поставе ознаке "РКС", односно "Републике Косово". Ту дежурају по два припадника полиције који путницима додају лепљиве траке како би "закачили" ознаке. А цела процедура око пробних таблица и два папира траје неколико минута. Добија се потврда о узетој пробној таблици, плус доказ да је све плаћено (пет евра за два месеца).

На деоници пута до Косовске Митровице уочили смо свега пет-шест возила са пробним таблицама због којих од понедељка Срби са севера Космета мирно протестују на административним прелазима Јариње и Брњак. У самој Митровици, упркос блокадама и насилној акцији приштинских специјалаца, нема несташица, рафови су добро попуњени, али већ трећи дан не стиже штампа из Београда.

- Засад имамо залиха основих намирница, хлеб нам стиже из Зубиног Потока, али су проблем млечни производи које нам довозе из Рашке. Срећом, и тога имамо још за који дан - каже нам власница једне продавнице у центру града.

Директор КБЦ у Косовској Митровици Златан Елек, међутим, упозорава да је отежан транспорт пацијената.

Упућујемо се ка прелазу Јариње, где су крај блокаде дугачке око два и по километара, на коловозној траци постављени су камиони и аутомобили.

- Како они могу да говоре о реципроцитету када су на делу наше територије једнострано прогласили некакву независност и сада желе да нас, српске грађане, увуку у ту своју творевину. Годинама нас притискају, нападају а овим нам ускраћују право на слободу кретања, а самим тим и живот - готово углас говоре окупљени младићи.

Са житељима севера били су и политички представници Срба који истичу да не желе да дају "запаљиве" изјаве, већ позивају грађане на уздржаност.

- Најбитније је сачувати мир на северу Косова, али и да се врати пређашње стање како би могао да се настави дијалог - истиче председник Привременог органа општине Косовска Митровица Александар Спирић, који је у среду био на Јарињу.

ПОДРШКА НА ТРАНСПАРЕНТУ

НЕКОЛИКО десетина Срба с југа КиМ који су дошли да подрже суграђане са севера покрајине на мирном протесту развили су транспарент: "Браћа са југа уз своју браћу са севера". Иначе, протест Срба надгледали су и припадници Еулекс полиције, а примећен је и хеликоптер Кфора.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)